Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Epiteliom bazocelular

13 decembrie 2010
Share

Varietate de tumora cutanata, cu malignitate redusa. Epiteliomul bazocelular este foarte frecvent la subiectii cu pielea alba, mai ales dupa 40 ani. Factorii sai favorizanti sunt cunoscuti: expunerea exagerata la soare, expunerea la radiatii ionizante, cicatrice de arsura. Atentia trebuie sa fie atrasa de orice leziune cutanata (crusta, ulceratie, leziune proeminenta) care devine cronica si recidivanta. Aceasta tumora se traduce cel mai des printr-o mica perla, proeminenta rotunda de marimea unui cap de ac, rozalie, translucida, adesea strabatuta de mici vase, survenind cel mai des pe fata. Aceasta tumora poate sa se intinda in suprafata sau in profunzime, dar foarte lent si fara diseminare la distanta.
De cele mai multe ori, trebuie sa se procedeze la ablatia chirurgicala a tumorii, sub anestezie locala. Distrugerea prin electrocoagulare, azot lichid sau laser cu bioxid de carbon nu se utilizeaza in fapt, decat pentru leziunile incipiente, superficiale si neindurate. Prevenirea consta mai ales in evitarea expunerii solare excesive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate