Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Remedii naturale pentru ochii obositi

20 septembrie 2011
Share

Una dintre cele mai comune probleme este reprezentata de oboseala oculara. Senzatia de arsura sau mancarime, sensibilitatea crescuta la lumina, durerile de cap si ochi sunt cele mai frecvente simptome ale ochilor obositi.

Oboseala la nivel ocular nu sunt doar un semn ca petreceti prea mult timp in fata calculatorului, ci poate fi si un simptom al unei afectiuni oculare sau poate semnala ca aveti nevoie de ochelari.

 

Cauzele aparitiei senzatiei de ochi obositi

Atunci cand ochii fac un efort intens pe o perioada lunga de timp, spre exemplu atunci cand petreceti foarte mult timp in fata calculatorului, cititi sau conduceti mult, poate aparea oboseala oculara. De asemenea, sindromul ochilor obositi apare si in cazul in care ochii sunt expusi pe termen lung la lumina puternica sau slaba. Mai mult, oboseala oculara poate aparea si din cauza unei alte afectiuni care se manifesta la nivelul ochilor, spre exemplu: un viciu de refractie netratat, de stres sau oboseala generala.

Totodata, hipermetropia (imposibilitatea de a vedea de aproape) si astigmatismul (un defect al curburii corneei) pot genera daca nu sunt tratate, oboseala oculara, din cauza efortului facut pentru a vedea bine.

Desi nu are consecinte grave pe termen lung, sindromul ochilor obositi altereaza calitatea muncii, impiedicandu-va sa va concentrati la ceea ce faceti. In cazul in care oboseala oculara este pronuntata, apare dupa eforturi vizuale mici, este insotita de dureri puternice de cap sau vedere incetosata, este necesar un control oftalmologic. Daca sindromul ochilor obositi nu este pronuntat, puteti opta pentru cateva remedii naturale care va pot scuti de simptomele neplacute ale acestei probleme.

 

Scapati de senzatia de ochi obositi prin cateva metode simple

  • In primul rand, o pauza de 10 minute este obligatorie dupa fiecare ora petrecuta in fata calculatorului.
  • Compresele inmuiate in zer rece, de la frigider, sunt un bun remediu natural impotriva oboselii oculare. Aplicati-le pe ochi si doar dupa ce s-au incalzit, ulterior schimbandu-le cu unele noi. Dupa ce ati repetat acest procedeu de cateva ori, clatiti-va ochii cu apa calduta, iar apoi cu apa rece, deoarece are un efect revigorant si intareste muschii oculari.
  • Laptele este un remediu eficient atunci cand aveti probleme cu ochii. Inmuiati doua comprese in lapte integral si tineti-le pe pleoape timp de 15-20 minute, de 2-3 ori pe zi. Acest remediu are rolul de a reduce inflamatiile si durerile la nivelul ochilor.
  • Petalele de trandafir sunt un alt remediu natural eficient impotriva oboselii oculare. Fierbeti cateva petale in apa, dupa care strecurati apa intr-un recipient si bagati-l la frigider. Ori de cate ori va simtiti ochii obositi, aplicati comprese inmuiate in apa si lasati-le sa actioneze timp de 10-15 minute.
  • Rozmarinul este o planta ce ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de ochii obositi. Se macereaza timp de 24 de ore 1 lingura de planta uscata sau 2 linguri de planta proaspata in 1 l de apa fiarta si racita. Se strecoara intr-un recipient, dupa care se adauga o cantitate egala de apa de trandafir si 15 ml alcool de 90°. Produsul se pastreaza la frigider pentru a nu se altera.
  • Anasonul se foloseste indeosebi pentru ochii obositi si iritati. Pentru prepararea infuziei aveti nevoi de un pumn de frunze de anason care se oparesc intr-un litru de apa. Amestecul se lasa la infuzat 5-10 minute, dupa care se pot aplica comprese pe pleoape, ori de cate ori este nevoie. De asemenea, un efect relaxant au si infuziile cu vapori de tei, musetel, levantica si menta.
  • Frunzele de varza pot fi si ele utilizate pentru ameliorarea oboselii ochilor, deoarece sunt recunoscute pentru proprietatile lor dezinfectante, cicatrizante si calmante. Aplicati pe pleoape frunzele moi si lasati-le sa actioneze timp de 15-20 de minute.

 

Text: Elena Diaconu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.