Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

In ce conditii sunt plantele medicinale contraindicate?

30 septembrie 2011
Share

Fitoterapia are o vechime de mii de ani si o eficienta deja dovedita. Din pacate, odata cu descoperirea acesteia, au aparut si abuzurile. Tratamentul cu plante medicinale ofera rezultate foarte bune in stadiile incipiente ale bolilor, insa in cele cronice are doar un rol adjuvant.

Nu apelati la fitoterapie in urgentele medicale sau in cazul bolilor infectioase grave, si nu uitati: tratamentele naturiste sunt foarte eficiente numai daca respectati recomandarile medicilor specialisti sau ale farmacistului.

Plantele medicinale si alimentele pot interactiona cu medicamentele pe care le luati, scazand sau crescand impactul acestora. Rezultatul poate fi ineficienta, suprastimularea sau cresterea toxicitatii in organism. Chiar banalele vitamine si minerale pot avea impact asupra medicatiei. Batranii sunt cei mai predispusi riscurilor. Din cauza polipatologiei, iau mai multe medicamente, iar interactiunea poate avea un impact mai mare decat la adulti sau tineri.

In combinatie, cafeina si ginsengul provoaca disconfort gastrointestinal

Consumul cafeinei si ginsengului simultan creste riscul suprastimularii si provoaca disconfort la nivel gastrointestinal. De asemenea, pe o perioada mai lunga, aceasta combinatie poate cauza dereglari ale menstruatiei si sensibilitatea sanilor. Banala aloe vera nu se recomanda celor cu afectiuni hepatice si renale.

Sucul de echinacea este contraindicat celor cu tuberculoza sau scleroza multipla

Sucul de echinacea nu este indicat bolnavilor de tuberculoza si scleroza multipla. De asemenea, pacientii suferinzi de boala Crohn si diabet zaharat tip I trebuie sa evite administrarea produselor pe baza de echinacea. Din cauza ca accelereaza functiile sistemului imunitar, echinacea poate interactiona si cu medicamentele folosite dupa transplantul de organe.

Gheara-matei nu este recomandata in timpul sarcinii sau alaptarii

Gheara-matei nu se administreaza in timpul alaptarii si nici in timpul sarcinii. Nu se administreaza inainte si dupa transplantul de organe sau maduva, din cauza stimularii imunitare pe care o realizeaza. Astragalusul nu este recomandat in aceeasi perioada in care pacientii sunt supusi interventiilor chirurgicale, din pricina cresterii riscului hemoragiilor.

Consumata mai mult de 10 zile, senna poate provoca dependenta

Senna nu se foloseste mai mult de 10 zile, deoarece poate provoca dependenta, ducand astfel la deshidratare. Aceasta planta nu este indicata femeilor insarcinate si copiilor sub 5 ani decat cu recomandarea medicului. Totodata, produsele pe baza de senna nu se administreaza in caz de obstructie intestinala, apendicita, inflamatii acute intestinale.

Lemnul-dulce este contraindicat in hipertensiune, sarcina, boli tumorale in faze avansate.

Gravidele nu au voie sa consume urzici

In doze mari, paducelul scade puternic tensiunea arteriala. Si armurariul trebuie evitat de hipertensivi si de persoanele cu tromboflebita. Gravidele ar trebui sa evite consumul de urzici, pentru ca acestea pot produce contractii ale uterului, dar si consumul de cimbrisor si scortisoara. Folosit in exces, cimbrisorul duce la hiperfunctie tiroidiana.

Consultati specialistul inainte de a urma un tratament cu plante!

Orice tratament naturist trebuie urmat intocmai. Insa, in prealabil trebuie efectuat un consult medical de specialitate. Iata cateva clase de medicamente care pot interactiona cu plantele medicinale, avand efecte negative asupra organismului:

Clase de medicamente

Plante medicinale

Efectul interactiunii

Antihistaminicele

Plantele sedative ca passiflora si valeriana

Amplifica efectul sedativ

Beta-blocantele pentru angina pectorala

Ghimpe si fumarica

Amplifica efectul

Hipnoticele

Ciubotica-cucului si vasc

Amplifica efectul

Antiinflamatoarele nesteroidiene

Ginkgo biloba

Creste efectul coagulant

Laxativele

Aloe vera, patlagina, stevie

Accentueaza efectul laxativ

Antidepresivele IMAO

Ghimpe, ardei iute, ginseng

Creste efectul

Diureticele

Matase de porumb, papadie, coada- soricelului

Creste efectul

Anticoagulantele

Ginseng, usturoi, ghimbir

Hemoragii

Antidiabeticele

Usturoi

Scadere periculoasa a zaharului din sange

Antimigrenoasele

Iarba-moale

Ritmul inimii si tensiunea arteriala vor creste semnificativ

Antihipertensivele

Gentiana

Creste tensiunea arteriala

Anticoagulantele, antidepresivele triciclice

Musetel

Hemoragii

Consumul zilnic si pe timp nelimitat sau foarte indelungat  poate duce la toleranta fata de substantele active din planta si, astfel, la scaderea efectelor terapeutice si/sau pot aparea efecte opuse celor scontate. Prin marirea dozei se poate ajunge la o crestere periculoasa a toxicitatii in organism si, in unele cazuri, punand viata in pericol. Consultati specialistul inainte de a alege tratamentul naturist, adoptand o alimentatie adecvata medicatiei si afectiunilor de care suferiti!

Simona Opris,
Biochimist pr. cerc. st. III,
Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”,
Biologia Imbatranirii,
Str. Caldarusani, nr. 9,
Telefon: 021/2237192/int.133 sau 0723318431
[email protected]

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.