Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Gusa tiroidiana

26 septembrie 2012
Share

Gusa tiroidiana reprezinta cresterea in volum a tiroidei, cu sau fara prezenta nodulilor tiroidieni. Gusa endemica este o afectiune larg raspandita, intalnita in special in regiunile cu deficit de iod in apa, sol, produse alimentare. In astfel de zone, gusa este difuza la copiii afectati si aproape intotdeauna nodulara la adulti.

Cauza majora a aparitiei gusei este reprezentata de deficitul de iod, caruia i se alatura alti factori gusogeni alimentari, de tipul tiocianat, flavonoizi, deficitul de fier, soia, malnutritia. De retinut ca la restul persoanelor care au gusa, aparitia ei este legata doar de deficitul de iod preexistent. Alte cauze sunt reprezentate de boala autoimuna tiroidiana, mutatii genetice cu aparitia nodulilor benigni sau maligni.

Factorii de risc sunt: sexul feminin, mediul (zonele cu deficit de iod), sarcina (prin cresterea necesarului de iod si de hormoni tiroidieni), malnutritia (deficitul de proteine, vitamina A, fier, seleniu), expunerea la radiatii ionizante, asocierea de boli autoimune.

Cum se manifesta?

Manifestarile clinice sunt de tip compresiv (dispnee inspiratorie – tulburari de respiratie, disfagie – dificultate la inghitit, disfonie – modificarea vocii) si disfunctii tiroidiene (hipotiroidism sau hipertiroidism). La copiii din zonele endemice in deficit de iod, poate aparea retardul mental, afectare care poate fi prevenita, dar nu poate fi tratata (este ireversibila).

Cum se stabileste diagnosticul?

Diagnosticul se stabileste folosind trei investigatii paraclinice: ecografia tiroidiana, TSH-ul si punctia cu ac fin – in cazul existentei nodulilor cu suspiciune de malignitate. De cele mai multe ori, gusa este vizibila, iar nodulii superficiali sunt usor de descoperit, prin palpare. De asemenea, la nivelul tiroidei pot exista noduli mari (chiar peste 2 cm diametru) care nu pot fi descoperiti decat prin ecografie.

Care este tratamentul?

Tratamentul se stabileste in functie de manifestarile clinice si de starea generala a pacientului. Gusa fara fenomene compresive, cu functie normala, care nu creste in volum presupune doar urmarire in timp. Gusa mare, compresiva sau care continua sa creasca poate fi tratata chirurgical sau cu radioiod.

Indepartarea chirurgicala a tiroidei determina disparitia fenomenelor compresive la pacientii care pot tolera interventia. La pacientii cu afectiuni cardiovasculare care nu pot fi operati, se indica terapia cu radioiod, care poate reduce dimensiunile gusei cu 30 pana la 50%. Gusa cu hipertiroidie se trateaza cu antitiroidiene de sinteza, radioiod sau chirurgical. Daca este asociat hipotiroidismul, se pot administra hormoni tiroidieni.

Prevenirea gusei se confunda pana la un punct cu profilaxia iodata. Obiectivul principal al profilaxiei sunt cele doua grupe la mare risc: femeia gravida si in perioada de alaptare si nou-nascutii si copiii mici. Aportul zilnic de iod pe grupe de varste este:

  • Prescolari – 90 micrograme iod;
  • Scolari (6-12 ani) – 120 micrograme iod;
  • Adulti – 150 micrograme iod;
  • Gravide si femeile care alapteaza – 200-250 micrograme iod.

Dr. Laura Florea

Medic specialist endocrinologie

Clinica MEDAS Unirea

www.med-as.ro

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.