Revista care te menține sănătos

Gastroenterologie

Cum obtinem un tranzit intestinal optim

19 august 2013
Share

Timpul de tranzit al bolului alimentar reprezinta numarul de ore necesar pentru ca alimentele ingerate sa traverseze tractul digestiv, de la nivelul gurii pana in momentul in care acesta va fi eliminat. Acest timp poate varia mult de la persoana la persoana si depinde de obiceiurile alimentare, climat, exercitii fizice efectuate sau medicamente. Ca urmare a acestor obiceiuri, nu exista un timp standard pentru toti.

Este clar si dovedit ca o persoana sanatoasa, cu un stil de viata corect, are o durata a tranzitului de 8-14 ore. Persoanele care au o dieta bogata in fibre, care sunt intr-o forma fizica buna si care nu sufera de constipatie au un tranzit intestinal bun. Daca va numarati insa printre cei care au un tranzit intestinal scazut, recomandat este ca, in primul rand, sa cautati cauza problemei. In al doilea rand, trebuie sa faceti schimbari in stilul de viata, iar in al treilea rand, si cel mai important lucru, este sa mentineti aceste noi obiceiuri.

In ultimii ani, stilul de viata din ce in ce mai solicitant a facut ca tot mai multe persoane sa sufere de afectiuni digestive. Acestea au aparut pe fondul stresului, al meselor dezorganizate, precum si al numeroaselor alimente ce abunda in conservanti, coloranti alimentari, aditivi si emulgatori.

 

Cauze frecvente ale tranzitului intestinal incetinit

Cele mai comune cauze sunt reprezentate de:

  • Dieta necorespunzatoare: consumul de semipreparate si alimente bogate in carbohidrati;
  • Consumul scazut de lichide;
  • Enzimele deficitare. Enzimele sunt proteine care digera hrana si o transforma in fragmente mici, accelerand astfel procesele metabolice. Cele mai bogate alimente in enzime sunt fructele si legumele, dar acestea isi pot pierde proprietatile prin procesare industriala, fierbere excesiva si prin pasteurizare;
  • Lipsa probioticelor. Acestea sunt bacterii care se afla in mod normal in intestinul subtire si in colon, pe care le protejeaza de actiunea unor bacterii daunatoare. Probioticele se gasesc in iaurturi sau in suplimentele alimentare;
  • Dezechilibrul nivelului de acid clorhidric de la nivelul stomacului. Odata cu inaintarea in varsta sau cu consumul de medicamente antiacide, stomacul nu mai produce suficient acid clorhidric, ceea ce poate cauza malabsorbtie, indigestie sau arsuri.

 

Sfaturi pentru imbunatatirea sistemului digestiv

  • Asigurati-va o dieta echilibrata si o hidratare optima. Alimentele recomandate in meniul zilnic sunt fructele, legumele, semintele si fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune). Enzimele care se gasesc in aceste alimente accelereaza digestia carbohidratilor, grasimilor si a proteinelor. Totodata, este important sa renuntati la grasimile nesanatoase si sa le introduceti in alimentatie pe cele bune, precum acizii grasi Omega-3 si 6, care se gasesc in special in pestele oceanic si in fructele de mare. Consumati cel putin 2 litri de lichide zilnic, de preferat nu in timpul mesei, pentru a favoriza digestia.
  • Faceti putina miscare in fiecare zi! O plimbare de 20 de minute pe zi ajuta la stimularea digestiei.
  • Beti suc de aloe vera: ajuta la secretia acidului clorhidric si imbunatateste digestia.
  • Mai ales in sezonul estival, evitati restaurantele pe care nu le cunoasteti. Caldura altereaza rapid alimentele si, daca nu sunteti familiarizat cu un anumit restaurant, este mai bine sa-l evitati.

 

Consumati fibre! 30-40 de grame pe zi este cantitatea ideala de fibre pentru o digestie excelenta. Se recomanda, de asemenea, administrarea unor suplimente alimentare cu fibre, avand ca beneficii scaderea apetitului, accelerarea tranzitului intestinal, încetinirea absorbtiei zaharului, eliminarea toxinelor si scaderea riscului de a dezvolta cancer de colon sau alte afectiuni digestive. Nu uitati sa beti suficienta apa atunci cand luati acest tip de suplimente!

 

 

Roxana Mateescu

Studenta anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.