Revista care te menține sănătos

Diabet

Diabetul in sezonul rece: cum controlati simptomele

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
27 decembrie 2020
Share
Diabetul in sezonul rece: cum controlati simptomele

Este important sa aveti grija de fluctuatiile glicemiei, indiferent de sezon. Insa, extremele temperaturilor (canicula sau frig) pot afecta atat calitatea medicamentelor si a echipamentelor de testare a glicemiei (glucometrul), cat si capacitatea organismului de a produce si utiliza insulina.

Cel mai important lucru este ca, indiferent de temperatura, sa stiti anumite trucuri legate de modul prin care puteti tine sub control diabetul.

Sete nejustificata? Aflati ce afectiune poate semnala

Cum tineti sub control diabetul in sezonul rece

  • Pastrati medicamentele departe de temperatura scazuta. La fel ca temperatura crescuta, si temperatura scazuta afecteaza cantitatea si calitatea insulinei, precum poate afecta si functionarea glucometrului. Nu lasati medicamentele in masina sau in locuri reci atunci cand temperaturile sunt foarte scazute.
  • Incercati, pe cat posibil, sa nu va imbolnaviti. Toamna si iarna sunt anotimpurile cu cea mai mare frecventa de raceala si gripa. Atunci cand va imbolnaviti sau sunteti stresat, poate creste nivelul glicemiei. In plus, in aceste situatii, tindeti sa nu aveti o dieta corespunzatoare (scade apetitul, nu aveti destula putere pentru a gati sanatos). Spalati-va des pe maini cu apa calda si sapun, pentru a evita raspandirea bacteriilor si a virusurilor. Pe langa vaccinul antigripal recomandat in fiecare sezon rece, este necesar sa aveti acasa o trusa cu medicamente care sa contina dropsuri sau sirop de tuse, fara zahar, si ceaiuri.
  • Evitati acumularea kilogramelor. Gestionarea diabetului de tip 2 in sezonul rece poate fi dificila. Alimentele consumate in aceasta perioada tind sa fie bogate in carbohidrati, ce au ca rezultat cresterea nivelului glicemiei. Planificati-va cu atentie mesele si adoptati o dieta echilibrata, pentru a nu acumula kilograme. Chiar si doua kilograme in plus pot face mai greu de controlat nivelul zaharului din sange.
  • Nu pierdeti din vedere sanatatea picioarelor. Diabetul are capacitatea de a va face sa va pierdeti sensibilitatea la nivelul picioarelor si al degetelor. Protejati-le cu incaltaminte adecvata, in special atunci cand este zapada, pentru a evita umezeala. Aplicati creme hidratante pentru a mentine sanatatea pielii la acest nivel. In plus, nu uitati sa le observati indeaproape mereu. Daca sesizati o leziune care nu se vindeca, mergeti imediat la medic.

Diabetul in sezonul rece: cum controlati simptomele

  • Incalziti-va mainile. Daca aveti mainile reci, este necesar sa le incalziti cu ajutorul unor manusi si al bauturilor calde, pentru a stabiliza nivelul zaharului din circulatia sangvina. Spalati-va pe maini cu apa calda inainte de a verifica glicemia cu ajutorul glucometrului. Acest aparat functioneaza in parametri optimi atunci cand este pastrat intr-o camera cu temperaturi intre 10 si 40 grade Celsius.
  • Nu sariti peste programul de exercitii fizice. Este dificil, intr-adevar, sa va motivati sa faceti exercitii fizice in sezonul rece. Insa, acestea sunt foarte importante pentru a mentine in limite normale nivelul zaharului din sange. Un ajutor real ar fi sa va imbracati „in straturi” (mai multe haine subtiri, nu doar un pulover gros) atunci cand faceti exercitii fizice afara si temperaturile nu sunt prietenoase. In plus, puteti opta pentru un program efectuat acasa: urcatul scarilor, exercitiile cu greutati, precum si cele bazate pe filmulete video. Aceasta optiune este mai la indemana pentru orice persoana cu diabet, in special in sezonul rece.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.