Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Alternative naturale pentru a trata simptomele menopauzei

19 februarie 2015
Share

Odata cu incheierea perioadei de reproducere si aparitia menopauzei, femeile se vor confrunta cu niveluri fluctuante de estrogen si progesteron si vor experimenta simptome precum bufeuri, insomnie, depresie, dureri ale sanilor si modificari ale starii de spirit.

Din fericire, exista si remedii naturale care sa le ajute pe femei sa traverseze aceasta perioada cu usurinta.

Totusi, este foarte important sa discutati cu medicul specialist si sa-l anuntati ca vreti sa urmati aceste tratamente.

Simptomele care apar in timpul menopauzei

Cateva dintre simptomele pe care aceste femei le experimenteaza sunt legate de o descrestere semnificativa a activitatii ovarelor. Iar alte simptome sunt legate de procesul de imbatranire in general. Printre ele se numara bufeurile, transpiratia nocturna, uscarea vaginala, incontinenta urinara, oboseala, rigiditatea la nivelul articulatiilor, modificari ale starii de spirit, cum ar fi depresia, iritabilitatea, anxietatea. Aceste simptome sunt similare cu sindromul premenstrual. Cu toate acestea, expertii sustin ca menopauza este o parte normala a imbatranirii si ca nu ar trebui sa fie privita ca o boala.

Vitamina D

Vitamina D este un element esential pentru un organism sanatos. Aceasta vitamina contribuie la o dezvoltare normala a celulelor si mentine echilibrul hormonal, dar si sanatatea oaselor – factori foarte importanti pentru femeile aflate la menopauza. Vitamina D se mai numeste si vitamina soarelui, deoarece organismul o produce ca raspuns la expunerea la soare. Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, capacitatea de a absorbi vitamina D scade, sporind riscul pierderii densitatii osoase. Astfel, vitamina D trebuie inclusa in dieta acestor femei care pot sa consume alimente precum sardine, ton, somon, produse lactate si oua.

Planta black cohos

Aceasta planta este raspandita in America si este folosita de secole pentru a trata simptomele menopauzei. Planta poate fi administrata sub forma de capsule, tablete sau pudra. Se pare ca aceasta planta se comporta precum serotonina in creier, regleaza temperatura corpului, amelioreaza depresia, reduce severitatea si durata bufeurilor etc. In plus, are proprietati antiinflamatoare si antispastice.

Acupunctura si yoga in ameliorarea simptomelor menopauzei

trateaza-natural-menopauza-2In cazul a foarte multe femei, simptomele menopauzei se imbunatatesc cu ajutorul acupuncturii. Exista si persoane sceptice care sustin ca acupunctura are un efect placebo, insa medicii sustin ca acupunctura le poate scapa pe femei de depresie si poate ameliora bufeurile, deoarece regleaza energetic organismul.

De asemenea, yoga actioneaza in mod pozitiv in acest sens. Femeile spun ca relaxarea prin yoga si tehnicile de stretching ajuta la stabilizarea starii de spirit, in timp ce imbunatatesc starea generala. Incercati sa mergeti la o clasa de yoga o data sau de doua ori pe saptamana. Iar pe masura ce veti invata tehnicile de baza, ati putea practica yoga chiar si acasa. Aceste terapii alternative sunt eficiente in tratarea simptomelor menopauzei. 

Scapati de stres

Stresul emotional poate afecta echilibrul hormonal. Tocmai de aceea, strategia de a reduce stresul trebuie sa fie una foarte buna. Exercitiile fizice, yoga si acupunctura amintite mai sus, impreuna cu o tehnica corecta de respiratie si relaxare, pot indeparta stresul in aceasta perioada, care este si asa destul de complicata. Si nu uitati ca mai exista si alte remedii naturale, printre care Ginkgo biloba, frunzele de salvie, lemul dulce sau brusturele, plante ale caror efecte va pot ajuta sa depasiti simptomele menopauzei.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Healthline.com; Besthealthmag.ca

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.