Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Remedii naturale pentru tuse si dureri in gat

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
8 noiembrie 2021
Share
Remedii naturale pentru tuse si dureri in gat

In aceasta perioada, caracterizata prin temperaturi scazute si vant, ne confruntam frecvent cu diferite infectii si inflamatii la nivelul cailor respiratorii, ce imbraca diferite forme: rinite, rinofaringite, faringoamigdalite, bronsite, laringite, chiar crize de astm bronsic.

Pe langa o alimentatie echilibrata si diversificata, recomandate sunt si plantele aromatice: ardei iute, coriandru, fenicul, ceapa, usturoi, cimbru, hrean, ghimbir, sofran, busuioc, scortisoara, cuisoare.Au efecte de stimulare a circulatiei sangvine, inlatura senzatia de frig, fluidifica secretiile bronsice, usureaza expectoratia si amelioreaza tusea.  

Hidratarea, importanta si in sezonul rece

Alaturi de apa, sucuri naturale (de legume sau fructe), supe si ciorbe, este bine sa consumam aproximativ 3 cani/zi de ceai din plante care stimuleaza imunitatea, au actiune antiseptica si antiinflamatoare la nivel respirator, diminueaza tusea, usureaza expectoratia si respiratia, scad febra si amelioreaza durerile in gat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Bronhosuport – 7 plante + miere; sirop antitusiv, care susţine sănătatea şi buna funcţionare a sistemului respirator, protejează mucoasa bronşică şi ajută la obţinerea unui confort respirator.

Tinctura de propolis cu miere calmeaza tusea

Pentru fluidificarea secretiilor bronsice si diminuarea tusei, puteti folosi urmatoarele plante: cimbru, cimbrisor, busuioc, lemn-dulce, ciubotica-cucului, tei, podbal, patlagina, valeriana, tei. Ceaiurile se beau caldute, indulcite cu miere. De asemenea, pentru calmarea tusei, puteti apela la un amestec de suc de lamaie cu miere (in parti egale), tinctura de propolis cu miere, suc de ceapa sau de ridiche neagra cu miere.

Durerile in gat, ameliorate cu salvie, cimbru, menta si eucalipt

In cazul inflamatiei sau infectiilor la nivelul mucoasei faringiene, cu aparitia senzatiei neplacute de durere in gat, se pot administra:

  • Extern – comprese cu otet de mere, comprese cu felii de cartofi cruzi, cataplasme cu ceapa coapta, aplicate calde;
  • Intern – decoct din scoarta de salcie, infuzie de nalba-mare;
  • Comprimate pentru supt, ce contin extract de salvie, ulei de cimbru, busuioc, tea-tree, menta, eucalipt.

Tincturile au efecte antiseptice si antiinfectioase

Mai puteti folosi si tincturile din plante, care ajuta la cresterea rezistentei organismului, elimina disconfortul respirator, au efecte antiseptice si antiinfectioase, bronhodilatatoare, mucolitice: cretusca, fructe de coacaz, rizomi de ghimbir, extracte din muguri de plop, iarba-mare, coada-soricelului, mesteacan, musetel, podbal. In general, se administreaza jumatate sau o lingurita din aceste tincturi de 2-3 ori/zi (in functie de varsta), diluata in aproximativ 200 ml apa sau ceai.

Hreanul, propolisul, usturoiul si mierea, remedii naturiste eficiente impotriva tusei

Hreanul, macesele, propolisul, usturoiul si mierea sunt foarte eficiente la nivel respirator, datorita compozitiei bogate in vitamine si minerale:

  • Tinctura de hrean are efecte de scadere a febrei, stimuland transpiratia si favorizand expectoratia. Se foloseste atat intern (30 picaturi de 1-2 ori/zi, diluate in apa), cat si extern (15 picaturi diluate in 50 ml apa fiarta si racita), sub forma de gargarisme in cazul faringitelor si amigdalitelor.
  • Tinctura de macese. Acestea contin multa vitamina C si bioflavonoide, provitamina A, vitaminele B1, B2, E, K si PP, care cresc rezistenta organismului.
  • Tinctura de propolis. Propolisul este un antibiotic natural deosebit de eficient, cu actiune imunostimulatoare si antioxidanta, antibacteriana, antivirala, antiinflamatoare. Intern, se administreaza 10-30 picaturi de 2-3 ori/zi (in functie de varsta si afectiune ). Extern, se fac gargarisme cu tinctura diluata in apa.
  • Tinctura de usturoi se foloseste profilactic si curativ in diverse infectii respiratorii. Se adauga 10-15 picaturi intr-o cescuta cu lapte sau ceai si se ia de 2 ori pe zi, dupa mese, in cure de 4-5 zile.
  • Mierea, in amestec cu extract de propolis si uleiuri esentiale (de eucalipt, pin, menta, cimbru), are actiune imunostimulatoare, antiseptica, expectoranta. Se administreaza 2-3 lingurite/zi (inaintea meselor principale).
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.