Revista care te mentine sanatos

Stiri

Fumatorii prezinta risc crescut de psoriazis

6 martie 2012
Share

Iata inca un motiv pentru care ar trebui sa va lasati de fumat: acest obicei dubleaza riscul de psoriazis, afectiune cutanata cronica ale carei cauze nu sunt inca pe deplin cunoscute.

Psoriazisul afecteaza circa 3% din populatia globului, si consta in aparitia unor leziuni rosiatice, acoperite de coji sau cruste, localizate in diverse zone ale corpului, in special in zona coatelor si a genunchilor.

Un studiu de mare amploare, ale carui rezultate au fost dezvaluite recent, si-a propus sa descopere care sunt principalele cauze ale aparitiei psoriazisului si s-a aflat ca fumatul joaca un rol important in evolutia acestei afectiuni.

In cadrul cercetarii, realizate de oamenii de stiinta britanici de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Harvard, au fost urmarite peste 186.000 de persoane, femei si barbati, iar in cei aproape 20 de ani de monitorizare, 2.410 de participanti au facut psoriazis, 39% dintre acestia fiind fumatori.

Specialistii sunt de parere ca fumatul poate afecta capacitatea sistemului imunitar prin nivelurile crescute de autoanticorpi, care actioneaza in mod eronat asupra celulelor organismului.

Studiile anterioare au dovedit ca alte cauze posibile pentru psoriazis pot fi: ereditatea, obezitatea si consumul excesiv de alcool.

Paula Rotaru

Sursa: www.reuters.com

Nota pentru articolul «Fumatorii prezinta risc crescut de psoriazis»:3.33/ 5 (3 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate