Revista care te menține sănătos

Digestie

Va confruntati des cu balonarea? Aflati cauzele

13 martie 2023
Share

Aproape 30% dintre oameni se confrunta cu balonarea abdominala macar o data in viata. Desi este o senzatie care, teoretic, nu persista timp indelungat, simptomele pot fi extrem de neplacute, incluzand: zgomote abdominale, eructatii, crampe, flatulenta si abdomen proeminent.

Balonarea poate fi cauzata de o multitudine de factori, ceea ce poate ingreuna misiunea doctorului de a stabili un diagnostic.

Sa aflam care sunt cei mai frecventi factori declansatori ai balonarii, pentru a putea evita disconfortul produs de acumularea de gaze in stomac.

Trageti prea mult aer in piept

Anumite persoane pot inspira cantitati mari de aer, lucru ce poate cauza acumularea de gaze in tractul digestiv, ducand, ulterior, la balonare.

Suferiti de sindromul colonului iritabil

Daca suferiti de intoleranta la lactoza sau sunteti afectati de boala celiaca (intoleranta la gluten), cel mai probabil printre simptome se va numara si balonarea, cauzata de inflamarea portiunii dintre stomac si tractul intestinal.

Constipatia favorizeaza balonarea

Persoanele care sufera de constipatie au tendinta de a acumula gaze in intestine, instalandu-se astfel fenomenul de balonare. Pentru a evita aceasta problema, este recomandata administrarea de medicamente si alimente ce promoveaza un tranzit intestinal sanatos.

Prezenta tumorilor, posibila cauza a balonarii

Tumorile canceroase, dar si cele benigne pot irita tesuturile din jurul intestinelor, favorizand inflamatiile si acumularile de gaze in stomac.

Supraalimentarea cauzeaza balonare. Invatati sa spuneti stop!

Nu de putine ori se intampla sa exageram cu masa de seara, suprasolicitand astfel stomacul, iar procesul de digestie va fi ingreuna. Astfel, provoaca exces de gaze in intestine si umflarea abdomenului. Aceste simptome dispar odata ce alimentele sunt digerate in totalitate.

Dezvoltarea excesiva de bacterii in intestine

Bacteriile ce se dezvolta haotic in intestinul subtire pot favoriza balonarea in unele situatii. Atunci cand bacteriile se dezvolta in numar mare, acestea elimina in corp niveluri crescute de gaze care pot stagna in intestine. Cel mai probabil, pe langa senzatia de balonare, printre simptome se vor numara si durerea bdominala, diareea sau pierderea in greutate.

Paula Rotaru

Sursa: www.livestrong.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.