Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Obiectiv: eliminarea toxinelor si purificarea organismului

6 aprilie 2012
Share

Detoxifierea reprezinta o etapa importanta pentru sanatatea organismului. In general, este bine ca acest proces sa se desfasoare pe o perioada de aproximativ 30 de zile si sa fie corelat cu un stil de viata sanatos. Doar in acest mod putem elimina toxinele exo- si endogene acumulate si regla balanta hidro-electrolitica.

Stilul de viata sanatos trebuie sa cuprinda o alimentatie cat mai naturala, cu multe legume si fructe proaspete, salate asortate, cereale integrale, verdeturi (marar, patrunjel, rozmarin, coriandru, fenicul, menta), uleiuri presate la rece (de masline, din samburi de struguri, de in), nuci, seminte (neprajite si nesarate). Plus hidratarea corespunzatoare (cel putin 2 litri de lichide/zi: apa plata, ceaiuri, supe si ciorbe de legume, sucuri naturale de legume si fructe), renuntarea la unele obiceiuri nocive (alcool in exces, fumat, mancare tip fast-food, patiserie, bauturi carbogazoase, mezeluri, zahar) si miscarea in aer liber.

In cadrul procesului de detoxifiere, un rol important il are terapia cu plante medicinale, administrate sub forma de ceai, tinctura, capsule, pulbere. Detoxifierea trebuie sa se realizeze la diferite niveluri ale organismului: respirator, renal, digestiv, cutanat.

 

Detoxifierea, benefica mai ales la nivel digestiv si circulator

Un rol deosebit de important il are detoxifierea la nivel digestiv, corelata si cu detoxifierea la nivel circulator. In acest sens, sunt indicate plante cu actiune:

  • Laxativ-depurativa: laxative de volum (seminte de psyllium si de in); laxative de contact (extract de aloe vera, crusin, senna), care regleaza si normalizeaza tranzitul intestinal si combat constipatia;
  • Coleretic-colagoga (anghinare, rozmarin, lemn-dulce), care stimuleaza secretia si excretia bilei in duoden;
  • Carminativa (chimen, anason, coriandru, fenicul, ghimbir, oregano), care imbunatatesc digestia;
  • Este bine sa utilizati si plante cu puternic efect antioxidant (extract din fructe de afin, fructe de merisor, din lemn-dulce, ghimbir, aloe vera), care apara organismul de efectul nociv al radicalilor liberi.

 

Regleaza tranzitul intestinal, nivelul glicemiei si al colesterolului

In acelasi timp, plantele care intervin in procesul de detoxifiere ajuta si la eliminarea apei in exces din tesuturi, la reglarea valorilor lipidelor sangvine, cu scaderea colesterolului „rau” si a trigliceridelor, si cresterea valorilor colesterolului „bun”. De asemenea, au efect antiseptic intestinal, ajuta la refacerea si mentinerea florei intestinale saprofite, regleaza nivelul glicemiei si previn aparitia cancerului de colon.

 

Sfatul specialistului privind cura de detoxifiere

Detoxifierea poate fi realizata atat de persoanele sanatoase, cat si de cele care au diverse afectiuni. In cazul celor care nu se confrunta cu probleme de sanatate, acest proces ajuta organismul sa elimine o serie de toxine sau compusi nocivi, sa-si imbunatateasca metabolismul, sa-si recapete tonusul fizic si psihic.

Totodata, tenul arata mai luminos si mai tanar, iar parul isi recapata stralucirea si aspectul sanatos. Cu atat mai mult, detoxifierea este deosebit de utila in cazul pacientilor cu afectiuni, precum: dischinezie biliara, constipatie cronica, sindrom de colon iritabil, colite, enterite, hipercolesterolemie, hiperglicemie, infestare cu paraziti intestinali, reumatism, guta, acnee, alergii, oboseala cronica. Acestea fiind spuse, este timpul pentru detoxifiere.

 

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.