Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Cistita si anexita: ce plante ne vin in ajutor

2 februarie 2015
Share

Cistitele si anexitele reprezinta inflamatii insotite sau nu de infectii in zona vezicii urinare si anexelor uterine (ovare, trompe). Daca va intrebati daca sunt grave sau le puteti trata cum considerati, raspunsul corect este ca trebuie tratate cu seriozitate.

Mai mult, nu trebuie ignorate si in niciun caz tratate dupa ureche cu plante sau antibiotice, fara o vizita la medic si fara efectuarea analizelor pe baza carora se poate stabili diagnosticul. De exemplu, o cistita netratata poate duce chiar la insuficienta renala sau poate contribui la aparitia unei boli inflamatorii pelvine, cu risc de sterilitate. Si o anexita incorect tratata sau netratata poate provoca infertilitate. 

Care sunt simptomele in caz de cistita?

Reprezinta o inflamatie insotita sau nu de infectie la nivelul vezicii urinare. Infectiile pot fi provocate de diferiti agenti patogeni (bacterii, paraziti, fungi), cel mai frecvent cu Escherichia coli. Simptome: jena la urinat, usturime, mictiuni frecvente. Urina poate avea un aspect tulbure, poate prezenta o culoare rosie sau poate avea un miros neplacut.In cazul in care exista suspiciunea prezentei unei infectii urinare, trebuie efectuate neaparat urocultura cu antibiograma, deoarece tratamentul cu antibiotice trebuie instituit in functie de aceste rezultate.

Tratamentul cu plante se poate urma in paralel cu cel alopat

cistite-si-anexite-2In paralel cu tratamentul antibiotic, si dupa terminarea acestuia, trebuie urmat un tratament cu plante, ce creste imunitatea, are efect antiseptic, antiinflamator si diuretic la nivelul aparatului urinar. Pentru o eficacitate maxima, curele cu aceste plante trebuie urmate cel putin 20-30 de zile. Acestea pot fi luate sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct, macerat, 2-3 cani/zi), tincturi, gemoderivate: merisor, afin, urzica, coada-calului, matase de porumb, cozi de cirese, mesteacan, patrunjel, muguri de plop, sulfina. Acestea ajuta la diminuarea simptomatologiei, la prevenirea aparitiei complicatiilor si a recidivelor.

Netratata corect, anexita poate duce la infertilitate

Anexita sau salpingo-ooforita este o boala inflamatorie pelvina, ce afecteaza anexele (ovarele si trompele uterine). Simptomatologia poate fi reprezentata de dureri (de diferite intensitati) in zona inferioara a abdomenului si lombara, senzatie de tensiune, tulburari urinare, tulburari de ciclu, secretie abundenta: in cazurile acute, apar febra si frisoanele. Este foarte important ca pacienta sa se prezinte intotdeauna la medic odata ce apar aceste simptome. Netratata, anexita poate duce la complicatii, uneori grave: diseminarea infectiei, infertilitate.

Produsele apicole, galbenelele si argila, binefacatoare

Alaturi de medicatia alopata recomandata de medicul ginecolog, se poate asocia un tratament naturist, plante cu actiune antibiotica, antiseptica si antiinflamatoare. Si acest tratament trebuie supravegheat de un medic fitoterapeut. Atentie la spalaturile vaginale, nu abuzati de ele, deoarece pot perturba echilibrul florei vaginale. De asemenea, se pot folosi supozitoare sau ovule cu propolis, ceara de albine, rasina de conifere, miere, polen, laptisor de matca, aloe, extracte de galbenele, de mladite de tuia, de muguri de plop, catina, musetel, tataneasa, lavanda, argila. Se utilizeaza in general 1-2/zi, din ziua a cincea pana in ziua a douazecea a ciclului.

Puteti apela si la amestecuri de uleiuri esentiale

Uleiuri esentiale de cuisoare, cimbru, lavanda, pin, ienupar, eucalipt, cu efecte puternic antibiotice, antiseptice, antispastice, antiinflamatoare si diuretice. Se administreaza 2-3 picaturi de 3 ori/zi, intre mese, intr-o lingurita de miere, timp de 7-14 zile. Si propolisul are efecte antiinfectioase si antibiotice deosebite: se recomanda tinctura de propolis, din care se administreaza cate 20-30 de picaturi, de 2-3 ori/zi. Este bine de consumati si suc de patrunjel, de mere, pere, gutui, struguri sau telina. Consumati hrean, ceapa, usturoi, cu actiune antiseptica si dezinfectanta.

Pentru diminuarea durerilor, se pot aplica comprese calde pe partea inferioara a abdomenului, cu apa, otet de mere sau cu bitter suedez. Crizele pot aparea la orice varsta, insa sunt mai dese la pubertate, in si dupa sarcina sau la menopauza.

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie,

Competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie

Centrul Medical Sanavit Consult, tel: 0733.299.355

www.facebook.com/SanavitConsult

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.