Revista care te menține sănătos

Diabet

Pantofii si diabetul: cum alegeti pantofii daca aveti diabet?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
27 noiembrie 2023
Share
Pantofii si diabetul: cum alegeti pantofii daca aveti diabet?

Trebuie sa aveti grija in mod special de picioare daca suferiti de diabet. De aceea, este foarte important sa verificati sanatatea picioarelor zilnic si sa alegeti cu grija incaltamintea.

Optati pentru pantofii confortabili, care se potrivesc tipului de picior pe care il aveti. Acest lucru poate tine la distanta problemele ce pot aparea (bataturi, basici), ce se pot transforma in probleme serioase la persoanele cu diabet. 

Daca nu v-ati masurat piciorul in ultima vreme, mergeti la un magazin de pantofi ca sa aflati ce masura este cea potrivita. Nu cumparati pantofi prea mari sau prea mici. Aproximativ 6 din 10 persoane cu diabet poarta incaltaminte cu masura nepotrivita si doar un sfert poarta o masura potrivita.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport; care contribuie la menţinerea glicemiei sub control.

Cum gasiti pantofii potriviti daca aveti diabet?

Odata ce ati aflat masura potrivita, trebuie sa:

  • Cautati pantofi care nu au varful stramt. Optati pentru cei cu un varf spatios (eventual rotund), pentru ca degetele sa aiba suficient spatiu, pentru a preveni strangerea lor. Astfel, este evitata formarea unor rani ce se pot complica. In caz de diabet, aceste mici rani se pot transforma in ulcere.
  • Indepartati brantul (talpa interioara a pantofului), daca este posibil, si calcati pe el. Piciorul ar trebui sa stea confortabil. Daca acesta este mai mare decat brantul, va fi strans pozitionat in pantof atunci cand il veti purta. Alegeti alt tip de pantof.
  • Evitati pantofii cu toc, deoarece acestia exercita o presiune semnificativa asupra calcaiului. Daca aveti leziuni ale nervilor (cauzate de diabet), puteti sa nu sesizati durerea sau aparitia ranilor.
  • Evitati sandalele, papucii sau alti pantofi cu model deschis. Baretele pot pune presiune pe anumite parti ale piciorului, ducand la durere si basici. De asemenea, pantofii deschisi predispun la taieturi sau pot intra pietricele sau alte obiecte ce pot cauza rani.
  • Optati pentru incaltamintea cu siret, in locul celor fara. Aceasta ofera un suport mai bun si o potrivire mai buna.
  • Probati pantofii spre seara. In acest moment al zilei, picioarele tind sa fie mai umflate. Daca pantofii sunt confortabili cand picioarele sunt umflate, atunci vor fi confortabili mereu.
  • Nu cumparati pantofi care sunt putin stramti, in speranta ca se vor lasa in timp. Pantofii trebuie sa fie confortabili inca din momentul achizitionarii. Daca va cumparati pantofi si, dupa ce-i purtati cateva ore si apar puncte rosii dureroase, nu ii mai purtati.
  • Cumparati cel putin doua perechi de pantofi pentru un suport mai bun. Fiecare pereche va avea puncte diferite de presiune asupra picioarelor, deci trebuie sa-i purtati alternativ. De asemenea, incaltamintea va avea timp sa se usuce si sa se aeriseasca daca nu o purtati zilnic.
  • Apelati la anumite magazine cu pantofi special facuti pentru persoanele cu diabet.
Pantofii si diabetul: cum alegeti pantofii daca aveti diabet?

Purtati intotdeauna pantofi

Odata ce gasiti incaltamintea potrivita, purtati-o mereu. Nu mergeti descult, nici macar in casa sau la piscina. Unele persoane cu neuropatie diabetica pot calca pe un ciob de sticla fara sa realizeze. Acest lucru poate fi devastator pentru o persoana cu diabet. Este recomandat sa purtati papuci chiar si daca mergeti pana la baie in timpul noptii. Exista mereu riscul sa calcati pe ceva fara sa simtiti si sa va raniti.

Diabetul nu inseamna ca nu trebuie sa mai purtati deloc pantofi moderni sau cu toc. Ocazional, acest lucru este permis, depinzand de cat de avansata este neuropatia. Daca aveti un simt normal al durerii, iar fluxul sangvin este normal, puteti purta pantofi cu toc o scurta perioada de timp. Pentru a fi sigur de ce pantofi aveti nevoie, discutati cu medicul, pentru a va recomanda incaltaminte ortopedica potrivita.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.