Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Evaluare functionala cu obiectiv sportiv

13 decembrie 2010
Share

Ansamblu de teste destinate determinarii aptitudinilor fizice ale unui subiect pentru o practica sportiva si pentru a evalua capacitatile functionale ale organelor implicate in cursul exercitarii respectivului sport.

– In evaluarea aparatului cardiovascular, acesta este supus unor teste simple de efort, ca testul lui Ruffier care consta in efectuarea a 30 flexii-extensii ale membrelor inferioare in 45 de secunde. Aceste teste permit sa se observe variatiile frecventei cardiace si ale tensiunii arteriale. Proba pe bicicleta sau pe covorul rulant, cerand un efort mai intens, permite in plus o evaluare a consumului de oxigen in cursul exercitiului, precum si dozarea sangvina a acidului lactic (estimarea participarii metabolismului anaerob) si a hormonilor precum catecolaminele (estimarea starii de stimulare a organismului). Testele de teren, ca testul lui Cooper, care consta in parcurgerea in alergare a celei mai mari distante posibile in 12 minute, sunt utilizate pentru estimarea aptitudinii fizice in functie de performanta realizata.

– In evaluarea aparatului pulmonar acesta din urma este supus unu examen spirometric, care da informatii asupra capacitati lor ventilatorii ale plamanului.
– In evaluarea aparatului muscular, muschii sunt testati in diferite conditii: evaluarea capacitatii de travaliu a muschiului in cursul testelor de detenta ca cel al detentei pe verticala (subiectul sare cat mai sus posibil si atinge cu mana o rigla gradata), masurarea fortei maxime voluntare a anumitor grupuri musculare, ca de exemplu a cvadricepsului, cu ajutorul unui dinamometru izocinetic.
In functie de activitatea sportiva practicata, pot fi necesare alte teste, ca evaluarea neurologica sau oftalmologica.