Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Plante care intaresc imunitatea

11 martie 2016
Share

Ne bucuram de venirea primaverii: temperaturile cresc, ziua se mareste, vedem soarele din ce in ce mai des si putem petrece mai mult timp in aer liber. Totusi, orice trecere de la un anotimp la altul reprezinta un stres pentru organism. El trebuie sa se adapteze la noi conditii meteo si la o noua alimentatie.

Este indicat sa profitam tocmai de verdeturile proaspete ale primaverii, adevarat rezervor de vitamine si minerale (vitaminele C si E, acid folic, beta-caroten, potasiu, calciu, magneziu), enzime, fibre, antioxidanti. Ajuta la purificarea organismului si, in acelasi timp, la cresterea imunitatii. Este vorba despre urzici, stevie, spanac, loboda, leurda, untisor, papadie, salata, ceapa si usturoi verde. Pot fi consumate ca atare, sub forma de salate sau sucuri, singure sau in combinatie.

Apelati cu incredere la plantele adaptogene

In aceasta perioada sunt recomandate plantele adaptogene, adica cele care ne ajuta sa ne adaptam din punct de vedere fizic, psihic, emotional si sa facem fata cu bine schimbarilor impuse de trecerea la noul sezon. Acestea cresc energia si imbunatatesc tonusul. Printre acestea se numara ciupercile asiatice – reishi, astragalus – care imbunatatesc imunitatea nespecifica a organismului si il fac mai putin vulnerabil in fata infectiilor. Si Rhodiola rosea combate stresul, scade nivelul hormonilor stres, crescandu-l pe cel al serotoninei si dopaminei, care imbunatatesc nivelul energetic si buna dispozitie. Pe langa acestea, extractul de orz verde are un puternic efect detoxifiant, stimuleaza imunitatea, incetineste procesul de imbatranire si ajuta la regenerarea celulara.

Echinacea, arnica si uleiurile esentiale, printre aliatii imunitatii 

Cu toate ca am pasit in alt sezon, nu am scapat de infectiile respiratorii, favorizate de schimbarile bruste de temperatura. Cele mai afectate sunt persoanele cu o slaba imunitate nespecifica, in special copiii din colectivitati si cele cu afectiuni cronice. Folositi cu incredere, numai la recomandarea unui medic apifitoterapeut, plante care stimuleaza sau moduleaza imunitatea, au efecte antiseptice si antiinflamatoare la nivel respirator:

  • Preparate pe baza de echinacea (sub forma de ceai, tinctura, sirop pentru copii, capsule), administrate in general 10-30 de zile, in doze corespunzatoare varstei.
  • Ulei de chimen negru sau capsule cu ulei de chimen negru (pentru copii si adulti).plante imunitate1
  • Benefice sunt si siropurile sau ceaiurile din ghimbir, busuioc, cimbru, patlagina, cimbrisor, musetel, tei, soc, muguri de plop, de pin si de brad.
  • O alternativa naturala la antibioterapia clasica o reprezinta uleiurile esentiale (de lamaie, eucalipt, menta, pin, brad), considerate adevarate antibiotice naturale puternice, fara efecte adverse. Copiii pot utiliza siropuri ce contin un amestec de plante imunostimulatoare in combinatie cu propolis sau cu uleiuri esentiale ce au actiune antibiotica si antiseptica puternica.
  • Arnica este una dintre plantele cele mai pretioase, avand proprietati imunostimulatoare puternice. Adultii pot lua cate 30-40 de picaturi de tinctura, de trei ori pe zi, diluate in apa, pe stomacul gol, timp de 30 de zile, pentru stimularea imunitatii. Extern, imbunatateste circulatia.

Produsele stupului, veritabile antibiotice naturale

Produsele stupului (miere, propolis, polen, pastura, laptisor de matca) reprezinta adevarate izvoare de sanatate, deosebit de benefice organismului. Stimuleaza imunitatea nespecifica, cresc capacitatile naturale de aparare impotriva agentilor infectiosi, fie ca este vorba despre bacterii, virusuri, fungi. Au si efecte antiseptice, antibacteriene si antivirale. In acelasi timp, actioneaza ca imunomodulatori (propolisul, pastura), permitand ameliorarea gradului de adaptabilitate a organismului.

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie, apifitoterapie, gemoterapie

https://www.facebook.com/DrConstantinaRuxandra/

Medica RD Esthetic

Tel.: 0734 410 417

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.