Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Un par sanatos de la radacina la varf: incercati remediile naturale!

7 noiembrie 2014
Share

Dupa o vara plina de soare, de stat la plaja, in apa marii ori la piscine, parul trebuie revitalizat. Iar toamna este sezonul care cere o ingrijire cat mai atenta a podoabei capilare. Si nu doar din punct de vedere al aspectului, ci si in ceea ce priveste densitatea sa si rezistenta firelor de par. 

Unele persoane nu acorda foarte mare importanta parului. Il privesc in oglinda si se gandesc doar ce schimbari sa mai faca, ce culori sau tunsori sa adopte, dar nu si la sanatatea acestuia. Din fericire, lunile de toamna sunt perfecte pentru a-l ingriji. Ar trebui sa stim ca podoaba noastra capilara are nevoie, pentru a fi frumoasa si sanatoasa, nu doar de atentie, ci si de o alimentatie sanatoasa si o buna hidratare. Solutiile le gasim in general in natura, extrem de darnica in aceasta perioada a anului.

Secretul alimentelor

Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie bazata pe multe legume si fructe proaspete – cu frunze verzi si clorofila, salate asortate de cruditati si verdeturi, produse apicole, proteine de calitate (peste gras, oua, branza, iaurt, seminte, nuci, mazare, fasole), uleiuri bio presate la rece de masline, canepa, samburi de struguri. Acestea trebuie sa asigure necesarul zilnic de vitamine antioxidante (A, C, E) si complexul B (in special B3, B7, B9, B12), de minerale (fier, calciu, cupru, magneziu, mangan, siliciu), de aminoacizi si de acizi grasi Omega-3-6-9. O buna hidratare a parului este asigurata de apa, sucuri naturale (de morcovi, salata verde, spanac, lucerna sau orz verde), ceaiuri (coada-calului, coada-soricelului, brusture, nuc, urzica). 

Ajutor din partea albinelor si a plantelor

Produsele stupului – miere, propolis, laptisor de matca – in adminstrare interna sau externa, ajuta la mentinerea sanatatii parului. Local, se utilizeaza sampon, balsam, masca, ser cu produse apicole si plante care stimuleaza circulatia sangvina, protejeaza scalpul si parul de efectele negative ale mediului (toxine, poluanti etc.), regenereaza foliculii pilosi. Produsele cu miere si laptisor de matca au efecte hidratante, restructurante si revigorante pentru par, iar cele cu propolis sunt recunoscute pentru efectele antiinflamatoare, antiseptice si antimatreata. 

Extern, pentru stimularea cresterii parului, combaterea matretii, mentinerea structurii normale a parului, activarea microcirculatiei sangvine la nivelul pielii capului si reglarea secretiei de sebum este recomandata folosirea sampoanelor, a lotiunilor tonice, a mastilor si balsamurilor regeneratoare ce contin extracte naturale de lavanda, musetel si brusture. De asemenea, sunt recomandate produsele obtinute din mesteacan, galbenele, urzica, coada-calului, frunze de nuc, scoarta de salcie, ienupar, aloe vera, argila verde, citrice, rozmarin, arnica, ovaz, germeni de grau si coenzima Q10. 

Nu uitati de masajul scalpului

Masajul energic al capului stimuleaza circulatia si oxigenarea firelor de par. Acesta se poate efectua in fiecare seara, timp de 5-10 minute, cu ulei de ricin, urmat de clatirea parului cu putin sampon natural si apa din abundenta. Dupa spalarea parului, se maseaza pielea capului cu o infuzie din frunze de urzica (1 lingura la 1 cana cu apa fierbinte), o data pe saptamana. Se poate face si un masaj cu tinctura de ardei iute, de lavanda, tinctura de mesteacan sau de coada-calului (solutie diluata – 1 lingurita de tinctura la 100-200 ml de apa), de doua ori pe saptamana. Dupa, parul se clateste bine si se utilizeaza un sampon natural sau cu extracte naturale din plante. Un alt remediu util este uleiul de masline, cu care se poate masa pielea capului.

Miraculosul ulei de argan

Uleiul de argan, gratie compozitiei sale, este un remediu excelent pentru piele si par. Mentine integritatea scalpului si rezistenta firului de par, asigura hidratarea acestuia si reface firul de par deteriorat. Totodata, ii reda stralucirea si frumusetea, regland secretia de sebum. Cum se foloseste: se maseaza usor pielea capului si parul, insistand pe varfuri, cu ulei de argan incalzit usor, apoi se lasa aproximativ 20 de minute, dupa care se clateste bine. 

Poate nu stiati, dar parul are in compozitie aproximativ 25% apa. Prin urmare, atunci cand beti cel putin 2 litri de apa pe zi, asa cum va recomanda orice medic, faceti un bine si parului.

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie,

Competenta apifitoterapie, gemoterapie,

biorezonanta, iridologie

Centrul Medical Sanavit Consult

0733.299.355

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.