Revista care te menține sănătos

Seniori

Menopauza – cum putem trece mai usor prin aceasta perioada?

15 iulie 2013
Share

Menopauza reprezinta o perioada normala din viata unei femei si este caracterizata de incetarea secretiilor ovarului (progesteron, estrogen). Aceste modificari ale nivelulului de hormoni intrerup ciclul menstrual si determina aparitia simptomelor asociate cu menopauza.

De obicei, aceasta se instaleaza gradat. In anii dinaintea instalarii menopauzei propriu-zise, ciclul menstrual poate deveni neregulat si poate avea o durata mai mica sau mai mare decat de obicei. Aceasta etapa se numeste premenopauza si poate dura mai multi ani.

In cazul majoritatii femeilor, apare la varsta de 45-47 de ani. Atunci cand menopauza apare inainte de 45 de ani, este considerata menopauza prematura (timpurie). Daca a trecut mai mult de 1 an de la ultima menstruatie, atunci puteti spune ca va aflati la menopauza sau in perioada de postmenopauza.

 

Care sunt simptomele care indica menopauza?

Se poate sa nu aveti vreun simptom in afara de terminarea ciclului menstrual. Dar daca exista, acestea pot include:

  • Bufeuri (valuri de caldura) si transpiratii nocturne, asociate uneori cu senzatia de lesin sau cu palpitatii (batai rapide ale inimii).
  • Dureri de cap.
  • Modificari vaginale – uscaciune, disconfort sau durere in timpul contactului sexual.
  • Infectii urinare.
  • Insomnie.
  • Scaderea libidoului.
  • Schimbari de dispozitie asociate cu oboseala, iritabilitate, depresie sau anxietate.
  • Scaderea puterii de concentrare sau a memoriei.
  • Schimbari urinare: poate aparea incontinenta urinara (lipsa de control).

Simptomele pot fi mai accentuate daca menopauza se intaleaza brusc, si nu gradat. Tin in mod normal intre 2 si 5 ani si apoi dispar, chiar daca unele semne pot persista mai mult timp, chiar si dupa varsta de 70 de ani.

 

Care sunt complicatiile?

Nivelul redus de hormoni inainte si dupa menopauza poate creste riscul de aparitie a mai multor probleme de sanatate pe termen lung. Acestea includ:

  • Osteoporoza (pierderea densitatii osoase) – oasele pot deveni fragile si se pot rupe mai repede.
  • Boli cardiovasculare.
  • Accident vascular cerebral.
  • Slabiciunea muschilor vaginali.

 

Din ce cauza apare menopauza?

Menopauza este o etapa naturala a vietii ce semnalizeaza sfarsitul perioadei reproductive. Toate femeile trec prin aceasta. Anumite lucruri pot cauza aparitia timpurie a ei, incluzand cauze genetice, interventii chirurgicale de scoatere a ovarelor sau a uterului (histerectomie), radioterapia, chimioterapia sau anumite infectii.

 

Care este tratamentul indicat in menopauza?

Puteti ameliora simptomele cauzate de menopauza chiar dumneavoastra, urmand cativa pasi simpli:

  • Evitati mancarea picanta, cofeina, fumatul si stresul pentru a putea trece peste momentele in care apar bufeurile.
  • Efectuati exercitii fizice regulate pentru a preveni osteoporoza si pentru a va proteja de bolile cardiovasculare.
  • Stabiliti-va o dieta echilibrata pentru a va proteja organismul de efectele pe termen lung. Femeile sub 50 de ani trebuie sa includa in dieta cel putin 1000 miligrame de calciu pe zi, care mentine oasele puternice si reduc riscul de osteoporoza. Daca aveti peste 51 de ani, atunci doza recomandata este de 1200 miligrame pe zi. De asemenea, este foarte important sa va mentineti o greutate corespunzatoare pentru inaltimea dumneavoastra.
  • Vitamina D  este importanta pentru sanatatea oaselor. Aceasta se poate obtine din alimentatie (peste), expunerea la soare sau din suplimente alimentare.

Tratamentul cu hormoni – este indicat pentru a inlocui hormonii cu nivel scazut in timpul si dupa menopauza. De obicei, contine o combinatie de estrogeni si progesteron gasite in tablete, plasturi, geluri sau implanturi. Pentru uscaciunea vaginala se recomanda folosirea cremelor sau a inelelor vaginale. Tratamentul hormonal indelungat poate creste riscul de aparitie a cancerului de san, ovarian, tromboza venoasa sau boli cardiovasculare.

Terapiile complementare – cu fitoestrogeni gasiti in soia sau tofu. Nu exista studii care sa demonstreze eficacitatea lor.

Menopauza afecteaza fiecare femeie in mod diferit. Unele pot sa nu aiba niciun simptom, in schimb, altele pot avea simptome severe. Discutati circumstantele personale cu medicul de familie pentru a fi sigura ca primiti tratamentul si suportul adecvate.

 

Roxana Mateescu
Studenta anul VI
UMF „Carol Davila” Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.