Revista care te menține sănătos

Digestie

Pancreatita cronică

13 decembrie 2023
Share

Pancreatita cronică reprezintă inflamația și apoi distrugerea țesutului pancreasului, putând duce și la pierderea funcției glandei. Incidența este între 4 și 10-20 de cazuri de pancreatită cronică la 10.000 de locuitori pe an. În ultimii ani, s-a constatat o creștere a numărului de cazuri, mai ales în țările unde este un consum crescut de alcool.

Pancreasul este o glandă mixtă cu secreție excrină și endocrină. Pancreasul exocrin este esențial pentru funcția de digestie, iar pancreasul endocrin produce insulină și glucagonul implicate în reglarea glicemiei.

Persoanele care suferă de pancreatită cronică vor avea perturbări în digestia alimentelor și pot prezenta un sindrom de malabsorbtie sau diabet.

Pancreatita cronică – factori de risc și cauze

  • Consumul de alcooleste implicat în 70-90% dintre cazurile de pancreatită cronică și nu există doză prag, ci un consum mai îndelungat de 10 ani, în general.
  • Consumul crescutde proteine și grăsimi, mai ales asociat cu consumul de alcool.
  • Fumatul –riscul de a dezvolta pancreatită cronică este mai crescut la fumători.
  • Hiperparatiroidismulîn care este prezent un nivel al calciului peste limita maximă și favorizează, astfel, pancreatita cronică.
  • Factorii genetici,ce determină apariția bolii la persoanele mai tinere.
  • Alte cauze mai rare:tumori benigne sau maligne ale pancreasului, traumatisme (loviri, accidente).

Pancreatita cronică, evoluție

În primii 5 ani ai bolii, episoadele acute și eventualele complicații care decurg din aceste pusee determină simptomatologia. În timpul următorilor 5 ani, se observă o diminuare a durerilor și dispariția episoadelor acute. După acestea, durerile dispar total, iar manifestările de insuficiență pancreatică sunt în prim plan.

Pancreatita cronică, simptome

Principalul simptom este durerea abdominală, instalată brusc, declanșată în mod tipic de mese și/sau de ingestia de alcool și poate dura câteva ore sau zile. Durerea este intensă, astfel încât interferează cu activitățile de zi cu zi ale unei persoane. Alte simptome includ icterul (ingalbenirea pielii), oboseala, scăderea ponderală moderată (de cele mai multe ori prin autorestricție alimentară din cauza durerii).

Pancreatita cronică, posibile complicații

  • Pseudochistul (chistul fals) reprezintă o colecție de lichid pancreatic la interiorul sau exteriorul pancreasului și determină dureri crescute. Se poate complica, la rândul lui, cu compresiune de organ învecinat, suprainfectie, ruptură sau sângerare. Regresia lui poate fi spontană, mai ales în cazul pseudochistului de dimensiuni mici;
  • Insuficiența pancreatică endocrină,manifestată prin apariția diabetului insulino-necesitant sau a hipoglicemiilor;
  • Insuficiența pancreatică exocrină se caracterizează prin apariția diareei cronice prin absorbția nefavorabilă a principiilor alimentare, iar câteodată poate determina alterarea stării generale a persoanei;
  • Alte complicății mai rare includ: icter cu obstrucție prin compresiunea căilor biliare principale, compresiune a duodenului, cancer de pancreas (favorizat și de fumat), obstrucție a vaselor (tromboze) sau sângerare digestivă.

Pancreatita cronică – diagnostic și investigații

Investigațiile recomandate în pancreatita cronică sunt tomografia computerizată abdominală, RMN pancreatic (examenul cel mai performant), ecoendoscopia – examen foarte sensibil care poate detecta o formă incipientă de pancreatită cronică.

Pancreatita cronică, tratament

Constă în special în renunțarea la alcool și se va acorda sprijin pentru sevraj. Se recomandă și renunțarea la fumat. Pentru durere, se vor administra antalgice (medicamente care opresc durerea), se va face un tratament endoscopic (pentru distrugerea calculilor sau pentru drenajul pseudochistului) și un tratament chirurgical. Se va urmări și monitoriza clinic printr-un examen de specialitate și prin efectuarea unui bilanț hepatic, a unei ecografii abdominale, precum și prin determinarea glicemiei. Se vor trata și complicațiile, în cazul existenței acestora.

Roxana Mateescu
Studentă anul VI
UMF „Carol Davila” București

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.