Revista care te menține sănătos

Editorial

Vitamina D, eficienta in bolile inimii 2

10 septembrie 2010
Share

Vitamina D este eficienta in cazul pacientilor cu boli cardiace. Medicii din Utah, de la Centrul de Cercetare al Inimii, SUA, au publicat doua studii in care au aratat importanta vitaminei D in orice boala cronica. Aceasta a fost adaugata in tratamentele pentru bolile sistemului osos si in cazul fracturilor.

Persoanele care prezentau deficiente importante de vitamina D au prezentat un risc cu 45% mai mare de a dezvolta o maladie coronariana si cu 78% mai mare de a suferi un atac vascular cerebral. Vitamina D se gaseste in principal in carnea de peste. Aceasta vitamina poate fi administrata insa si sub forma unor suplimente alimentare. Cel mai recent studiu realizat de cercetatorii americani de la Universitatea John Hopkins a aratat ca o lipsa de vitamina D ar putea creste riscul de deces cu aproximativ 26%. Pentru colectarea datelor s-a ales un esantion de 13 000 de persoane, atat barbati, cat si femei. Pe parcursul celor opt ani si jumatate in care participantii au fost monitorizati, 1 806 dintre ei au decedat. La 400 dintre aceste cazuri a fost posibila observarea unei legaturi cu nivelul de vitamina D. De asemenea, studiul a confirmat ca insuficienta vitaminei D poate fi relationata cu riscul de cancer de san si cu depresia, odata cu inaintarea in varsta. Vitamina D este in mod normal secretata natural de organism prin expunerea la soare. Deficientele de vitamina D se fac responsabile de aparitia unor boli arteriale periferice, diabet, hipertensiune. Revista Farmacia Ta a acordat in acest numar un spatiu amplu vitaminei D. Va invit sa cititi dosarul realizat de specialistii nostri cu acelasi interes cu care va rog sa lecturati intregul continut al publicatiei noastre.

 

Text: Otilia Ostrotki

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.