Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Fenomen al lui raynaud secundar

13 decembrie 2010
Share

Afectiune a vaselor sangvine care atinge extremitatile, se traduce prin simptome identice cu cele ale bolii cu acelasi nume (constrictie brusca a micilor artere care antreneaza paloare, racire si dureri in degetele de la maini si de la picioare), dar provocata de o cauza determinata. In plus, in fenomenul lui Raynaud, dereglarile circulatorii care afecteaza degetele sunt unilaterale, pe cand in boala lui Raynaud tulburarea atinge, de obicei in mod simetric, degetele ambelor maini.
Cauze – O succesiune de mici traumatisme ce afecteaza degetele persoanelor care utilizeaza masinile vibrante pentru exercitarea meseriei lor, predispune la fenomenul lui Raynaud secundar. Taietorii de lemne si muncitorii care utilizeaza picamerul sunt cei mai afectati si, in mai mica masura, dactilografele si pianistii.
Unele conditii anatomice sunt, de asemenea, susceptibile sa joace un rol declansant: existenta unei coaste cervicale sau compresia arterei subclaviculare pot sta la originea unui fenomen al lui Raynaud secundar. Vasoconstrictia care il caracterizeaza poate fi consecutiva luarii anumitor medicamente vasoconstrictoare (betablocante, ergotamina, metisergid).
Tratament – In afara cauzelor medicamentoase, tratamentul este chirurgical: sectionarea fibrelor nervoase care controleaza calibrul arterelor, la nivelul extremitatilor. Acesta mai consta si in suprimarea cauzelor fenomenului. Vindecarea este treptata.

Sinonime: Raynaud (fenomen al lui), sindrom al lui Raynaud.

Nota pentru articolul «Fenomen al lui raynaud secundar»:2.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate