Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Catalin Copaescu: „Cresterea ponderala nu este un proces care se instaleaza peste noapte”

4 decembrie 2017
Share
  • Cel mai cunoscut pacient al sau este, probabil, Teo Trandafir, insa dr. Catalin Copaescu a operat mii de pacienti carora le-a redat silueta si le-a imbunatatit viata. Pentru ca ii plac provocarile, a ales calea chirurgiei bariatrice si a ajuns singurul chirurg din Romania acreditat ca Surgeon of Excellence de Federatia Internationala de Chirurgia Obezitatii (Europa) si de Surgical Review Corporation (SUA).

    „Mi-am dorit intotdeauna sa cuceresc teritorii noi in profesia pe care am imbratisat-o cu mult drag si inca din anii ’90 am introdus succesiv in practica chirurgicala tehnici tot mai complicate si sofisticate, de la pionieratul colicistectomiei si a herniei hiatale pe cale laparoscopica la interventii chirurgicale de tip suprarenalectomie, histerectomie, nefrectomie. Practic, cam tot ceea ce inseamna perioada de pionieriat in Romania a chirurgiei laparoscopice are cumva asociata si energia si implicarea mea”, marturiseste dr. Catalin Copaescu. In 2002 a montat primul inel gastric, iar in prezent este Chirurg de Excelenta si Director Medical Ponderas Academic Hospital.
    Dr. Catalin Copaescu: „Cresterea ponderala nu este un proces care se instaleaza peste noapte”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 1shutterstock_74470975

    Farmacia Ta: In ce proportie este vorba despre genetica si cat este lipsa vointei in cazurile de obezitate pe care le intalniti?

    Dr. Catalin Copaescu: Poate fi o discutie foarte ampla aici, iar cauzele obezitatii pot fi multiple: vorbim despre factori genetici, comportamentali sau de mediu. Desigur, exista si cazuri in care obezitatea este o consecinta a unor alte boli, de regula, genetice (spre exemplu, in cazul copiilor cu sindrom Prader Willi, dar acestea sunt destul de rare). In orice caz, cresterea ponderala nu este un proces care se instaleaza peste noapte. Nu se intampla niciodata sa te culci seara si sa te trezesti cu un numar mare de kilograme pe care nu-l poti controla. Este un proces lung, la care majoritatea inchid ochii, se impaca cu aceasta situatie si ignora ceea ce cantarul arata, in mod sistematic.

    La prima vedere, chirurgia bariatrica pare o metoda cam radicala de a slabi. Se adreseaza doar cazurilor in care nu a mers alta metoda sau...?

    La inceput, aceste operatii erau adresate excesului ponderal si erau grupate sub denumirea de chirurgia obezitatii sau chirurgia scaderii ponderale, fiind considerate oarecum similare interventiilor cu viza estetica. In prezent, aceste interventii sunt grupate sub numele de chirurgie metabolica, pentru a sublinia ca indicatia terapeutica principala a devenit remisia, ameliorarea, chiar si prevenirea comorbiditatilor care influenteaza negativ prognosticul vital al acestor bolnavi – diabetul zaharat tip 2, sindromul metabolic, afectiunile respiratorii sau cardiovasculare prezente la pacientii metabolici – si nu doar controlul excesului de grasime dispus inestetic.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 2_DSC_9350 - 1

    Puteti sa ne descrieti in cateva cuvinte fiecare tip de interventie pe care il efectuati?

    Efectuam cinci tipuri de interventii chirurgicale care amelioreaza semnificativ afectiunile metabolice si duc la pierderea excesului ponderal. Operatia de Gastric Banding consta in montarea unui inel gastric reglabil, la polul superior gastric, care reduce, printr-o „strangulare”, aportul de alimente solide in stomac.

    Operatia de Gastric Sleeve, numita si micsorare de stomac, este cea mai fiziologica interventie, si curand cea mai frecventa la nivel mondial. Operatia consta in sectionarea stomacului de-a lungul sau, scotand portiunea sa laterala, adica 80% din capacitatea rezervorului gastric unde se afla si o parte din centrii foamei.

    Interventia de Gastric Bypass realizeaza, asa cum ii spune si numele, o ocolire a stomacului, alimentele in cantitate mai mica (restrictie) ajungand sa fie dirijate direct la nivelul intestinului subtire, unde vor fi mai putin absorbite (malabsorbtie).

    Operatia de diversia bilio-pancreatica este rezervata cazurilor de obezitate extrema, pacientii suferind o malabsorbtie severa, cu rezultate remarcabile in scaderea ponderala, dar cu implicatii negative asupra metabolismului. In acest caz, se pot pierde minerale, vitamine sau proteine, pacientul necesitand astfel constant suplimente alimentare.

    Cea de-a cincea operatie este una mai noua, numita plicatura gastrica, prin care se reduc mult dimensiunile stomacului, fara a-l taia. Este practic o introducere a stomacului in interiorul sau, ca si cum am avea o haina foarte larga pe care nu vrem s-o taiem, ci ii facem pliuri.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 3_shutterstock_88266766

    Care sunt criteriile in functie de care alegeti un tip sau altul de interventie?

    Exista un protocol foarte bine definit care ne ajuta sa determinam tipul de interventie bariatrica cel mai potrivit. Factorii preoperatorii pe care echipa medicala ii analizeaza minutios sunt indicele de masa corporala al fiecarui pacient, varsta si sexul, stilul de viata pe care il are acesta, tipul de distributie corporala a obezitatii, prezenta si durata de la instalare a diabetului zaharat tip 2, dar si a altor afectiuni asociate obezitatii, prezenta herniei hiatale, a bolii de reflux gastroesofagian, prezenta tulburarilor alimentare si multe altele.

    Exista o limita de varsta (sau alta conditie) pentru aceste operatii?

    Referitor la limitele de varsta, trebuie stiut ca de la tineri de 8-9 ani pana la octogenari, pacientii pot primi indicatie pentru chirurgia metabolica. La nivel international, pragul de varsta pentru aceasta afectiune a scazut considerabil, chirurgia metabolica (bariatrica) fiind considerata in acest moment o solutie viabila pentru copiii peste 5 ani diagnosticati cu obezitate morbida.

    Ce trebuie sa stie o persoana inainte de o astfel de operatie?

    Fiecare pacient afla tot ce trebuie sa stie despre aceste operatii de la echipa noastra multidisciplinara. In cadrul seminariilor, care dureaza aproximativ 5-6 ore, echipa medicala explica, pas cu pas, ce presupune fiecare interventie, care sunt riscurile operatorii si postoperatorii, care va fi evolutia dupa operatie, la ce sa se astepte, cum va trebui sa se alimenteze in perioada imediat urmatoare operatiei etc.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 4_shutterstock_288277301

    Dar dupa, la ce sa se astepte?

    Recuperarea este foarte rapida, datorita faptului ca interventiile se fac pe cale laparoscopica, „fara taieturi”. Pacientii pot sa se mobilizeze din a doua zi postoperatorie, fiind deja externati la 48-72 de ore dupa operatie. Reintegrarea in activitatea profesionala se face rapid, in prima sau a doua saptamana de la interventia chirurgicala.

    Dupa aceasta, exista o perioada de patru saptamani necesara vindecarii tesuturilor digestive operate, interval in care se adopta un regim alimentar pentru protejarea acestora. Acesta consta in cresterea progresiva a consistentei alimentelor, de la lichide (prima saptamana), pasate (saptamana 2 si 3), la semisolide (saptamana 4) pana la solide (saptamana 5). Ulterior, alimentatia revine la normal, cu mentiunea ca este recomandat sa nu se mai repete „greselile” care au dus la cresterea ponderala initiala.

    Influenteaza chirurgia bariatrica digestia?

    Trebuie stiut ca operatiile bariatrice pot fi grupate in trei categorii: restrictive (limiteaza aportul alimentar), malabsorbtive (reduc suprafata de absorbtie alimentara in conditiile unui consum alimentar aproape nemodificat) si mixte (limiteaza aportul alimentar si intarzie procesul de digestie alimentara). Ca atare, da, operatiile bariatrice influenteaza digestia, fiecare categorie descrisa mai sus in felul sau.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 5_cele doua

    Care este recordul de kilograme pe care le-a dat cineva jos dupa ce v-a trecut pragul?

    Greu de marcat un record, pentru ca pacientii pierd procente din excesul ponderal. Insa am in minte un caz foarte recent care ne-a impresionat, un pacient in varsta de 38 ani care inainte de operatie avea 242 kg, adica a fost diagnosticat cu super-super obezitate morbida. Acum, la doar 7 luni de la operatie, a reusit sa slabeasca deja 120 kg, inregistrand o scadere ponderala uimitoare (FOTO).

    Dumneavoastra cum va mentineti greutatea?

    Incerc pe cat posibil sa fac alegerile alimentare potrivite. Mai mult decat atat, am un program destul de alert si asta ma tine mereu in miscare. In timpul liber, dar cateodata si in drum spre spital, optez pentru mersul pe bicicleta in schimbul masinii.

     

     
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.