Revista care te menține sănătos

Seniori

Incontinenta urinara: o problema cu multiple optiuni terapeutice

29 octombrie 2012
Share

Putine sunt persoanele care accepta sa vorbeasca deschis despre aceasta afectiune, insa realitatea statisticilor indica un numar din ce in ce mai crescut de oameni, femei si barbati deopotriva, care sufera de incontinenta urinara, altfel spus, pierderea involuntara de urina.

Doar in America, aproximativ 25 de milioane de persoane sufera de probleme cu vezica urinara, dintre care 75-80% sunt femei, arata un raport al National Association for Continence.

Desi aceasta afectiune nu tine cont de varsta, se pare ca afecteaza in special persoanele trecute de varsta de 60 de ani, ca urmare a slabirii musculaturii planseului pelvian, infectiilor repetate, diabetului, cresterea in volum a prostatei etc.

Nu este cazul sa disperati insa, pentru ca incontinenta urinara nu este o problema care sa nu aiba rezolvare. Exista medicamente si interventii chirurgicale care va pot ajuta sa scapati de aceasta problema neplacuta, insa noi va propunem sa aflati in cele ce urmeaza cateva modalitati simple prin care puteti preveni, ameliora sau chiar vindeca incontinenta urinara.

Exercitiile Kegel, benefice pentru sanatate, dar si pentru viata de cuplu

In timp ce va aflati pe toaleta, incercati sa opriti jetul urinar timp de trei secunde, relaxati-va si repetati miscarea de zece ori, de cate trei ori pe zi. Astfel, muschii pubococcigieni se vor contracta si va vor ajuta sa va tineti sub control senzatia de urinare. Efectele se vor observa dupa aproximativ trei luni, insa trebuie sa continuati sa faceti aceste exercitii pentru a beneficia pe viitor de aceleasi rezultate.

De asemenea, exercitiile Kegel pot creste placerea din timpul actului sexual, au efect asupra barbatilor, care pot avea orgasme mai dese si pot reusi sa-si controleze erectia.

Excesul de grasime adauga presiune pe vezica urinara

Pierderea catorva kilograme poate insemna un pas urias in lupta cu incontinenta urinara. Grasimea in exces, in special cea de la nivelul abdomenului, poate exercita o presiune puternica asupra vezicii urinare si a muschilor pelvieni. Asadar, nu uitati de miscarea zilnica pentru a va redobandi silueta, dar si de controlul asupra vezicii.

Suplimentele cu magneziu ajuta la relaxarea vezicii urinare

Acest mineral esential pentru buna functionare a sistemului muscular si nervos poate usura viata persoanelor care sufera de incontinenta urinara. Intr-un studiu realizat in Israel s-a descoperit ca peste jumatate dintre participantele care au luat suplimente de magneziu de doua ori pe zi au observat o imbunatatire a simptomelor incontinentei, iar necesitatea de a urina frecvent noaptea a scazut semnificativ.

Inainte de a incepe administrarea de supliemnte alimentare, cel mai bine este sa cereti sfatul medicului, insa puteti opta pentru surse naturale de magneziu, care se gasesc in alimente, precum: porumb, cartofi, banane etc.

Vitamina D previne slabirea tonusului muscular

Vitamina D este recunoscuta indeosebi pentru rolul pe care il are in absorbtia calciului in organism, asigurand sanatatea oaselor, insa studiile au demonstrat ca aceasta vitamina poate reduce drastic riscul de incontinenta urinara.

Din pacate, productia de vitamina D este asigurata in mare parte din expunerea la soare, iar persoanele care locuiesc in zone mai putin insorite trebuie sa apeleze obligatoriu la suplimetne sau mancaruri bogate in acest nutrient, cum sunt: laptele, ouale si pestele.

Biofeedback-ul, tehnica de relaxare si redobandire a controlului voluntar

In timpul sedintelor de biofeedback sunt utilizati senzori electrici pe corpul pacientului, care monitorizeaza activitatea musculara si reproduce pe un ecran acele miscari, astfel incat persoana afectata va putea vedea cu proprii ochi ceea ce se intampla in corpul sau.

Psihoterapeutii utilizeaza aceasta metoda pentru a ajuta pacientii sa inteleaga care sunt grupele de muschi pe care trebuie sa ii foloseasca atunci cand practica exercitiile Kegel sau pentru a imbunatati capacitatea musculara. Totul depinde insa de vointa pacientului si de atentia pe care este dispus sa o acorde propriei dinamici corporale.

Pesarele vaginale, alternativa la interventiile chirurgicale

Pesarul de incontinenta se prezinta ca un dispozitiv in forma de inel care se introduce in vagin si are rol de sustinere a vezicii urinare. Acesta reduce cantitatea de urina eliminata in mod involuntar ca urmare a unor activitati fizice sustinute sau a stranutului.

Aceste dispozitive necesita o igiena locala riguroasa, iar uneori este necesar sa se utilizeze creme pe baza de hormoni pentru a reduce iritatiile pe peretele vaginului.

Renuntati la fumat si cafea in exces!

Ati putea spune: ce legatura ar putea exista intre fumat si incontinenta? Exista! Studiile stiintifice au demonstrat ca nicotina poate avea efect iritant asupra vezicii urinare, iar fumul de tigara provoaca tusea cronica si persistenta, factor de risc important in aparitia incontinentei urinare. Acelasi lucru este valabil si in cazul consumului excesiv de cafea, care suprastimuleaza functiile cerebrale, creand un usor efect diuretic. Cel mai bine este sa reduceti sau chiar sa renuntati la cafea daca prezentati simptome de incontinenta.

Hidratati-va corespunzator!

Cu toate ca ar putea suna ca o contraindicatie, consumul de apa si alte lichide este calduros recomandat de catre medici in cazul persoanelor care sufera de incontinenta. Atunci cand corpul nu primeste suficienta apa, va aparea constipatia, care irita vezica urinara si poate provoca pierderea de urina in mod involuntar. Intre sase si opt pahare de lichide pe zi sunt suficiente pentru a ne pastra hidratati, insa aveti grija sa le consumati pe parcursul zilei si nu seara, pentru a nu fi nevoiti sa dati buzna la toaleta in miezul noptii. Nu uitati, de asemenea, sa contabilizati lichidele consumate, fie ca vorbim de ceai, sucuri racoritoare, apa sau cafea.

Paula Rotaru

Sursa: www.health.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.