Revista care te menține sănătos

Wellness club

Fizioterapia, intre alinare si vindecare

Dr. Andrei Ioan Bogdan, medic primar ortopedie-traumatologie, , www.centrokinetic.ro, tel.: 0314335371, [email protected]
25 aprilie 2019
Share
Fizioterapia, intre alinare si vindecare

Fizioterapia reprezinta o metoda importanta in tratamentele de recuperare, in care se utilizeaza un ansamblu de agenti fizici naturali (ape minerale, namol, climate) si agenti fizici artificiali (termici, electrici, mecanici).

Fizioterapia poate fi folosita atat pentru tratatea si reabilitarea persoanelor cu diferite afectiuni, cat si ca metoda de preventie si diagnosticare. Se adreseaza persoanelor cu afectiuni osteoarticulare, degenerative, neurologice, respiratorii, care prezinta dureri musculare sau leziuni sportive. De asemenea, fizioterapia este potrivita si pentru sportivii care vor sa isi imbunatateasca performantele.

Diferenta dintre fizioterapie si kinetoterapie

Kinetoterapia este definita ca terapie prin miscare si urmareste efectuarea protocoalelor de recuperare realizate de kinetoterapeuti si executate de pacienti prin diferite exercitii si mobilizari specifice. Trateaza afectiunile care determina lipsa mobilitatii, scaderea tonusului muscular, atrofia musculara, lipsa coordonarii, probleme de echilibru si de postura corporala, afectiuni neurologice etc.

In concluzie, fizioterapia utilizeaza agenti fizici naturali sau artificiali aplicati pe zonele dureroase, iar kinetoterapia implica mecanismele neuromusculare si articulare prin care pacientul este nevoit sa participe activ sau pasiv prin exercitii specifice afectiunii sale.

Tipuri de afectiuni si dureri tratate

Cu ajutorul fizioterapiei pot fi tratate durerile aparute posttraumatic, cele musculare, articulare, dar si durerile aparute pe fondul unei nevralgii. Pentru fiecare dintre acestea exista proceduri particulare, menite sa ajute pacientul sa obtina rezultatul dorit. Exista o gama variata de afectiuni in care se poate aplica fizioterapia.

Cele mai comune sunt afectiunile reumatismale (gonartroza, coxartroza), cele inflamatorii (bursita, tendinita, epicondilita, artrita, periartrita s.a.), afectiunile traumatice (entorse, fracturi, rupturi de ligamente etc.), dar si afectiuni mai dificil de tratat, precum cele neurologice (hemiplegii, pareza faciala, traumatisme ale nervilor, nevralgie etc.).

Dr. Andrei Ioan Bogdan: „Nivelul de performanta chirurgicala mondial ne obliga sa ridicam stacheta in Romania”

Vindecare sau ameliorare?

Raspunsul sau rezultatul depinde de afectiunea pe care o are pacientul. In cazul gonartrozei, herniei de disc sau al leziunior la nivelul meniscului, simptomele pot fi doar ameliorate. In cazul bursitei, tendinitei sau al fracturilor, insa, vorbim clar despre vindecare. Exista proceduri speciale care, prin imbunatatirea circulatiei sangvine de la nivelul segmentului afectat, ajuta la scaderea inflamatiei, cresterea mobilitatii si la accelerarea naturala a vindecarii.

fizioterapie

De ajutor in artrita si hernie de disc

Artrita este definita prin inflamarea uneia sau mai multor articulatii, avand manifestari simptomatice, precum dureri articulare si rigiditate. In acest caz, fizioterapia are in principal rol antiinflamator si antialgic. In sedintele de fizioterapie avem posibilitatea sa aplicam la nivelul articulatiei curenti antiinflamatori, ultrasunete in mod discontinuu, presoterapie, laserterapie si terapie tecar in mod atermal. Toate aceste terapii ii vor reduce pacientului simptomele pana la disparitie.

Pentru a obtine rezultate cat mai bune si rapide, fizioterapia trebuie asociata cu sedintele de kinetoterapie. Si in cazul herniei de disc exista tratamente care permit obtinerea unor rezultate bune. Sedintele de fizioterapie au ca scop ameliorarea durerii lombare, durerii sciatice, scaderea rigiditatii, decontracturarea musculaturii paravertebrale.

Contraindicatii

Exista anumite situatii in care acest tip de terapie poate agrava anumite afectiuni ale pacientilor, si anume afectiunile maligne, in care celulele canceroase pot prolifera (si cancerul se va raspandi), afectiuni dermatologice, neurologice, precum epilepsia si psihozele. De asemenea, este contraindicat sa se faca proceduri de fizioterapie la nivelul cartilajelor de crestere a copiilor, la nivelul abdomenului si regiunii lombare la femeia gravida.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.