Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Examen citobacteriologic al urinei

13 decembrie 2010
Share

Examinare a urinei la microscop permitand detectarea unei infectii urinare si determinarea numarului de germeni si de globule rosii si albe pe milimetrul de urina. Un examen citobacteriologic al urinei (E.C.B.U.) este prescris de indata ce se banuieste o infectie a aparatului urinar (infectie a prostatei, cistita bacteriana etc.). Pentru a obtine un rezultat sigur si interpretabil, este important sa se respecte anumite conditii de prelevare: urina trebuie sa fie emisa dimineata, pe nemancate, dupa dezinfectarea meatului uretral (orificiul exterior al uretrei) si recoltata intr-un flacon steril.

– Numarul de germeni prezenti in urina permite sa se afirme sau nu existenta unei infectii: daca el este mai mic de 1000/mililitru, nu e vorba de o infectie (in cursul prelevarii a intervenit probabil o contaminare); daca numarul de germeni este cuprins intre 1.000 si 100.000 pe mililitru, poate fi o infectie, fara certitudine absoluta; daca numarul de germeni pe mililitru este mai mare de 100.000, atunci este vorba sigur de o infectie. Germenii reperati sunt pusi in cultura cu scopul de a fi identificati.

– Numarul de celule sangvine prezente in urina aduce alte informatii. In mod normal, numarul de globule rosii este mai mic sau egal cu 2000 pe mililitru, la fel ca si numarul de globule albe. In caz de infectie, numarul de globule albe creste si aspectul lor este modificat. O crestere a numarului de globule rosii, definita drept hematurie microscopica, pune in evidenta o infectie urinara, o tumora a vezicii, un calcul al rinichiului etc.

Nota pentru articolul «Examen citobacteriologic al urinei»:4.00/ 5 (1 vot)
#tags   \