Revista care te menține sănătos

Digestie

Cum să aveți sărbători fără indigestie

Elena Coroianu; Consultant: Dr. Ruxandra Plesea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, Clinica Ponderas
15 decembrie 2023
Share
Cum să aveți sărbători fără indigestie

Indigestia este o grupare de simptome ce se manifestă cu disconfort abdominal apărut în timpul mesei sau la distanță după masă. Senzația de plenitudine în etajul abdominal superior, durerile abdominale, balonarea, senzația de arsură în capul pieptului, refluxul, regurgitatiile, greața fac parte din „recuzita” indigestiei.

Indigestia poate avea cauze multiple. Este influențată de stilul de viață, de starea emoțională din timpul mesei, dar și de anumite probleme de sănătate aflate deja în derulare. Alcoolul, cofeina, fumatul, grăsimile animale, în special prăjite, mâncărurile grele, condimentele în exces, băuturile carbogazoase, cantitatea prea mare de alimente consumată la masă sau în grabă, toate sunt elemente ce pot declanșa indigestie. Gastrita, ulcerul, litiaza biliară, sindromul de intestin iritabil, pancreatita și ocluzia intestinală se asociază cu indigestia.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Efi-Digest. Un supliment alimentar cu activitate enzimatică ridicată, pe bază de pancreatină, util în ameliorarea tulburărilor digestive cauzate de excesul culinar; îmbunătăţirea digestiei.

Fără simptome de indigestie, dacă mâncați puțin și des

Simptomele de indigestie se previn acordând atenție zi de zi stilului de viață, renunțând la fumat și consum de alcool în exces, evitând automedicația cu antiinflamatoare nesteroidiene în exces, practicând exerciții fizice în mod regulat. Chiar și modul în care mâncăm are o influență cumulativă covârșitoare în timp.

De multe ori, oamenii cred că au de ales între cantitate și varietate când vine vorba despre indigestie. În realitate, la aceeași masă, ambele variante sunt rele. Și cantitatea mare duce la indigestie, dar și varietatea prea mare de alimente consumată în timp scurt.

indigestie

Indigestie, tratament

Când indigestia apare ocazional și ca urmare a stilului de viață, este indicat să se acționeze asupra factorilor declanșatori. Recomandările în acest caz sunt:

  • Mâncați cinci mese mici și dese, în locul a trei mese copioase;
  • Evitați discuțiile în contradictoriu la masă;
  • Alegeți preparate ușoare;
  • Evitați cafeaua, ceaiul, băuturile carbogazoase;
  • Luați cina cu trei ore înainte de culcare.

Când simptomele  de indigestie sunt de durată sau sunt foarte supărătoare, se administrează medicație antiacidă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Bil-Ex de la Naturalis. Un suplimentul alimentar ce contribuie la uşurarea digestiei şi reducerea disconfortul abdominal care poate apărea după mesele copioase sau în cazul exceselor culinare.

Va confruntați cu indigestie? Când mergeți la spital?

Durerile acute, intense, apărute brusc, care cresc în intensitate,sunt un semnal de alarmă. Dacă simptomele de indigestie durează mai mult de două săptămâni, dacă se produce pierderea în greutate sau dacă apar vărsături sangvinolente sau frecvente și scaune modificate, de culoare închisă, trebuie mers la camera de gardă sau în serviciul de gastroenterologie. Recomandarea este valabilă și dacă apar dificultăți la înghițire, ce se agravează progresiv, sau dacă se instalează starea de oboseală, dispneea, palpitațiile, regurgitatia severă de fluide sau de alimente solide.

indigestie

Categorii de persoane predispuse la indigestie

Persoanele care se confruntă cu tulburări ale sistemului gastrointestinal, care au suferit intervenții chirurgicale la acest nivel, cele care iau antiinflamatoare sau fier oral sunt mai predispuse la indigestie. În aceeași situație se află și persoanele consumatoare de alcool sau cele care experimentează situații de viață tensionate. La fel și persoanele care fumează mult și cele care trec brusc de la o alimentație preponderent vegetariană la o alimentație bogată în preparate de carne.

Persoanele care ajung de sărbători la spital se confruntă de obicei cu: indigestie, agravarea sau acutizarea anumitor afecțiuni gastrointestinale, precum gastritele, sindromul de colon iritabil, colecistitele și, mai rar, pancreatita.

Sfaturi pentru Sărbători fără indigestie si alte probleme de sănătate

Dacă vreți să aveți sărbători ferite de indigestie sau de alte probleme digestive, puteți apela la următoarele trucuri:

  • Mâncați puțin și des.
  • Faceți o plimbare după masă.
  • Dacă sunteți gazde, inspirați-vă anul acesta și din bucătăria vegetariană.
  • Evitați consumul excesiv de alcool și de bauturi carbogazoase.
  • Amintiți-vă că este o sărbătoare a sufletului, nu a stomacului, iar iertarea desertului vă rafinează spiritual.

Alcoolul poate fi un factor declanșator al indigestiei și în cantitate mică. Însă, de cele mai multe ori, excesul de alcool este cel care pune probleme, și nu acel firesc pahar cu vin de la masa de sărbătoare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.