Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Insomnie? Incercati passiflora, valeriana sau melatonina!

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
1 noiembrie 2021
Share
Insomnie? Incercati passiflora, valeriana sau melatonina!

Au existat de-a lungul timpului controverse legate de cate ore de somn avem nevoie pentru refacerea si mentinerea parametrilor normali de functionare, fizici si psihici, ai organismului. S-a ajuns la concluzia ca 7-8 ore pe noapte sunt suficiente.

Din pacate, societatea moderna este caracterizata printr-un numar foarte mare, in continua crestere, de persoane care sufera de insomnie. Prin definitie, aceasta desemneaza o tulburare a naturii si duratei somnului. Desi multi oameni pot considera insomnia o problema minora, somnul este esential pentru organism. Exista nenumarate studii care au demonstrat relatia dintre orele de somn si sanatate. Unul dintre acestea a aratat ca persoanele care dormeau mai putin de 6 ore au avut o rata a mortalitatii cu 30% mai mare in comparatie cu cele care dormeau 7-8 ore pe noapte.

Netratata la timp, insomnia va afecta randamentul fizic si psihic al persoanei, cu scaderea capacitatii de concentrare si memorare, a abilitatilor profesionale. Astfel, va fi predispusa la aparitia nevrozelor, depresiei, mergand pana la tulburari de comportament si personalitate. In timp, pot fi afectate aparatul cardiovascular, sistemul digestiv etc.

Care sunt remediile naturale pentru insomnie?

Tratamentul, fie alopat sau naturist, nu trebuie administrat la intamplare, ci recomandat si supravegheat de medicul specialist, schema fiind intotdeauna individualizata. Se pot folosi plante cu efect sedativ, calmant, de diminuare a stresului, anxietatii, de inducere a somnului, sub forma de ceaiuri caldute, baute seara cu aproximativ 30 de minute inainte de culcare si indulcite cu miere de tei sau salcam.

Se pot administra si sub forma de pulbere, tinctura, comprimate. Persoanele suprasolicitate fizic si psihic pot lua si in timpul zilei un preparat natural cu actiune calmanta, antistres.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl, un remediu eficient pentru reducerea stresului, îmbunătăţirea calităţii somnului şi combaterea insomniei.

  • Teiul se poate consuma sub forma de ceai caldut (infuzie, 1-2 cani/zi, ultima seara inainte de culcare) sau se fac bai cu flori de tei.

valeriana, insomnie,

  • Valeriana se administreaza sub forma de ceai, tinctura (10-20 picaturi diluate in apa, seara), pulbere (o lingurita rasa, cu putina apa, cu 20 de minute inainte de culcare) sau de comprimate.
  • Lavanda se poate administra si in timpul zilei, deoarece are o actiune antistres foarte buna, relaxanta si calmanta. Se foloseste sub forma de infuzie (1-2 cani din flori de levantica), tinctura (20-30 picaturi diluate in apa), capsule cu ulei de lavanda (2-3/zi) sau bai cu infuzie concentrata sau ulei de lavanda, adaugate in apa de baie.
  • Passiflora se poate lua sub forma de capsule sau infuzie.
  • Melatonina este un hormon natural secretat in principal de catre glanda pineala, fiind responsabila de ritmul veghe-somn. Secretia ei este stimulata de intuneric si inhibata de lumina. Ajuta la reglarea ceasului biologic, inducerea si mentinerea somnului. In plus, are efecte antioxidante. Se administreaza sub forma de comprimate, seara inainte de culcare.

Factorii care cauzeaza insomnia sunt multipli si variati, pot fi permanenti sau temporari:

  • Surmenajul fizic si psihic, stresul;
  • Afectiunile cronice (reumatismale, neurologice), afectiunile respiratorii (bronsita cronica, emfizem), afectiunile cardiovasculare, dereglarile endocrine (tiroida, hipofiza, epifiza), inclusiv cele cauzate de menopauza;
  • Nevrozele, anxietatea, depresia;
  • Stilul de viata nesanatos, fara respectarea unui orar fix de odihna.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.