Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Plante care tin colesterolul sub control

28 septembrie 2015
Share

Colesterolul este o substanta grasa simpla, indispensabila organismului, ce indeplineste multe functii importante: intra in structura membranelor celulare; ajuta la sinteza si transportul vitaminelor liposolubile A, D, E, K; participa la sinteza hormonilor sexuali, a cortizolului si la formarea bilei, ce ajuta la emulsionarea si digestia grasimilor.

Colesterolul sangvin are doua surse: exogena – este sintetizat de ficat, pornind de la alimentele introduse in tubul digestiv (25%) si endogena – este fabricat de ficat (75%). Deci, este foarte important sa pastram integritatea si functionalitatea ficatului. In acelasi timp, sa avem o alimentatie saraca in grasimi saturate (carne grasa, mezeluri, organe, unt, untura, smantana, branza topita, oua), grasimi hidrogenate (margarina), dar si in alimente prajite sau de tip fast food, bauturi dulci din comert, produse de patiserie si dulciuri din comert, dressinguri pentru salate, chipsuri, snackuri.

Ce plante vin in ajutor

Grasimile nesaturate, considerate bune, sunt de origine vegetala sau animala si se afla predominant in stare lichida: uleiuri vegetale (acestea trebuie presate la rece) de masline, porumb, floarea-soarelui, de in, canepa, susan, din samburi de struguri; nuci, arahide, migdale; peste si ulei de peste. Sa nu uitam ca orice grasime sanatoasa (de exemplu, uleiul presat la rece de masline) se transforma intr-un produs nociv pentru organism prin prajire! Exista nenumarate formule naturiste care ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale:

  • remedii-colesterol-2Extractele de anghinare, de papadie sau de armurariu;
  • Extractele de afin, din frunze de mesteacan, catina, coacaz negru, maces, paducel, rostopasca, rozmarin, urzica, turmeric, ghimbir, ganoderma, din samburi de grepfrut, drojdia din orez rosu, coenzima Q10, pectina din mar;
  • Sucul de aloe sau de noni;
  • Uleiul bio presat la rece din samburi de struguri. Se administreaza cinci picaturi, de doua ori pe zi;
  • Capsulele cu ulei de peste, care contin acizi grasi Omega-3. Capsulele care au in compozitie Omega 3, 6, 9, din surse vegetale (ulei din seminte de in, de canepa, de negrilica), sunt si ele indicate;
  • Extractele gemoterapice din mladite de paducel, de maslin, de rozmarin, mugurii de migdal dulce se administreaza in cure periodice de doua-trei luni;
  • Uleiul esential de scortisoara ajuta la mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si glicemiei. Si scortisoara ca atare, adaugata in ceai sau iaurt (una-doua lingurite), este benefica;
  • Consumati ceai (verde, rosu, negru, rooibos, pu-erh), doua-trei cani zilnic. Sunt deosebit de utile, hidrateaza, detoxifica, regleaza valorile colesterolului si glicemiei, fluidifica sangele si normalizeaza tensiunea arteriala. 

Alegeti un stil de viata echilibrat!

Toate remediile mentionate anterior nu pot avea eficienta maxima decat alaturi de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare. Astfel:

  • Este foarte importanta combaterea sedentarismului. Mergeti zilnic pe jos in ritm alert sau pe bicicleta, inotati, faceti jogging si exercitii la sala, de aproximativ trei ori pe saptamana;
  • Consumati fibre: cereale integrale, fructe, verdeturi;
  • Mancati zilnic doi-trei catei de usturoi sau administrati extractul de usturoi sub forma de tinctura sau capsule;
  • Beti 1,5-2 litri de apa plata pe zi;
  • Trebuie renuntat si la o serie de factori care favorizeaza cresterea colesterolului sangvin: fumatul si consumul excesiv de alcool, stresul.

Exista o tendinta a tinerilor din ziua de azi de a nu mai consuma deloc grasimi, nici macar din cele bune. O atitudine total gresita care poate duce, in timp, la aparitia diferitelor tulburari: astenie, oboseala cronica, depresie, tulburari de concentrare si memorare, tulburari de ciclu, acnee, eczeme, dureri poliarticulare, insomnie etc.

Dr. Ruxandra Constantina 

Medic specialist medicina de familie

Apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie

Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT

Tel.: 0733.29.93.55 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.