Revista care te menține sănătos

Digestie

Toxiinfectiile alimentare: masuri prin care pot fi prevenite

Dr. Paul Dragomir, medic primar gastroenterologie, medic specialist medicină internă, doctor în ştiinţe medicale; Centrul Medical Medsana; www.medsana.ro
13 august 2018
Share

Toxiinfectia alimentara este o afectiune digestiva destul de frecventa, indiferent de anotimp, insa sezonul sau climatul cald favorizeaza aparitia acesteia, in principal din cauza multiplicarii rapide a bacteriilor in produsele contaminate.

Toxiinfectia alimentara se caracterizeaza prin semnele si simptomele aparute odata cu ingestia de alimente contaminate cu germeni sau toxine bacteriene, de regula aparand focare de infectie localizate in colectivitati. Agentul patogen este deseori reprezentat de Salmonella,Shigella, anumite tulpini de Escherichia coli si Protaeus, enterococi, unele specii de stafilococ.

Diareea si varsaturile pot duce la semne si simptome de deshidratare. Astfel, este foarte important sa se previna aparitia acestora.

Cum ne dam seama ca este toxiinfectie alimentara?

Simptomele tipice au grade diferite de intensitate, in functie de marimea inocului bacterian si de capacitatea de aparare imunologica a pacientului, fiind reprezentate de:

  • Diaree (pe primul plan in tabloul clinic);
  • Durere abdominala;
  • Greata;
  • Varsaturi;
  • Febra.

De regula, apar in cateva ore de la consumul alimentului contaminat, dar, mult mai rar, se pot produce si in cateva zile. Cand prezentati astfel de semne, trebuie sa mergeti la medic (de familie, specialist gastroenterolog sau de boli infectioase), pentru initierea unui plan diagnostic si de tratament.

Cum ne tratam?
Tratamentul se realizeaza pe cale orala, iar in cazul pacientilor cu varsaturi severe, incoercibile sau cu stare generala alterata, se administreaza tratament intravenos, internarea fiind necesara pentru a putea supraveghea pacientul si a urmari evolutia afectiunii. In cazurile mai putin grave, se face rehidratare orala, cu diverse solutii standard, recomandate de medicul specialist. In general, toxiinfectiile alimentare care nu sunt produse de germeni foarte virulenti pot fi autolimitate, uneori doar cu tratament simptomatic sau chiar fara tratament (prognosticul trebuie stabilit de medic). 

preventie toxiinfectie alimentara

Cum pot fi prevenite toxiinfectiile alimentare?

Iata cateva reguli simple, dar extrem de importante pentru prevenirea acestora:

  • Spalarea mainilor inainte de fiecare masa;
  • Spalarea atenta a fructelor si legumelor (alimentele consumate preponderent in sezonul cald);
  • Apa trebuie bauta din surse sigure, iar prepararea alimentelor se face cu apa din astfel de surse, de preferat certificate sanitar;
  • Prepararea termica adecvata a alimentelor si depozitarea lor in locuri corespunzatoare;
  • Evitati sa consumati carne preparata „in sange” sau lapte „proaspat” de tara care, in majoritatea cazurilor, nu este nici macar fiert si care, oricum, nu este preparat industrial;
  • Fructele de mare si pestele crud (sushi) trebuie consumate doar atunci cand sunt proaspete, pentru ca, deseori, prezinta riscul de dezvoltare a toxiinfectiilor alimentare.

Stiati ca pasteurizarea si sterilizarea UHT a laptelui sunt foarte importante, ultima fiind considerata cea mai eficienta metoda pentru eliminarea agentilor patogeni contaminanti, fara a influenta proportia de substante nutritive din lapte?

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.