Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Remedii naturale contra celulitei si vergeturilor

3 mai 2016
Share

Prezenta celulitei si a vergeturilor reprezinta o problema estetica tot mai frecventa care afecteaza femeile, incepand chiar din perioada adolescentei. Acestea necesita, de cele mai multe ori, terapii combinate pentru ameliorare.

De retinut ca apar in special atunci cand exista fluctuatii bruste de greutate. Vergeturile apar in zonele sensibile – solduri, coapse, abdomen, san –, cauzate de ruperea fibrelor de colagen. Factorii favorizanti sunt reprezentati de alimentatia bogata in grasimi saturate, dulciuri rafinate, alimente pline de conservanti sintetici, exces de cafea si alcool, hidratarea insuficienta, modificarile hormonale, stresul, dar si lipsa de miscare, obezitatea, tulburarile circulatorii si limfatice, fumatul.

 

Din ce cauza apar celulita si vergeturile?

Exista specialisti care considera ca o disfunctie a glandelor corticosuprarenale (cauzata de stres), dar si utilizarea prelungita a unor creme si unguente ce contin corticosteroizi pot duce la reducerea elasticitatii pielii si la aparitia vergeturilor. Femeile insarcinate se confrunta si ele cu aparitia celulitei si a vergeturilor, provocate de modificarile hormonale din timpul sarcinii, cu retentie de apa, alterarea microcirculatiei la nivelul pielii, ca si dispunerea grasimilor pe anumite zone. Studiile arata ca aproximativ 80-90% dintre femeile insarcinate prezinta vergeturi.

Trebuie sa fim constiente ca NU exista un remediu-minune impotriva celulitei si a vergeturilor. In ciuda unei publicitati acerbe, cremele si unguentele, diferitele proceduri (inclusiv cele scumpe) nu fac decat sa amelioreze aspectul pielii, eventual o decolorare a vergeturilor (in cazul in care acestea sunt rosii, deci recente).

 

Beti doar apa sau ceaiuri cu efect drenant si detoxifiant!

In primul rand, trebuie evitati factorii favorizanti: un NU hotarat dietelor drastice; hidratarea necorespunzatoare; excesul de sare, alcool, cafea, tutun; un DA hotarat alimentatiei sanatoase si naturale, bazata pe fructe, legume si verdeturi, grasimi sanatoase, proteine de calitate; eliminarea mancarurilor tip fast-food, alimentelor procesate, bauturilor pline de compusi sintetici. Faceti zilnic miscare, mai ales gimnastica, de trei-patru ori pe saptamana (exercitii aerobice, gimnastica subacvatica).

Hidratarea este foarte importanta! Beti apa, ca atare sau cu suc de lamaie (pentru a da gust), ceaiuri cu efect drenant si detoxifiant (kombucha – ceai fermentat din bacterii si drojdii, bogat in probiotice –, ceaiuri alb, verde, de macese, urzica, papadie, soc, mesteacan, cozi de cirese).

 

Folositi doar creme cu extracte naturale!res-celulita si vergeturi

Exista o serie de proceduri care pot imbunatati aspectul pielii, conditia fiind efectuarea lor in mod regulat, insotite, bineinteles, de un stil viata sanatos. Primul este masajul, care poate fi efectuat si acasa, utilizand creme ce contin numai extracte naturale: iedera, rozmarin, urzica, galbenele, musetel, arnica, ginkgo biloba, cofeina, ceai verde, alge marine, ardei iute, argila, radacina de ghimbir, ulei bio presat la rece de masline, de migdale, cocos, jojoba, primula, de samburi de struguri si de caise, germeni de grau, ulei de argan. Indicate sunt si untul de cacao, de shea, uleiurile esentiale de scortisoara, rozmarin, musetel, lavanda, de ienupar, lamaie, grepfrut. Se maseaza zonele cu probleme, prin miscari circulare, energice, dar nu dure (nu trebuie sa apara vanatai dupa masaj), cu mana sau cu ajutorul unor perii sau role, timp de 15-20 de minute.

Se poate apela si la impachetarile anticelulitice. Dupa aplicarea cremei naturale anticelulitice, se aplica o folie si se lasa sa actioneze 30 de minute, dupa care intra in actiune dusurile alternative („dusurile scotiene”, alternativ cald/rece, cu scopul de a intensifica circulatia). Dupa dus, se aplica o crema hidratanta naturala.

Si gravidele pot apela la masaje anticelulitice sau antivergeturi (care trebuie sa fie mai blande decat cele normale, in niciun caz la nivelul abdomenului si sanilor), pentru activarea microcirculatiei, cu ulei de masline, din samburi de struguri, unt de shea, de cacao, ce hidrateaza si tonifica.

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie,

apifitoterapie, gemoterapie

Medica RD Esthetic

Tel.: 0734 410 417

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.