Revista care te menține sănătos

Știri

Fibrilatia atriala netratata, asociata cu AVC

16 decembrie 2014
Share

Fibrilatia atriala (FA) este cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac si a doua cauza a accidentului vascular cerebral ischemic acut, dupa hipertensiunea arteriala. Din totalul accidentelor vasculare cerebrale (AVC), 22% sunt cauzate de FA, iar mortalitatea in aceste cazuri este de 10%, fata de 4% in accidentele vasculare ischemice de alta cauza.

In Romania se estimeaza ca numarul pacientilor cu fibrilatie atriala este de circa 200.000. „Misiunea Asociatiei pentru Pacientii cu Aritmii – APA – este reducerea numarului de accidente vasculare cerebrale in Romania pana la media europeana. Identificarea si controlul fibrilatiei atriale sunt masuri cu impact pozitiv important pentru indeplinirea misiunii noastre”, a declarat dr. Anca Dan, vicepresedinte APA.

Pana in 2060 se va dubla numarul de cazuri

Tot in Romania, in 2010 mortalitatea cauzata de AVC a fost de 345 de cazuri la 100.000 de locuitori, media tarilor din Comunitatea Europeana fiind de 133 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Cauzele cele mai frecvente ale producerii FA sunt hipertensiunea arteriala si cardiopatia ischemica. La sfarsitul anului 2011, in Romania se aflau in urmarire 2.097.253 persoane cu hipertensiune arteriala si 1.067.884 persoane cu cardiopatie ischemica. In acest context, datele de la nivel european din registrele publicate anunta o perspectiva si mai ingrijoratoare pentru Romania. Din 2010 pana in 2060 se va dubla numarul persoanelor de peste 55 de ani din Uniunea Europeana care sufera de fibrilatie atriala.

Nu neglijati durerea in piept

Este necesar sa va adresati medicului de familie pentru a primi diagnosticul si tratamentul in timp util, la cel mai mic simptom. „Suspiciunea de fibrilatie atriala se pune usor, apoi pacientul este trimis la EKG. Semnele de alarma pot fi simple palpitatii, dar si ameteli, tulburari de respiratie, durere in piept. E important sa le cunoastem, pentru ca atunci cand apar (chiar si pentru o perioada scurta de timp) sa le identificam rapid. Pacientii ar trebui sa inteleaga ca atunci cand se simt rau nu trebuie sa se adreseze vecinului care sufera de o boala de inima, nici sa caute pe internet, ci sa mearga direct la medic”, a declarat dr. Mihaela Popescu, medic de familie.

Tulburarile de vedere, asociate cu accidentul tranzitor ischemic

Netratata, FA nu e asociata doar cu accidentul vascular cerebral (AVC). „FA poate insemna si alte lucruri. De exemplu, multi nu stiu ca exista si accident ischemic tranzitor. Ce inseamna asta? Un accident care poate trece foarte repede, in cateva minute, si se manifesta intr-un mod pe care multi il ignora: de exemplu, lipsa fortei in mana sau picior pentru cateva minute, dupa care se revine la normal; vedere dubla sau lipsa vederii cu un ochi”, a adaugat dr. Bogdan Popescu, medic primar neurolog la Spitalul Colentina, care atrage atentia ca aceste semne nu trebuie ignorate.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.