Revista care te menține sănătos

Gastroenterologie

Ce este placa mucoida?

26 iunie 2014
Share

Placa mucoida reprezinta o membrana groasa de mucus ce se formeaza de-a lungul colonului. Este daunatoare organismului, impiedicand colonul sa-si exercite functiile corect. Aceasta blocheaza colonul si ingreuneaza tranzitul intestinal, ducand la constipatie si la acumularea toxinelor. Placa mucoida atrage toxinele, impuritatile si materiile fecale.

O cantitate mica de mucoid este normal in colon, deoarece ne protejeaza impotriva substantelor toxice. Daca acest lucru apare uneori, placa mucoida este produsa, insa apoi dispare si nu determina aparitia efectelor pe termen lung.

 

Factori care duc la aparitia placii mucoide

Exista mai multi factori ce determina aparitia acesteia, precum:

  • Consumul constant de lapte pasteurizat;
  • Consumul excesiv de faina rafinata si alimente procesate;
  • Folosirea in exces a antibioticelor si altor medicamente;
  • Un stil de viata stresant;
  • Consumul mancarii de tip fast-food;
  • Constipatia.

Un stil de viata stresant, o dieta dezechilibrata si consumul indelungat de medicamente, pot cauza formarea placii mucoide in mod constant. In acest caz, placa mucoida nu este eliminata, ci stagneaza si se mareste in colon. Formarea unei placi mucoide duce la:

  • Constipatie;
  • Incetinirea tranzitului intestinal;
  • Malnutritie cauzata de absorbtia deficitara a nutrientilor;
  • Toxine ce ajung in circulatia sangvina;
  • Favorizarea unui teren propice pentru patogeni, bacterii si paraziti.

O placa mucoida in exces favorizeaza un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor, ce pot duce la diverse infectii. In cazurile mai severe, acest lucru poate duce la aparitia cancerului de colon si la afectiuni gastrice. Sistemul imunitar devine mai slabit, pentru ca bacteriile „bune” sunt distruse, iar colonul se incarca cu toxine.

 

Ce efecte are placa mucoida asupra organismului?

Acest lucru formeaza un cerc vicios. Acumularea in exces a toxinelor acapareaza ficatul, iar acesta este fortat sa le elimine. Atunci cand toxinele se acumuleaza in exces, nu pot fi eliminate prin scaun si, astfel, se intorc inapoi in sange si in celule.

Ca rezultat, celulele si organele vor fi contaminate cu toxine. Va intrebati de ce va simtiti intotdeauna obosit si fara chef? Este din cauza ca celulele sunt pline de toxine. Un colon nesanatos nu cauzeaza doar constipatie, ci o varietate de alte boli.

Ce este placa mucoida?Medicina conventionala afirma ca placa mucoida este un strat de mucina sau glicoproteine (alcatuite din mai mult de 20 de aminoacizi si 50% carbohidrati), ce sunt naturale si secretate de intestine ca protectie impotriva acizilor si toxinelor. Oricum, placa mucoida este diferita de stratul de mucus al tractului gastrointestinal. Acesta actioneaza ca un element necesar al peretelui gastrointestinal si ca un lubrifiant pentru peristaltism (miscarile ce conduc bolul alimentar). De asemenea, mai este responsabil si pentru secretia mucinei, ce alcatuieste placa mucoida. Celulele stratului exterior al mucoasei (epiteliul) raman sanatoase, reinnoindu-se la fiecare 4-7 zile. Suna paradoxal, insa cercetarile medicale indica faptul ca placa mucoida reprezinta in sine o masura de protectie impotriva toxinelor.

Dovezile arata, insa, ca placa mucoida este daunatoare organismului si ca apare in momentul in care s-a trecut de la o stare de sanatate la o stare de boala. Teoria arata ca daca am fi complet sanatosi, sistemul gastrointestinal nu ar produce placa mucoida, pentru ca nu ar avea nevoie de ea. Atunci cand organismul este atacat de medicamente, alcool, sare, chimicale, paraziti sau microbi, se produce placa mucoida pentru a proteja.

 

Excesul de placa mucoida trebuie eliminat

Colonul reprezinta un sistem de eliminare important al corpului, si trebuie sa mentinem un corp sanatos prin mentinerea unui colon sanatos. Atunci cand exista o acumulare excesiva de toxine, acestea pot ajunge chiar si in sange. Acest lucru poate cauza o toxemie interna sau autointoxicatie ce duce la aparitia multor boli. Prezenta unei placi mucoide este un proces normal, insa cei mai multi dintre noi au prea multa in colon, ceea ce duce la aparitia diverselor simptome. Pentru a fi sanatosi din nou, trebuie sa ne curatam de excesul de placa mucoida si, in final, sa restabilim starea de sanatate a organismului.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.