Revista care te mentine sanatos

Stiri

Femeile tinere care fumeaza mult, risc de cancer mamar

marti, 11 februarie 2014
Share

Femeile care fumeaza si care, timp de 10 ani, au fumat aproximativ un pachet de tigari pe zi prezinta un risc mult mai mare de a se imbolnavi de cancer la san, comparativ cu femeile care au fumat pe o perioada mai scurta de timp. Este vorba despre o forma mai putin agresiva a cancerului mamar – cancer estrogen – receptor pozitiv, dar care este foarte des intalnita. Studiile realizate pana acum privind legatura dintre fumat si cancerul de san in ceea ce priveste femeile tinere au aratat doar rezultate neclare.

 

Expertii de la Centrul pentru Studierea Cancerului Fred Hutchinson din Seattle au realizat o cercetare analizand datele mai multor paciente diagnosticate cu cancer de san intre anii 2004 – 2010. 778 dintre acestea au fost diagnosticate cu forma de cancer amintita mai sus. S-a ajuns la concluzia ca exista intr-adevar o legatura foarte stransa intre fumat si cancerul de san la femeile foarte tinere, deoarece anumite substante din tigari actioneaza precum un estrogen ce declanseaza aceasta forma a bolii. Rezultatele studiului arata ca o femeie care a fumat aproximativ o suta de tigari de-a lungul vietii sale prezinta un risc cu 30% mai mare de a suferi de cancer de san.

Ruxandra Raica

Sursa: medicalnewstoday.com

Nota pentru articolul «Femeile tinere care fumeaza mult, risc de cancer mamar»:3.50/ 5 (4 voturi)
tonica
2017-05-10T17:42:33+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate