Revista care te menține sănătos

Digestie

Ce dieta trebuie adoptata dupa un episod de diaree?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 martie 2022
Share
Ce dieta trebuie adoptata dupa un episod de diaree?

Diareea poate fi rezultatul unei afectiuni, precum sindromul de intestin iritabil, si poate influenta activitatile zilnice. Aproape orice lucru banal poate duce la diaree (intoleranta la alimentele consumate, medicamentele, stresul), insa aceasta poate fi si cauza unei afectiuni medicale ce se manifesta prin acest semn (cauze bacteriene, virale, boala celiaca, diabet, hipertiroidism, pancreatita cronica).

Cel mai important lucru este sa aveti grija ce alimente consumati dupa un episod de diaree, pentru a preveni malnutritia si deshidratarea. Alimentele bogate in nutrienti sunt usor de digerat si se pot adapta la recuperarea corpului. Iata care sunt alimentele ce trebuie consumate dupa un episod de diaree.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

1. Fructe la conserva

Aceste fructe sunt deja curatate si gata de consum si sunt de preferat in locul celor crude. Evitati, totusi, prunele si caisele ce stimuleaza functia digestiva. De asemenea, puteti consuma fructe gatite (fierte sau coapte) fara samburi si coaja sau beti sucuri de fructe fara pulpa acestora.

2. Fasolea verde

Fasolea verde este bogata in fibre alimentare, fiind astfel un aliment usor digerabil. Fasolea verde proaspata nu contine grasimi saturate si este saraca in calorii. In plus, aceasta reprezinta o sursa excelenta de macronutrienti, vitamine si minerale de origine vegetala.

3. Dovleacul

Dovleacul este o leguma saraca in fibre insolubile, insa bogata in vitamina A, ce sustine sanatatea mucoasei tractului intestinal si incurajeaza vindecarea. De asemenea, dovleacul contine vitamina C, care este un antibacterian si favorizeaza vindecarea tesuturilor.

4. Cartofii

Fara coaja, cartofii sunt un aliment usor de digerat. Acestia contin nutrienti, precum vitamina B6, C, niacina. Este recomandat sa-i consumati simpli, fara unt sau smantana. Acestea pot irita tractul intestinal.

5. Carnea slaba

Carnea slaba este usor de digerat si este bogata in proteine. Aveti grija sa alegeti peste, pui, curcan, sunca, toate fara pielita. De asemenea, si tonul la conserva reprezinta o optiune favorabila pentru dieta dupa diaree.

6. Pastele si taiteii din faina alba

Pastele ofera fibre alimentare si carbohidrati. Sosul pe baza de suc de rosii aduce un plus de vitamina C si licopen (antioxidant). Pastele facute din faina integrala pot irita mucoasa intestinala. Taiteii reprezinta o alternativa benefica.

7. Fulgii de ovaz

Fulgii de ovaz sunt usor de digerat si sunt bogati in antioxidanti cu proprietati vindecatoare. Acestia mai contin si vitamina B1, seleniu si mangan si sunt si o sursa excelenta de fibre solubile.

8. Supa de legume

Supa va ajuta sa inlocuiti pierderea de lichide si sa preveniti deshidratarea dupa un episod de diaree. De asemenea, legumele adaugate aduc un plus de vitamine. Dupa preferinta, puteti adauga si carne de pui fara piele.

Pe langa alimentele ce trebuie consumate dupa un episod de diaree, trebuie si sa mentineti un nivel optim de hidratare si de igiena. Spalati-va pe maini de mai multe ori pe zi, in special dupa ce folositi toaleta si inainte de masa.

decupat diaree secundaraCe alimente trebuie evitate dupa diaree?

In dieta ce urmeaza unui episod de diaree nu trebuie doar incluse anumite alimente, ci si excluse unele. Iata care sunt alimentele ce trebuie excluse:

* Bauturile carbogazoase, alcoolul si cafeaua

* Mancarea picanta si cea de tip fast-food

* Lactatele, chiar daca nu aveti intoleranta la lactoza. Exceptie din aceasta categorie face parte iaurtul degresat

* Alimentele grase, prajelile

Observati cu atentie semnele si simptomele pe care le aveti si, daca acestea nu se amelioreaza prin dieta in doua zile, este recomandat sa consultati un medic pentru investigatii suplimentare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.