Revista care te menține sănătos

Prevenție

E oficial: tigarile electronice sunt periculoase

27 august 2014
Share

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recomandat introducerea unor restrictii in privinta vanzarilor de tigari electronice si interzicerea folosirii acestora in spatiile inchise, cel putin pana cand se va demonstra ca acestea nu sunt periculoase pentru persoanele din jur.

 De asemenea, OMS recomanda interzicerea vanzarii de tigari electronice minorilor, deoarece consumul acestora presupune „amenintari grave” la adresa sanatatii adolescentilor.

 „Probele existente arata ca tigarile electronice nu sunt doar vapori emanati in aer, cum spun adesea producatorii”, noteaza OMS. Folosirea acestora „constituie amenintari grave pentru adolescenti si pentru femeile insarcinate”, adauga expertii.

 Potrivit OMS, exista probe suficiente pentru a avertiza „copiii, adolescentii, femeile insarcinate sau cele care vor sa aiba copii” asupra consecintelor pe care le poate avea pe termen lung asupra „dezvoltarii creierului” fumatul tigarilor electrice. 

Publicitatea ar trebui reglementata 

Agentia de sanatate a ONU a cerut, de asemenea, interzicerea oricarui tip de publicitate, promovare sau sponsorizare legate de tigarile electronice.

In plus, se recomanda impiedicarea producatorilor sa promoveze ideea ca aceste tigari ii ajuta pe cei care vor sa se lase de fumat, pana cand acestia nu ofera dovezi stiintifice care sa si sustina afirmatia.

 OMS se teme ca expansiunea acestei piete, ajunsa la 3 miliarde de dolari la nivel global si in care activeaza peste 400 de branduri, va duce la o competitie tot mai agresiva, iar aspectele legate de siguranta acestui produs vor fi lasate in plan secundar.

 De aceea, spune OMS, cresterea rapida a utilizarii tigarilor electronice la nivel global implica o reglementare corespunzatoare. De asemenea, „este necesar sa se asigure o cercetare adecvata, astfel incat sanatatea publicului sa fie protejata, iar oamenii sa devina constienti de potentialele riscuri si beneficii”.

 Recomandarile au fost publicate de OMS in perspectiva celei de-a sasea sesiuni a conferintei ministeriale a statelor parti ale Conventiei-cadru privind lupta antitutun (FCTC), care va avea loc in perioada 13-18 octombrie la Moscova.

 Studii care evidentiaza riscurile fumatului „electronic”

 Potrivit unor studii recente, tigarile electronice, desi sunt comercializate ca fiind mai sigure decat tigarile obisnuite, livreaza la randul lor consumatorului un cocktail de substante chimice toxice, inclusiv substante cancerigene pentru plamani. Folosirea tigarilor electronice poate duce chiar la infectii bacteriene rezistente la antibiotice.

 „Nu exista nicio indoiala ca „norul” emis de o tigara electronica este totusi mai putin toxic decat un fum dintr-o tigara normala”, spune Stanton Glantz, director al Centrului pentru Controlul si Cercetarea Tutunului din cadrul Universitatii din California, San Francisco.

 Glantz si echipa sa au analizat mai multe date legate de vaporii inhalati de fumatorii de tigari electronice. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca acest obicei prezinta totusi un risc mai mare decat credeau initial oamenii de stiinta.

 Cercetatorii au descoperit ca „fumul electronic” contine niveluri ridicate de nanoparticule, care pot declansa inflamatii legate de astm, accident vascular cerebral, boli de inima si diabet.

 Tigarile electronice nu mai sunt un produs de nisa, observa Stanton Glantz. Numai in SUA, anul trecut, piata acestora ajunsese la 1,7 miliarde de dolari. Vanzarile de tigari electronice le pot pot depasi pe cele de tigari traditionale in termen de 10 ani, potrivit unor rapoarte. Cel putin 1 din 5 fumatori a incercat o tigara electronica, procentul fiind dublu in randul elevilor de liceu din SUA.

 

Mircea Doaga

 Sursa: dailymail.co.uk, sciencenews.org

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.