Revista care te menține sănătos

Tiroida

Tiroidita Hashimoto

4 decembrie 2017
Share

Tiroidita Hashimoto reprezinta cea mai frecventa cauza de hipotiroidism (nivel foarte scazut al hormonilor tiroidieni). Boala a fost numita in acest fel de dr. Hakaru Hashimoto, cel care a descris-o prima data in 1912.

Tiroidita Hashimoto este o afectiune cauzata de inflamatia glandei tiroide. Este o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca organismul ataca glanda tiroida, ca si cum ar fi o structura straina. Poate avea origini genetice sau poate fi asociata cu alte afectiuni autoimune, precum diabetul tip 1 sau boala celiaca. Este de 5-10 ori mai frecventa la femei decat la barbati si apare, de obicei, la varsta adulta. Testele de sange indica un numar crescut de anticorpi impotriva proteinelor specifice ale tiroidei, incluzand tiroperoxidaza si tiroglubulina. Limfocitele T, celule implicate in procesul inflamator, invadeaza tiroida si cauzeaza inflamatia nedureroasa si silentioasa. In ultima faza, apare hipotiroidismul prin producerea unei cantitati mici (sau chiar deloc) de hormoni tiroidieni.

Care sunt simptomele tiroiditei Hashimoto?

Simptomele nu sunt specifice, iar unele persoane pot sa nu aiba deloc. Cele mai multe dintre simptome apar in urma incetinirii metabolismului si pot include:

  • Oboseala
  • Depresie
  • Crestere medie in greutate
  • Intoleranta la frig
  • Somnolenta excesiva
  • Par uscat
  • Constipatie
  • Crampe musculare
  • Nivel crescut al colesterolului
  • Umflarea picioarelor
  • Umflarea glandei tiroide – poate cauza o senzatie de ingustare sau de „prea plin” in gat
  • Dificultate in a inghiti solide si/sau lichide din cauza umflarii tiroidei cu compresie pe esofag

Pe masura ce boala devine mai severa, poate aparea scaderea frecventei inimii si insuficienta cardiaca. In cea mai profunda forma, hipotiroidismul sever poate duce la o coma amenintatoare de viata – coma mixedematoasa – ce poate surveni in urma unei boli nou instalate, interventii chirurgicale, stres sau leziuni traumatice. Acest lucru necesita spitalizare si tratament urgent cu hormoni tiroidieni.

Cum este diagnosticata tiroidita Hashimoto?

Un examen medical complet ar trebui sa includa urmarirea simptomelor care apar de regula in hipotiroidism, examinarea atenta a gatului, precum si un istoric detaliat al membrilor familiei.

Testele de sange sunt esentiale pentru diagnosticul tiroiditei Hashimoto.

In primele stadii ale bolii, nivelul hormonilor tiroidieni (T3 si T4) poate fi normal. Pe masura ce boala avanseaza, acesti hormoni scad, iar nivelul hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) creste.

Dozarea acestor hormoni confirma diagnosticul, insa nu indica si cauza. O combinatie intre istoricul pacientului, dozarea anticorpilor si o scanare a glandei tiroide pot preciza cauza.

Care este tratamentul tiroiditei Hashimoto?

Din pacate, nu exista tratament pentru aceasta boala. Timpul dintre procesul autoimun si inflamatie nu poate fi prezis. In cea mai mare parte a pacientilor, hipotiroidismul rezulta de pe urma procesului inflamator.

Medicamentele ce contin hormoni tiroidieni pot inlocui hormonii pe care tiroida i-a produs inaintea inflamatiei. Exista doi hormoni majori pentru o glanda tiroida sanatoasa: T3 si T4. Inlocuind unul sau pe amandoi, simptomele aparute in urma lipsei acestora (consecinta tiroiditei Hashimoto) pot fi ameliorate. Fara medicamente, exista sanse foarte mici ca tiroida sa fie capabila sa mentina nivelul hormonal in limite normale, iar semnele si simptomele pot aparea sau se pot chiar agrava.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.