Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Aliati din natura contra pietrelor la rinichi

25 septembrie 2014
Share

Litiaza renala reprezinta formarea de calculi (pietre) la nivelul aparatului renal. Calculii pot avea compozitie diferita (cel mai frecvent calciu, acid uric, cistina). De aceea, este importanta determinarea naturii lor, in functie de aceasta medicul urmand sa recomande dieta corespunzatoare.

Litiaza renala poate ramane mult timp asimptomatica. Eliminarea nisipului poate fi insotita de dureri la nivel lombar sau pelvin, usturimi la mictiune, prezenta de sange in urina. Atunci cand calculul blocheaza partial sau total calea urinara ori migreaza, apare colica renala, insotita de dureri violente la nivel lombar si pelvin, senzatie de greata, voma, cefalee, ameteli si urina inchisa la culoare. In cazul pietrelor mici (cu diametrul pana in 5 mm) poate fi utilizata hidratarea masiva (aproximativ 3 litri de lichide pe zi, repartizati, de-a lungul zilei, in cate 1 pahar la fiecare ora), dar numai daca nu exista o colica renala.

 

Factori favorizanti

Printre cei mai cunoscuti factori care favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi se regasesc:

  • Hidratarea insuficienta;
  • Aportul crescut de vitamina D ori de suplimente cu vitamina C;
  • Existenta unor afectiuni, cum ar fi hiperparatiroidia, cancerul, obezitatea;
  • Infectiile la nivel urinar;
  • Administrarea unor medicamente: antiacide, diuretice, corticosteroizi;
  • Alimentatia bogata in proteine, sodiu, de genul alimentelor tip fast-food, cele procesate ori semipreparate;
  • Dieta saraca in calciu;
  • Sedentarismul.

 

Plante benefice

Plantele utilizate cu succes in tratarea acestei afectiuni sunt reprezentate de: frunze de merisor, mesteacan, radacina de osul-iepurelui, maces, urzica moarta sau vie, coada-calului, ienupar, cozi de cirese, matase de porumb, sanziene, frunze de strugurii-ursului, radacini de pir, muguri de pin. Cel mai bine este ca aceste plante sa fie folosite in amestec, sub forma de infuzie sau decoct, 3-4 cani/zi, timp de 1-2 luni zile, ori tinctura in cazul ienuparului, mesteacanului, urzicii, papadiei si telinei, cate 1 lingurita de 2-3 ori/zi, in 200 ml de apa. Foarte utila este si aromoterapia, folosind un amestec de uleiuri esentiale (tamaie, ienupar, lamaie, portocal, geranium), cu actiune antispastica la nivelul cailor urinare. Aceasta previne formarea calculilor urinari si favorizeaza eliminarea celor existenti.

 

Alimente indicate in cazul pietrelor la rinichi

Aliati din natura contra pietrelor la rinichi Terapiile naturiste pot fi utilizate in profilaxie, pentru diminuarea ratei de formare a calculilor si prevenirea aparitiei colicilor renale. Desi cercetarile recente au aratat ca dieta singura nu este un factor determinant in aparitia litiazei renale, ea poate influenta dimensiunea pietrelor, mai ales la pacientii cu predispozitie pentru aceasta afectiune. In general, este bine ca alimentatia sa contina mai putina carne, sare, grasimi, zahar, si mai multe fibre – legume si fructe, cereale integrale – si un consum constant de lichide, de 2-3 litri pe zi. Trebuie evitate bauturile energizante si cele dulci din comert. Pentru calculii formati din oxalat de calciu, se recomanda evitarea consumului de spanac, stevie, mazare, fasole verde, conopida, nuci, usturoi, telina, ceapa, cafea, cacao, ciocolata, ceai negru, rosii. Sucurile naturale de citrice (mai putin de grepfrut) ajuta la reducerea riscului formarii acestor calculi. Pentru calculii formati din acid uric, se recomanda diminuarea consumului de proteina animala sau vegetala (carne, organe, ciuperci, soia).

Gemoterapia este deosebit de benefica. In acest caz se pot utiliza extracte din mladite de afin, mladite de merisor, mladite de iarba-neagra ori seva de mesteacan, in cure de 2-3 luni, repetate periodic. Puteti, de asemenea, efectua sedinte de reflexoterapie si acupunctura, in serii de 10-15 sedinte. Tratamentul trebuie prescris si urmarit de medicul fitoterapeut.

 

Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.