Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Ce este diabetul dublu si cum se manifesta?

16 decembrie 2014
Share

Din ce in ce mai multi pacienti diabetici se confrunta cu o noua complicatie in ceea ce priveste afectiunea suferita, si anume diabetul dublu, un termen ce descrie atat prezenta simptomelor de diabet tip I, cat si de diabet tip II. Cercetatorii sustin ca au dovezi potrivit carora diabetul dublu este un fenomen in continua crestere.

Studii recente au descoperit ca unul din trei copii cu diabet prezinta simptomele celor doua tipuri de diabet deja cunoscute. Diabetul dublu se mai numeste si diabet de tip III sau diabet hibrid si reprezinta combinatia dintre diabetul tip I si diabetul tip II.

Diabet dublu, probleme duble

Diabetul tip I este o boala autoimuna care poate aparea inca din copilarie. Din motive neclare inca, sistemul imunitar incepe sa atace si sa distruga celulele beta din pancreas, necesare pentru a produce insulina. Aceasta este cea care deschide calea zaharului din sange in celule pentru a furniza energie. Fara insulina, nivelul de glucoza din sange creste. Diabetul de tip II are un debut tardiv. Apare ca urmare a dietei incorecte, a lipsei exercitiilor fizice, a grasimii corporale, a stresului. Astfel, celulele organismului devin rezistente la insulina. Nivelul de glucoza ramane ridicat, iar pancreasul incearca sa tina pasul, producand mai multa insulina, insa este depasit.

Cand apare diabetul dublu

Diabetul dublu apare atunci cand o persoana cu diabet de tip I dezvolta rezistenta la insulina pe care si-o administreaza, rezistenta la insulina fiind un semn distinctiv al diabetului tip II. Poate aparea si in cazul unui pacient care, la prima vedere, are diabet tip II pentru ca este supraponderal. Testele de sange care identifica proteinele specifice care ataca celulele beta pancreatice vor dezvalui daca aceste persoane au si diabet tip I. Obezitatea este un factor de risc pentru diabetul dublu. Expertii sunt de parere ca diabetul dublu apare atunci cand o persoana cu diabet tip I isi administreaza insulina, insa nu si-a modificat stilul de viata pentru a gestiona boala in mod corect. Daca diabeticul de tip I nu mananca corect si nu face sport, cresterea in greutate i-ar putea transforma celulele in celule rezistente la insulina.

diabetul-dublu-2Tratamentul diabetului dublu

Tratarea unei persoane cu diabet dublu este un proces complicat, deoarece tratamentul diabetului tip I si II este diferit. In timp ce pacientii cu diabet tip I isi administreaza insulina, pentru ca organismul nu mai poate produce singur hormonul, diabetul tip II este tratat cu medicamente orale pentru a se manageria nivelul de glucoza din sange si pentru a stimula producerea de insulina. Medicii cantaresc in prezent diferite combinatii de medicamente, atat cu insulina, cat si medicatie orala. O abordare care pare sa functioneze este dieta scazuta in calorii si bogata in fibre. Acestea ajuta la stabilizarea glucozei in sange si reduc nevoia de insulina. Exercitiile fizice ar putea veni, de asemenea, in ajutor. Antrenamentele imbunatatesc raspunsul organismului la insulina, scazand rezistenta. In ceea ce priveste prevenirea acestei afectiuni, stilul de viata este un factor important.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.