Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Estrogen

13 decembrie 2010
Share

Hormon secretat de catre ovar si al carui nivel sangvin, crescand, joaca un rol in ovulatie.

Estrogenii naturali – Este vorba despre trei hormoni, estradiolul sau l7-betaestradiolul, estrona si estriolul. Estradiolul este cel mai activ in organism. Estrogenii sunt secretati mai ales de catre ovar (singuri in prima jumatate a fiecarui ciclu menstrual, in asociatie cu progesteronul in cea de-a doua jumatate) si de catre placenta in cursul sarcinii. Glandele suprarenale si testiculele produc mici cantitati. Estrogenii sunt raspunzatori de dezvoltarea pubertara si de mentinerea ulterioara a caracterelor fizice feminine.

Estrogenii de sinteza – Estrogenii de sinteza sunt utilizati in terapeutica sub forma estroprogestativelor. Mult mai rar, estrogenii sunt utilizati in injectii, in cazul hemoragiilor uterine grave, si pe cale orala sau injectabila in cazurile de cancer al prostatei la barbat. Printre contraindicatii, unele sunt absolute, ca sarcina, cancerul de san sau de uter. Unele efecte nedorite (iritabilitate, greturi, dureri de cap, picioare grele, umflarea sanilor si a abdomenului, cresterea in greutate, riscul de aparitie a tromboflebitelor) dispar atunci cand se modifica dozele. Luarea de estrogeni necesita intotdeauna o urmarire medicala.

Nota pentru articolul «Estrogen»:3.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate