Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Dezechilibrele hormonale, principalele cauze ale durerilor de sani

7 februarie 2011
Share

Durerile de la nivelul sanului sau mastodinia reprezinta o problema relativ frecventa pentru femeile tinere aflate la menstruatie. Aceste dureri pot fi localizate la unul sau la ambii sani, resimtite diferit de fiecare persoana in parte.

Durerile de sani pot aparea inca din adolescenta, cand bustul este in crestere, in perioada premenstruala sau, din pacate, din cauza anumitor afectiuni.

Mastodinia, provocata de excesul de estrogeni

Mastodinia este insotita frecvent de senzatia de tensiune, de marire in volum a sanilor si poate iradia spre membrul superior si la baza gatului. Aceasta are drept factori favorizanti atat dezechilibrele hormonale, cat si modificarile genetice. Dezvoltarea si functionalitatea normala a glandei mamare implica un echilibru hormonal. Excesul de estrogeni duce insa la retentia lichidelor in organism, accentuarea varicelor, a durerilor pelvine, dar si la involutia glandei mamare sau tulburari de ciclu menstrual. De asemenea, acest tip de disconfort poate fi cauzat de graviditate sau de traumatisme locale ale sanilor.

Daca analgezicele pe care le luati in mod obisnuit in perioada menstruatiei nu va scapa de durere, puteti incerca administrarea unui supliment de vitamine E si B6, cu o saptamana inainte de acest moment. De asemenea, evitati alimentele sau bauturile care contin cofeina.

Mastitele apar in special la femeile care alapteaza

Alte cauze ale durerilor de sani ar putea fi inflamatiile sau infectiile localizate la nivelul glandei mamare, cunoscute si sub denumirea de mastite. Acestea sunt afectiuni benigne ce apar in special la femeile care alapteaza, din cauza bacteriilor care pot patrunde profund in structura glandei. Exista si situatii in care apar la femeile aflate la menopauza. Specialistii estimeaza ca intre 1 si 3% dintre mamici se confrunta cu mastite. Asadar, este indicat ca in aceasta perioada sa aveti o igiena locala riguroasa, sa alaptati in mod egal din ambii sani si sa evitati deshidratarea, consumand cat mai multe lichide in timpul zilei.

Mastopatia fibrochistica sau fibroadenomul, posibile cauze ale durerilor

De altfel, si mastopatia fibrochistica sau fibroadenomul pot fi cauze ale durerilor la acest nivel. In timp ce prima afectiune provoaca o crestere in volum a ambilor sani, iar la palpare se pot simti unul sau mai multi noduli bine delimitati, in cazul celei de-a doua boli, durerea este resimtita la un singur san.

Mamografia nu este o analiza imagistica de rutina

In ceea ce priveste diagnosticarea, medicul ginecolog va decide dupa prima consultatie daca este nevoie de o ecografie mamara sau o mamografie. Din pacate, deoarece glanda mamara este activa in tinerete, mamografia nu este o analiza imagistica de rutina, fiind recomandata in special femeilor trecute de 35 de ani.

Alte investigatii: sonograma, termografia, punctia biopsica

Alte metode de investigare a bolilor sanilor sunt sonograma (test nedureros care foloseste unde sonore pentru a reda o imagine a nodulilor), termografia sau punctia biopsica (in acest caz se recolteaza o cantitate mica de tesut mamar care este examinata microscopic). Oricare dintre aceste metode de investigare sunt indicate de catre medicul curant si nu trebuie solicitate de paciente.

Discutati cu medicul despre orice anomalie depistata la palpare

Tratamentul depinde de cauza bolii. Vi se poate recomanda fie purtarea unui sutien special, fie administrarea unor medicamente. Daca este vorba de cancer la san, spre exemplu, pentru a putea fi tratata, este extrem de important sa fie depistat in stadii incipiente. De aceea, discutati cu medicul orice anomalie depistata la palpare. Mai mult, este bine sa stiti ca in perioada premenstruala si menstruala, cand aveti dureri de sani, este indicat sa purtati sutien sau bustiera, deoarece acestea sustin sanii mariti in volum.

Autoexaminati-va periodic sanii si apelati la medic pentru orice modificare intervenita in structura acestora: un san mai lasat brusc, un nodul, umflaturi sau roseata la nivelul mamelonului.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Monica Dunarintu,

Medic primar obstetrica-ginecologie,

Marie Stopes International Romania,

Telefon: 021/330.25.85.

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.