Revista care te menține sănătos

Digestie

Gastrita hiperacida: cum scapati de arsurile la stomac

17 ianuarie 2022
Share
Gastrita hiperacida: cum scapati de arsurile la stomac

Sucurile gastrice ajuta la digerarea alimentelor. Gastrita hiperacida apare atunci cand cantitatea de acid clorhidric din stomac creste. Acest acid clorhidric este produs de celulele parietale (aflate in portiunea superioara a glandelor gastrice) din stomac.

Gustul neplacut pe care-l simtiti in gura dimineata, disconfortul gastric, greata, arsurile la stomac, prezenta unei pelicule albicioase pe limba ar trebui sa va puna pe ganduri.

De asemenea, printre simptomele gastritei hiperacide se numara pierderea poftei de mancare, durerile de cap, ameteala. Gastrita este, de fapt, inflamatia mucoasei care captuseste stomacul, iar secretia acidului despre care aminteam mai sus este resimtita sub forma arsurilor in capul pieptului, de care se plang foarte multe persoane.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin, recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Gastrita hiperacida – cauze

Printre principalele cauze ale gastritei hiperacide se numara stresul psihic prelungit, dieta bazata pe alimente nesanatoase, precum preparatele fast-food, alimentele foarte picante, carnea grasa, bauturile racoritoare carbogazoase care contin zahar, gustarile cumparate din comert (chipsuri, pufuleti cu arome). Viciile − fumatul si consumul de alcool − contribuie la aparitia acestei probleme de ordin gastrointestinal. Abuzul de medicamente (antiinflamatoare, antibiotice), dar si Helicobacter pylori distrug treptat mucoasa.

Simptomele gastritei hiperacide

Initial, pacientii suporta durerile sacaitoare localizate in stomac. Apoi apar arsurile atunci cand acidul patrunde in esofag. Aceste arsuri survin dupa consumul unor alimente precum cele despre care vorbeam anterior, dar si dulciuri, fructe acre etc. Greata, constipatia, spasmele musculare, starea de iritabilitate, transpiratia excesiva se numara printre simptomele frecvente. Consultati un gastroenterolog daca va confruntati cu astfel de probleme.

secundara_gastrita_hiperacida_inainte de CUM SE TRATEAZA GASTRITA HIPERACIDA

Cum se trateaza gastrita hiperacida

Tratamentul gastritei hiperacide este complex. Dupa diagnosticul final, gastroenterologul prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii. Aceste medicamente antiacide contin agenti antiinflamatori care reduc aciditatea gastrica. Daca in urma analizelor apare si bacteria Helicobacter pylori este nevoie de tratament cu antibiotice. Tratamentul este prescris individual si in functie de varsta, prezenta altor afectiuni etc. Pe langa toate acestea, mai pot fi prescrise antispasmodice si anticolinergice (scad secretia de sucuri digestive).

Regimul alimentar

Nu este nevoie doar de un tratament specific impotriva hiperaciditatii gastrice. Expertii recomanda ca, pe toata perioada tratamentului, dar si dupa aceea, sa se renunte la produsele alimentare care declanseaza boala, mancaruri grase, prajeli, produse de patiserie, condimente, citrice etc.

Regimul alimentar trebuie sa includa alimente fierte sau pregatite la cuptor. Se pot consuma carne slaba, peste, lactate, apa plata. Reduceti cantitatea de sare si condimente. Mare atentie si la cantitatea de alimente! Faceti miscare, odihniti-va si nu va mai stresati!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.