Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Mihaela Bilic: „Diversitatea face sănătatea, iar moderaţia menţine silueta”

Elena Coroianu; Foto: PRO TV
4 februarie 2022
Share
  • Dr. Mihaela Bilic a transformat două dintre pasiunile sale în meserie. „Mâncarea a fost, dintotdeauna, pasiunea mea şi mi s-a părut interesant să combin medicina cu alimentaţia. A existat şi un interes personal în spatele căutărilor mele: cum să putem mânca tot ce ne place fără să ne îngrăşăm”. Este oare posibil?

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Bil-Ex de la Naturalis; un suplimentul alimentar care uşurează digestia şi reduce disconfortul abdominal care poate apărea după mesele copioase sau în cazul exceselor culinare.

    Dr. Mihaela Bilic este probabil cel mai cunoscut medic nutriţionist din România. Teo Trandafir şi Mihaela Rădulescu fiind două dintre vedetele pe care le-a ajutat să slăbească. Iar, de curând, este gazda unei emisiuni tv medicale, pe care o puteţi urmări la PRO TV de luni până vineri, dimineaţa, în cadrul Ştirilor PRO TV. Dar şi duminica, de la ora 10:00, când este difuzată o ediţie mai lungă a emisiunii „Doctor de bine“.

    Dr. Mihaela Bilic: „Diversitatea face sănătatea, iar moderaţia menţine silueta”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-mihaela-bilic-diversitatea-face-sanatatea-iar-moderatia-mentine-silueta/

    Cum ne alegem nutriţionistul?

    Din păcate, în prezent, a devenit o modă să mergi la nutriţionist. Oamenii îşi ignoră complet relaţia cu propriul corp şi cu senzaţiile alimentare. Nimeni nu se mai întreabă când îi este foame şi când s-a săturat. Toţi caută în exterior reţete şi liste cu ce au de mâncat. Cu excepţia cazurilor particulare, când se impune o recomandare medicală, părerea mea este că nu trebuie să mergem la nutriţionist.

    Internetul ne oferă o mulţime de informaţii despre diete. Cum să le alegem pe cele care chiar ne ajută?

    Strategia pentru slăbit este extrem de simplă în teorie, mai greu e cu practica. Totul ţine de cantitate, deci putem slăbi fără intervenţia unui nutriţionist dacă reducem la jumătate porţia. Iar acest lucrul trebuie să-l facem pe viaţă. Numărul de kilograme creşte automat când ne apucăm să mâncăm mai mult. Ca să fie mai simplu voi spune „se slăbeşte cu foame, nu cu nutriţionist!”

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ApetitSlim, care susţine procesul de slabire şi ajută la controlarea apetitului.

    Care sunt regulile „de aur” ale nutriţiei pentru o stare de sănătate bună?

    O alimentaţie echilibrată se bazează pe regula „puţin din tot”. Pentru ca organismul să-şi poată extrage nutrienţii de care are nevoie, e recomandat să mâncăm zilnic minimum 15 alimente diferite. Diversitatea face sănătatea, iar moderaţia menţine silueta.

    Dar ale slăbitului?

    Când vrem să slăbim eliminăm ronţăielile dintre mese şi reducem numărul de farfurii de mâncare consumate într-o zi cu 30-50 %, inclusiv numărul de mese poate fi redus, chiar dacă asta înseamnă să mâncăm rar şi puţin. Avem un buget caloric limitat şi e greu să acceptăm că organismul are nevoie de foarte puţină mâncare. Mintea noastră vrea întotdeauna mult.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-mihaela-bilic-diversitatea-face-sanatatea-iar-moderatia-mentine-silueta/

    Cum ar trebui să se schimbe dieta unei persoane pe parcursul vieţii?

    Pe măsură ce îmbătrânim metabolismul şi nevoile alimentare scad. La fiecare decadă de viaţă ar trebui să reducem cu minimum 10% aportul caloric, doar pentru a ne menţine silueta. Dacă bebeluşii mănâncă din 3 în 3 ore, seniorii pot ajunge chiar şi la o singură masă pe zi.

    Dar în funcţie de anotimp?

    Variaţiile de temperatură au impact direct asupra apetitului: când este frig afară avem nevoie de mai multe grăsimi, iar vara creşte pofta pentru legume şi fructe. Corpul nostru e proiectat să-şi crească rezervele de grăsime în timpul iernii ca să facă faţă frigului. Din păcate noi trăim permanent la o temperatură de 22 grade, iar termogeneza nu mai consumă calorii pentru încălzire. Nu mai e nevoie să mâncăm mai mult iarna. Însă, a mânca alimente de sezon rămâne o prioritate.

    Ce mănâncă un nutriţionist într-o zi obişnuită?

    Cafeaua cu lapte este hrana mea în prima jumătate a zilei, urmează apoi o ciorbă sau supă cremă, iar seara legume cu carne sau peşte. Prea rar îmi pot permite paste sau pizza, cât despre dulciuri, nu mai des de o dată pe lună. Ce poate părea pentru alţii o cură de slăbire, la mine a devenit stil de viaţă. Şi mă gândesc că peste câţiva ani mai trebuie să tai 10% din cantitate!

    Care sunt plăcerile vinovate ale unui nutriţionist?

    Slăbiciunea mea sunt produsele de patiserie şi brânzeturile. Ca să fiu la adăpost de ispite, încerc să nu am în frigider prea multă brânză. Cât despre merdenele şi croissant, fac din ele o sărbătoare - o dată pe săptămână plec în căutarea produsului perfect… Şi nu-l găsesc întotdeauna. Mărturisesc că-mi plac şi cartofii prăjiţi, dar nu-i fac niciodată acasă, ca să nu mănânc prea des.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-mihaela-bilic-diversitatea-face-sanatatea-iar-moderatia-mentine-silueta/

    Discutând strict nutriţional, alcoolul îngraşă. În ce fel îl putem integra în viaţa noastră fără să-şi pună amprenta asupra siluetei noastre?

    Alcoolul are un efect anxiolitic şi de inducere a unei stări de relaxare, cu mult peste ce poate face mâncarea. Singura condiţie este să ne limităm la 1-2 pahare de vin, în felul acesta aportul caloric nu ne pune în pericol silueta. Băuturile alcoolice tari şi cantitatea mare de alcool au efect invers: accentuează tristeţea şi schimbă metabolismul spre sinteza de grăsimi.

    Apropo de alcool, aşa-numita „burtă de bere” este într-adevăr de la bere sau vinovaţii sunt mai

    mulţi?

    Incontestabil berea face burtă, fenomenul este descris în toate cărţile de nutriţie. Cerealele fermentate din bere irită, în mod particular, pancreasul şi sinteza crescută de insulină duce la acumularea grăsimii pe abdomen. Dar şi aici cantitatea face diferenţa - nu ne îngrăşăm de la o bere, ci de la un litru de bere.

    Imunitatea este în strânsă legătură cu alimentaţia. Ce sfaturi aveţi la acest capitol?

    Imunitatea se „cultivă” pe tot parcursul anului şi nu are legătură cu consumul de fructe şi legume, ci cu echilibrul microbiotei intestinale. Coloniile de bacterii benefice din intestin ne cresc rezistenţa la boli şi pentru asta ar trebui să consumăm produse fermentate. Cât despre sezonul rece un supliment cu vitamina C este suficient să crească imunitatea.

    Postim sănătos? Cum?

    Când vine vorba de post alimentar principiul de bază este cantitatea mică de mâncare. Chiar dacă mâncăm produse vegetale, important este că să nu fim sătui, să dăm o pauză organismului de la efortul de digestie şi metabolism. Altfel postul se transformă într-un abuz de produse făinoase pline de grăsime, care nu fac decât să obosească ficatul şi să îngraşe.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-mihaela-bilic-diversitatea-face-sanatatea-iar-moderatia-mentine-silueta/

    Adevărat sau fals:

    • Există super alimente?

    Nu există super alimente; sănătatea vine din diversitate.

    • Dar alimente cu calorii negative?

    Caloriile negative nu sunt o legendă, toate produsele proteice sunt greu de metabolizat şi 30% din conţinutul caloric e cheltuit doar pentru desfacerea lanţurilor de aminoacizi. E greu să ne îngrăşăm din carne/peşte.

    • „Detoxul este miraculos”.

    Detox face ficatul nostru în fiecare zi, cu o condiţie: să-i dăm o pauză de la mâncare. Şi culmea, sucurile de fructe sunt cea mai proastă alegere într-un Detox.

    • „Nu mă îngraş dacă nu mai mănânc nimic după ora 18:00”.

    Nu contează dacă mâncăm seara sau dimineaţa, important este aportul caloric total dintr-o zi. Ba mai mult, slăbitul apare după epuizarea rezervelor de glucoză din ficat, deci în a 3-a zi de cură de slăbire.

    • Există diete-minune?

    Nu slăbitul este greu, ci menţinerea lui. Degeaba ne înfometăm o săptămână şi apoi ne întoarcem la alimentaţia obişnuită, reîngrăşarea va fi rapidă şi cu mai multe kilograme decât am pierdut. Concluzia: ce/cât mănânci în cura de slăbire trebuie menţinut pe viaţă, nu mai există cale de întors!

    • Pot să consum linştit suc, câtă vreme este 0 zahăr.

    Sucurile zero sau light sunt cea mai sigură metodă de a-ţi satisface pofta de dulce fără calorii şi fără risc pentru siluetă. Avantajul lor este că reduc apetitul global şi nevoia de zahăr, deci sunt aliatul ideal într-o cură de slăbire.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.