Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Catina – adjuvant in tratamentul unor boli

3 februarie 2016
Share

Catina este un arbust, iar frunzele, florile si fructele sunt folosite pentru a ameliora simptomele mai multor afectiuni. Frunzele si florile sunt utilizate in caz de artrita, ulcer, guta si eruptii cutanate cauzate de boli infectioase. Un ceai care contine frunze de catina este o sursa de vitamine, antioxidanti, aminoacizi, acizi grasi si minerale; reduce nivelul hipertensiunii arteriale, dar si pe cel al colesterolului „rau” si intareste imunitatea.

Fructul este bogat in Omega-3, -6, -9 si chiar -7, imbunatateste vederea, incetineste procesul de imbatranire. Uleiul care se obtine din acest fruct este un bun expectorant, reduce simptomele astmului, durerile in piept. Unele persoane aplica acest ulei direct pe piele pentru a preveni arsurile solare.

Adjuvant in tratamentul bolilor cardiovasculare

Mai multi experti in domeniu au evaluat efectele catinei asupra sobolanilor de laborator predispusi la infarct. Studiul a fost publicat in iunie 2008 in Clinical Hemorheology and Microcirculation. In cadrul acestui studiu, sobolanii de laborator au fost tratati doua luni cu o pudra obtinuta din fructe de catina uscate. S-au observat scaderi ale tensiunii arteriale, ritmului cardiac.

Beneficiile catinei asupra pielii

O componenta a uleiului de catina, acidul palmitoleic, este prezenta si la nivelul pielii. Astfel, se explica de ce este benefic atunci cand este utilizat in caz de arsuri solare, pentru vindecarea ranilor, infectiilor etc. Uleiul are proprietati de blocare a razelor UV, contribuie la regenerarea pielii si transforma parul uscat intr-unul plin de viata. In cadrul unui studiu publicat in China, cercetatorii au investigat efectele terapeutice ale uleiului asupra unor pacienti care suferisera arsuri minore. S-a observat o regenerare rapida a tesutului.

Catina si cancerulcatina - secundara

Bazandu-se pe efectele promitatoare radioprotectoare (la pacientii care fac radioterapie) ale catinei, medicii au efectuat un studiu pe care l-au facut public in noiembrie 2009 in Indian Journal of Medical Research. Extractul de catina a fost utilizat la nivelul celulelor la inceputul si la sfarsitul procesului. Efectele antioxidante au redus deteriorarea celulelor atat in interior, cat si la exterior. Extractul a activat proteinele din celule pentru a le proteja impotriva radiatiilor. Sunt insa necesare mai multe cercetari in domeniu pentru a confirma aceste rezultate.

Dozele zilnice trebuie sa se situeze intre 5 si 45 g sau 330 ml de suc de catina. Se recomanda ca femeile insarcinate sa evite catina, deoarece efectele sunt necunoscute.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Livestrong.com; Naturalsociety.com; Webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.