Revista care te menține sănătos

ORL

Efectele adverse ale tusei excesive

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
18 ianuarie 2018
Share
Efectele adverse ale tusei excesive

Tusea este un reflex respirator normal de aparare impotriva agentilor iritanti de la nivelul gurii si al gatului. Tusea persistenta, care dureaza mai mult de 8 saptamani, necesita investigatii amanuntite pentru a exclude cauze mai grave ale acesteia.

De multe ori, tusea este asociata cu dispnee („scurtarea respiratiei”), wheezing (respiratia suieratoare), sange, arsuri in piept (pirozis esofagian) si cu senzatia unui lichid in spatele gatului. Scurgerile postnazale, astmul si infectiile de tract respirator sunt doar cateva dintre cauzele aparitiei tusei. Daca nu este tratata, tusea excesiva poate avea urmari destul de severe. Iata care sunt.

Incontinenta urinara

Tusea conica poate duce la aparitia incontinentei urinare, ce reprezinta incapacitatea controlului procesului de urinare. Mai exact, este vorba despre incontinenta urinara de stres. Aceasta apare atunci cand presiunea sau factorul stresant este la nivelul vezicii uriare si favorizeaza pierderile de urina atunci cand tusiti, stranutati, faceti exercitii fizice sau cand ridicati un obiect greu.

Tratamentul pentru incontinenta urinara de stres include stabilirea unei rutine ale momentelor in care folositi toaleta si „antrenarea” vezicii urinare pentru a tine urina cel putin 10 minute atunci cand simtiti nevoia de a urina. In plus, limitarea lichidelor ingerate, dieta echilibrata si efectuarea exercitiilor benefice musculaturii pelviene pot ajuta la intarirea vezicii urinare. Exista si unele medicamente ce pot fi administrate, insa doar cu sfatul medicului. Sunt disponibile mai multe tratamente. Discutati cu medicul pentru a afla care dintre acestea este potrivit.

Tipuri de incontinenta urinara

Durerea de cap

Uneori, tusea excesiva poate duce la aparitia durerilor de cap, manifestate ca o presiune la nivelul intregii suprafete craniene. Uneori, durerea poate fi mai accentuata in zona tamplelor sau a cefei. Tipic, durerile de cap pot avea o durata intre 30 de minute si pana la 7 zile.

Tratamentul acestora implica repausul de la activitatile suprasolicitante, exercitiile fizice si odihna suficienta. Este important sa consumati o cantitate mare de lichide, deoarece deshidratarea poate fi, de asemenea, un factor declansator al durerilor de cap.

Unele medicamente analgezice sau antiinflamatoare pot fi de folos pentru ameliorarea durerilor de cap cauzate de tusea excesiva.

secundara_tuse_excesiva_inainte de Ameteala

Ameteala

Tusea excesiva poate duce la ameteala. Aceasta poate fi insotita de tulburari de echilibru, lesin si vertij. Tratamentul pentru ameteala include schimbarea posturii, ingestia de lichide si administrarea unor medicamente prescrise de medic, precum sedative, antihistaminice sau amtiemetice (antigreata). Uneori, ameteala dispare odata cu tusea cronica.

Fracturile de coaste

Forta exercitata de tusea excesiva poate duce la aparitia fracturilor de coaste, in special in cazul persoanelor care sufera de afectiuni ale oaselor, precum osteoporoza. Simptomele unei fracturi costale includ durerea la acest nivel, invinetirea si umflarea zonei fracturate, precum si durerea la respiratie.

Tratamentul fracturilor costale include odihna si protejarea coastelor cu ajutorul unui corset. Acesta este facut dintr-un material ce se infasoara in jurul pieptului. Mai mult, unele medicamente analgezice si antiinflamatoare pot ameliora durerea produsa de fracturile costale.

Anestezia epidurala poate fi de folos in durerea coastelor, iar spitalizarea este necesara daca coastele fracturate patrund in organele vitale, precum stomacul sau inima.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.