Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Remedii naturiste pentru insomnie

27 octombrie 2016
Share

Prin insomnie se intelege dificultatea de a adormi, precum si cea de a avea un somn odihnitor, fara intrerupere. Insomnia poate aparea din multe motive si poate fi asociata cu boli psihice sau organice (astm bronsic, boli de inima, afectiuni febrile etc.). Totusi, ce putem face pentru a o putea ameliora sau chiar elimina?

Consumul excesiv de cofeina, lipsa exercitiilor fizice, dispozitivele electronice si munca nocturna sunt factori ce pot duce la aparitia insomniei. Daca inlaturarea acestor factori nocivi nu ajuta, atunci puteti lua in considerare si tratamentul medicamentos, precum si anumite suplimente alimentare. Este recomandat ca inainte de a apela la medicamente sau suplimente alimentare sa faceti anumite schimbari ale stilului de viata. Iata cateva dintre aceste schimbari:

  • Reduceti zgomotul si iluminati putin incaperea. Folositi dopuri de urechi, draperii la fereastra si masca pentru somn pentru a nu fi deranjat de factori externi;
  • Evitati consumul de alimente grele cu doua ore inainte de somn;
  • Nu consumati bauturi care contin cofeina cu 4-6 ore inainte de a va duce la culcare;
  • Exercitiile fizice efectuate in mod regulat, chiar si plimbarile, pot reduce nivelul hormonilor de stres si va pot ajuta sa dormiti mai bine. Insa evitati-le cu doua ore inainte de culcare, deoarece va pot face sa adormiti mai greu;
  • Evitati sa dormiti la pranz, chiar si pentru o scurta perioada;
  • Nu lucrati cu cel putin o ora inainte de ora de culcare pentru a intra intr-o stare de relaxare;
  • Nu discutati despre problemele emotionale inainte de culcare;
  • Tineti animalele de companie departe de dormitor, daca este posibil;
  • Asigurati-va ca dormitorul este bine ventilat si are o temperatura confortabila;
  • Incercati anumite tehnici de relaxare, precum meditatia.

Daca aceste sfaturi nu va ajuta, puteti apela la anumite remedii naturiste precum:

Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel are efect calmant si este utilizat de mii de ani pentru un somn linistit. Consumul ceaiului de musetel nu are efecte adverse, fiind indicat chiar si in cazul copiilor. Atunci cand il preparati, puneti apa la fiert si adaugati doua pliculete de ceai de musetel, dupa care il lasati acoperit pentru a beneficia de toate proprietatile medicinale ale ceaiului. Ceaiul de musetel nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Melatonina

Melatonina este un hormon care ajuta la reglarea ritmului circadian. Aceasta nu doar ajuta la adormire, dar si creste calitatea somnului. Melatonina se intalneste in doua forme: cea cu eliberare prelungita si cea cu eliberare imediata. Daca aveti tendinta de a va trezi noaptea, cea cu eliberare prelungita este mai indicata. Daca insa aveti dificultati sa adormiti, este indicat s-o incercati pe cea cu eliberare imediata.

shutterstock 41825929 valeriana-insomnie resultValeriana

Valeriana este folosita ca sedativ si ca tratament pentru anxietate de sute de ani. Valeriana va poate ajuta sa adormiti mai repede si va poate imbunatati calitatea somnului. Este indicat sa o administrati in fiecare seara, insa pentru o perioada scurta de timp. Unele persoane pot avea anumite efecte adverse, precum dureri de stomac, dureri de cap sau ameteli dimineata, la trezire. Nu este indicat sa consumati alcool si sa luati medicamente pentru somn in timp ce luati valeriana.

Kava

Kava este o planta din familia piperului si ajuta la ameliorarea anxietatii. Folosirea acesteia pe termen scurt este benefica pentru persoanele care sufera de anxietate usoara sau moderata, insa nu o utilizati impreuna cu alcool sau cu medicamente pentru scaderea colesterolului sau a altora care sunt metabolizate la nivelul ficatului.

Nu uitati, inainte de a lua suplimente alimentare pentru insomnie, este necesar sa discutati cu medicul si sa urmati recomandarile acestuia. Fara indicatiile corecte, riscati sa luati o doza prea mare sau un tratament incorect care poate scadea beneficiile reale ale acestor plante.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.