Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Este timpul pentru detoxifierea organismului!

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
30 decembrie 2020
Share
Este timpul pentru detoxifierea organismului!

Cat de curand spunem bun-venit primaverii si multitudinii de legume si fructe care ne vor ajuta sa eliminam toate toxinele acumulate in timpul sezonului rece. Incepe operatiunea „detoxifierea”. Detoxifierea este un proces deosebit de benefic atat fizic, cat si mental, ce ajuta la eliminarea toxinelor exo- si endogene, la imbunatatirea metabolismului, la cresterea imunitatii si reglarea tranzitului intestinal.

Sunt recomandate patru cure de detoxifiere pe an

Chiar daca suntem sanatosi, aceste cure sunt bine-venite. Este indicat sa efectuati cel putin patru cure de detoxifiere pe an, la fiecare schimbare de anotimp. Durata lor variaza de la 7-10 zile pana la 1 luna. Se pot face si mini-cure de detoxifiere, de exemplu, o zi pe saptamana, iar alimentatia va consta doar in legume si fructe proaspete, cat mai putin prelucrate termic, sucuri naturale, nuci, stafide, smochine, curmale, apa, infuzii de plante cu efecte detoxifiante.

Detoxifierea de primavara este absolut necesara, deoarece, pe parcursul iernii, organismul a fost supus unui stres suplimentar: conditii meteo nefavorabile, alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuate.

Pentru o detoxifiere ca la carte, consumati fructe, legume si multe lichide

In timpul curei de detoxifiere este indicat sa optati pentru o alimentatie cat mai naturala, usoara, evitand grasimile si proteinele animale, si sa eliminati, cel putin o perioada, alcoolul, fumatul, alimentele procesate din comert, mancarurile tip fast-food. Astfel, consumati legume, fructe, zarzavaturi, cereale, fructe oleaginoase, nuci, beti multe lichide si faceti miscare in aer liber. De retinut ca detoxifierea nu inseamna in niciun caz infometare sau cura de slabire.

Plantele sunt benefice in curele de detoxifiere

Odata cu venirea primaverii, detoxifierea este usor de realizat, deoarece in aceasta perioada piata este plina de legume si zarzavaturi proaspete, cu efect detoxifiant si diuretic-depurativ: urzici, stevie, leurda, nasturel, loboda, salata verde, spanac. Toate contin mierale si vitamine necesare functionarii optime a organismului. Si plantele care au actiune diuretica, laxativa sau coleretic-colagoga completeaza schema curei de detoxifiere: aloe vera, coada-calului, papadia, mesteacanul, rozmarinul, sunatoarea, ghimbirul, coada-soricelului, musetelul, merisorul.

Ceaiul verde este foarte eficient, datorita proprietatilor antioxidante de exceptie. Ajuta la reglarea tranzitului intestinal, scade nivelul colesterolului, este vitaminizant si remineralizant, tonic fizic si psihic.

Aloe vera, puternic detoxifiant

Una dintre cele mai eficiente plante folosite pentru detoxifierea organismului este aloe vera, deoarece ajuta la eliminarea apei in exces si a toxinelor exo- si endogene acumulate, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste digestia, accelereaza metabolismul. Totodata, stimuleaza secretia si excretia de bila si ajuta la normalizarea valorilor colesterolui.

Aloe vera stimuleaza imunitatea…

Aceste actiuni terapeutice sunt datorate compozitiei deosebit de bogate si variate in: mono- si polizaharide (celuloza, glucoza, manoza, acemanan), dintre care acemananul are un rol deosebit de benefic in stimularea imunitatii generale a organismului si la nivel digestiv, are actiune antioxidanta, de protectie contra radiatiilor UV si de inhibare a multiplicarii celulelor canceroase; substante antrachinonice, cu efect detoxifiant, depurativ-laxativ si, in acelasi timp, antibacterian, antiviral, antifungic; vitamine si minerale; aminoacizi.

… si mentine sistemul digestiv sanatos

Pentru imbunatatirea si accelerarea procesului de detoxifiere, aloe vera poate fi combinata cu alte trei plante care ii potenteaza actiunea: sparanghelul, mesteacanul si anghinarea. De asemenea, aloe vera ajuta la mentinerea integritatii tubului digestiv, inhiband dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, banuita de aparitia ulcerului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.