Revista care te menține sănătos

Seniori

Durerile de spate la varsta a treia. Ce afectiuni pot semnala?

7 octombrie 2011
Share

Durerea de spate ramane cel mai frecvent simptom musculo-scheletal din intreaga lume, la toate grupele de varsta.

Se estimeaza ca durerea de spate este intalnita la peste 70% din populatia de varsta a treia, 15-30% avand cel putin un episod pe an.Orice durere constanta care intrerupe somnul, fara ameliorare la medicatie sau insotita de febra necesita prezentarea la medic.

La fel ca in alte situatii medicale, durerea de spate trebuie evaluata diferit la populatia varstnica, mai ales la primul episod de boala si luand in considerare rata mare de malignitate si afectiunile viscerale. La persoanele varstnice se exclud mai intai afectiunile sistemice sau cauzele durerii iradiate.

 

Durerea de spate, semnul unor procese infectioase sau tumori

Odata excluse cauzele sistemice ale durerii de spate, raman doua grupe de afectiuni: durerea de spate pur mecanica, ce are sau nu componenta radiculara, si durerea de spate inflamatorie. Coloana vertebrala poate fi implicata in diferite procese infectioase: abcese epidurale, discita septica, osteomielita, bacteriemie sau endocardite bacteriene. In aceeasi categorie intra si tumorile primitive vertebrale, durerea de spate fiind insotita de semne constitutionale, in special scaderea in greutate.

 

Banala durere de spate, des intalnita la varsta a treia

Durerea de spate fara complicatii este foarte des intalnita la persoanele varstnice. Este o durere localizata mai des in zona lombosacrata, care apare la efort si se agraveaza la miscari de intindere, rasucire, mers sau aplecare, ulterior ameliorata de repaus. Aceasta durere intrerupe somnul pacientului varstnic, facand imposibila intoarcerea lui de pe o parte pe alta.

 

Posibil semn al afectiunilor metastatice si al medicatiei specifice

Mai ales la varstnicii cu istoric de malignitate, durerea de spate poate fi semnul unei afectiuni metastatice, cel mai frecvent secundara neoplaziilor de san, plaman sau prostata. Nu trebuie sa excludem efectele adverse ale unor medicamente, cum ar fi corticoterapia implicata in fracturile vertebrale osteoporotice sau terapia anticoagulanta, ce poate determina hemoragii retroperitoneale si durere iradiata.

 

Angina sau infarctul miocardic, anuntate de durerea la nivel cervical

In functie de localizarea ei, durerea de spate iradiata poate indica sediul suferintei primare:

  • La nivel cervical, poate fi atribuita anginei, infarctului miocardic, disectiei arteriale, obstructiei esofagiene, tiroiditei;
  • Durerea toracica poate fi cauzata de disectia sau anevrismul de aorta, colica renala, pancreatita, tumorile retroperitoneale, pleurezia sau pielonefrita;
  • Afectiunile abdominale, renale sau genito-urinare pot determina durere la nivel lombar.

 

Cifoza dorsala, semn al fracturilor vertebrale din osteoporoza

Modificarile de curbura pot determina o durere mecanica cronica. Intalnim adesea coloana in „S” sau cifoza dorsala, semn al fracturilor vertebrale osteoporotice si asociata cu scaderea in inaltime. La nivel cervical, durerea de spate poate fi declansata de torticolis („gatul stramb”), subluxatia atlanto-axiala din poliartrita reumatoida sau afectiunile articulatiei temporo-mandibulare. Coxartroza sau artroza sacro-iliaca poate determina durere de spate mecanica.

 

De la spondiloza…

Afectiunile degenerative discale sau ale structurilor vertebrale, incadrate ca discartroza sau spondiloza, duc frecvent la durere de spate. Pe masura progresiei acestora, coloana devine instabila si se produce spondilolistezis (vertebrele aluneca intre ele). Daca durerea de spate, mai ales la nivel lombosacrat, se asociaza cu radiculopatie, pacientul trebuie evaluat si din punct de vedere neurologic. Cea mai frecventa este sciatica, unde durerea este ascutita si iradiaza pana la nivelul piciorului.

 

 … la spondilita anchilozanta si poliartrita reumatoida

Durerea de spate inflamatorie, agravata de repaus si ameliorata prin miscare, este intalnita in suferintele inflamatorii denumite spondiloartrite, mai frecvent intalnita fiind spondilita anchilozanta. Durerea cervicala inflamatorie poate aparea in poliartrita reumatoida. La varsta a treia pot debuta afectiuni metabolice de tipul bolii Paget sau polimialgia reumatica, vasculita, ambele insotite de dureri vertebrale. Nu trebuie sa uitam de zona zoster sau afectiunile psihice care pot determina si complica tratamentul durerilor vertabrale, in special dementa pacientului varstnic.

 

Ce ne recomanda specialistul?

Deoarece durerea de spate compromite statusul functional, amenintand gradul de independenta al varstnicilor, este necesara prezentarea la medic la primele semne si simptome de boala pentru a stabili cauza si cea mai buna optiune terapeutica. Cel mai important este identificarea acelor pacienti cu evolutie catre cronicizare si includerea lor in programele de prevenire.

 

Dr. Daniela Elena Mihailescu,
Medic specialist reumatologie,

Clinica de Diagnostic Gral Medical,
021/323 00 00(02)
www.gralmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.