Revista care te menține sănătos

Știri

Femeile tinere care fumeaza mult, risc de cancer mamar

11 februarie 2014
Share

Femeile care fumeaza si care, timp de 10 ani, au fumat aproximativ un pachet de tigari pe zi prezinta un risc mult mai mare de a se imbolnavi de cancer la san, comparativ cu femeile care au fumat pe o perioada mai scurta de timp. Este vorba despre o forma mai putin agresiva a cancerului mamar – cancer estrogen – receptor pozitiv, dar care este foarte des intalnita. Studiile realizate pana acum privind legatura dintre fumat si cancerul de san in ceea ce priveste femeile tinere au aratat doar rezultate neclare.

 

Expertii de la Centrul pentru Studierea Cancerului Fred Hutchinson din Seattle au realizat o cercetare analizand datele mai multor paciente diagnosticate cu cancer de san intre anii 2004 – 2010. 778 dintre acestea au fost diagnosticate cu forma de cancer amintita mai sus. S-a ajuns la concluzia ca exista intr-adevar o legatura foarte stransa intre fumat si cancerul de san la femeile foarte tinere, deoarece anumite substante din tigari actioneaza precum un estrogen ce declanseaza aceasta forma a bolii. Rezultatele studiului arata ca o femeie care a fumat aproximativ o suta de tigari de-a lungul vietii sale prezinta un risc cu 30% mai mare de a suferi de cancer de san.

Ruxandra Raica

Sursa: medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.