Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Ana Maria Apostol: „Puteţi rămâne cu hipoacuzie dacă otita şi perforaţia timpanului nu sunt rezolvate la timp“

26 martie 2021
Share
  • Rinita alergică, sinuzita, otita şi deviaţia de sept sunt doar câteva dintre subiectele abordate împreună cu dr. Ana Maria Apostol. Teme „numai bune“ să ne ajute să facem mai uşor trecerea de la sezonul virozelor la cel al alergiilor.

    Ana Maria Apostol este medic primar chirurgie ORL. Are competenţe în chirurgie endoscopică, audiologie, chirurgie ORL pediatrică. O puteţi găsi la Spitalul de Pediatrie MedLife și Spitalul MedLife Grivița, din Bucureşti, sau pe www.alertaorl.ro.

    Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ORL primăvara?

    Primăvara temperaturile sunt mai ridicate şi microrganismele nu mai rezistă atât de mult în aer și pe suprafețe. Astfel, se reduce numărul virozelor. În acest sezon, afecţiunea cea mai des întâlnită este rinita alergică. Aceasta apare din cauza polenurilor și particulelor alergene provenite de la copacii și plantele care înfloresc, cum ar fi: plopii, mestecenii, stejarii, salciile, iarba și buruienile.

    Manifestările clinice sunt strănuturi repetitive, rinoree apoasă (congestie nazală apoasă permanentă), mâncărimi la nivelul nasului și ochiilor, nas înfundat şi tuse.

    Simptomele nu se vor ameliora dacă nu este administrat un tratament antialergic eficient pentru a stopa mecanismul alergic implicat.

    Nas înfundat care curge permanent? Descoperiţi cauzele

    Dr. Ana Maria Apostol: „Puteţi rămâne cu hipoacuzie dacă otita şi perforaţia timpanului nu sunt rezolvate la timp“
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-ana-maria-apostol-puteti-ramane-cu-hipoacuzie-daca-otita-si-perforatia-timpanului-nu-sunt-rezolvate-la-timp/

    Ce este rinita alergică?

    Rinita alergică este inflamația mucoasei nazale care „ripostează” printr-un mecanism alergic la diferiți alergeni inhalaţi, la care aceasta este sensibilă, descărcând mediatori inflamatori (cytokine, leukotriene, histamina). Această inflamație alergică care se produce la nivelul nasului se va manifesta prin salve de strănut repetitive, prurit nazal și ocular, rinoree apoasă (secreție intranazală apoasă), nas înfundat în permanenţă.

    Rinita alergică se poate manifesta pentru o perioadă de 2-3 luni în timpul unui sezon, cum ar fi primăvara sau toamna, fiind numită rinită sezonieră. În această perioadă, unii pacenţi sunt alergici la polenurile răspândite în acel sezon de către copaci, plante, ierburi, fân.

    În plus, mulţi pacienţii sunt alergici la praful și acarienii care ne înconjoară zilnic afară (în spații deschise) și în casă sau la noxele provenite din poluare. Iar acest tip de rinită este denumit perenă (se întinde de-a lungul întregului an).

    Alergia are şi un factor genetic, pacienţii se nasc cu o sensibilitate la anumiți factori. În alte cazuri, alergiile se pot dobândi în cursul vieții. Odată ce am devenit sensibil la un anumit alergen, această sensibilitate o vom avea toată viața.

    Se poate vindeca rinita alergică sau doar ameliora?

    Rinita alergică se poate trata printr-un tratament medicamentos (antihistaminic și cortizonic) și intranazal (sprayuri cortizonice) recomandat de către medicul ORL și medicul alergolog. Dar atenţie! Pacienţii se vor simţi bine cât timp vor lua tratamentul! După ce administrarea tratamentului va înceta, alergenii vor continua să fie în jurul nostru, iar alergia „își va face de cap” și simptomele rinitei alergice vor reveni. Deci noi putem doar ameliora temporar alergia.

    Metoda cea mai bună de a nu mai avea parte de rinită alergică este să evităm alergenii. Prin urmare ar trebui să detectăm la ce suntem alergici şi să ne ferim. Medicul alergolog va face o serie de analize cutanate sau de sânge pentru a descoperi alergenul.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-ana-maria-apostol-puteti-ramane-cu-hipoacuzie-daca-otita-si-perforatia-timpanului-nu-sunt-rezolvate-la-timp/

    Ne ajută „portul măştii” în alergii sau ne încurcă?

    Masca este un filtru nu numai pentru germeni, ci și pentru praf, polenuri, noxe. Le va reține și pe acestea la suprafață ei și nu le va permite să între în nasul nostru. Prin urmare, masca este un scut împotriva alergenilor pe care noi i-am putea inhala.

    Masca nu afectează procesul de respiraţie, chiar dacă avem nasul înfundat din cauza rinitei alergice. Sfatul meu: dacă simțiți că nu puteți respira și dați vină pe mască, faceţi o vizită doctoruuil orl-ist, pentru a vă recomanda un tratament pentru rinita alergică.

    Cum facem diferenţa între o răceală şi alergie?

    Răceala apare cel mai frecvent în sezonul rece și se manifestă prin febră, durere de gât, cefalee, nas înfundat (care se decongestionează cu ajutorul spray-urilor vasocosntrictoare), secreții vâscoase intranazale, muco-purulente.

    Pe când rinita alergică apare de multe ori primăvara și toamna, deci fără a avea legătură cu aerul rece, din cauza căruia putem răci. Alergia nu se manifestă prin febră, durere de gât și secreții vâscoase, muco-purulente. Alergia se manifestă printr-o secreție apoasă la nivelul nasului, care nu se desfundă cu spray-uri vasoconstrictoare.

    Răceala se poate vindeca în câteva zile cu un tratament antiinflamator, pe când rinita alergică nu se rezolvă cu tratament antiinflamator, ci doar cu un tratament antihistaminic, antialergic. De asemenea alergia se mai desosebeşte de răceală prin strănutul repetitiv și pruritul nazal și ocular.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-ana-maria-apostol-puteti-ramane-cu-hipoacuzie-daca-otita-si-perforatia-timpanului-nu-sunt-rezolvate-la-timp/

    Care dintre decongestionantele nazale provoacă dependenţă şi care este mecanismul?

    Spray-urile nazale decongestionate care creează dependență sunt cele vasoconstrictoare şi cele pe bază de xylometazoline. Această substanță intră în mucoasă având un efect constrictor la nivelul vaselor de sânge prin stimularea receptorilor adrenergici de la nivelul peretelui (endoteliului) vascular.

    Mucoasa nazală, în special cornetele nazale, conţin o mulţime de vase de sânge. În cazul unei viroze, vasele de sânge se dilată şi astfel crește în volum mucoasa (cornetul nazal), acest lucru ducând la senzația de nas înfundat.

    Prin urmare, folosirea acestor spray-uri vasoconstrictoare va oferi pacientului o senzaţie de eliberare, de nas desfundat datorită efectului lor de constricție vasculară și de diminuare a edemului mucoasei. Acestă substanță se va metaboliza în câteva ore, timp în care își va menține efectul benefic. Aceste sprayuri se folosesc pe toată perioada tratamentului.

    Dacă viroza/răceala este tratată eficient din primele momente, inflamația din nas se va ameliora repede, edemul mucoasei va scădea; iar nasul se va desfunda de la sine, fără a mai fi nevoie de utilizarea spay-urile. În concluzie, viroza trebuie videcată cât mai repede, medicamentos.

    Dependenţa de aceste spray-uri decongestionante se produce când apare rinita cronică hipertrofică, care se datorează noxelor și prafului pe care le inhalăm non-stop, fiind prezente în jurul nostrum în permanență.

    Cum scăpăm de dependenţă şi cum o prevenim?

    Pentru a evita dependenţa cauzată de spay-urile nazale, trebuie vindecată rinita cronică hipertrofică cu ajutorul unui tratament medicamentos sau chirurgical. Decizia o va lua medicul ORL-ist, după un examen clinic. Cel mai ușor lucru pe care îl putem face ca să prevenim apariția acestei dependenţe este utilizarea unui spay nazal bazat pe apa de mare.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-ana-maria-apostol-puteti-ramane-cu-hipoacuzie-daca-otita-si-perforatia-timpanului-nu-sunt-rezolvate-la-timp/

    Cât de periculoasă poate fi o sinuzită netratată?

    Sinuzita este o infecție virală sau bacteriană (cel mai frecvent), a unor cavități osoase situate în craniu pe lângă nas, în spatele ochilor, și frontal. Acestea sunt niște cavități „ascunse”, pline cu aer; dar cu un orificiu mic de ventilare, care se găsește pe peretele lateral al fosei nazale. În momentul în care nasul este înfundat și infectat, sinusurile se vor infecta, mucoasa se va îngroșa și va secreta „muci” purulenţi.

    Dacă pacientului nu îi este administrat un tratament eficient de decongestionare a nasului și antibioterapic, secrețiile intranazale se vor înmulţi; se vor face mai vâscoase și mai greu de eliminat din sinus, iar bacteriile patogene vor deveni mai rezistente. În acest caz, pacientul va avea parte de un sindrom febril, iar durerea facială la nivelul ariilor de proiecție a sinusurilor se va intensifica, nasul nu se va mai decongestiona cu nici un spray nazal și starea generală se va agrava.

    Sinuzita netratată la timp se poate complica cu o faring-amigdalită acută și cronică, cu otite medii seroase sau purulente. De asemenea, pacientul se poate confruta şi cu pierderea gustului şi mirosului.

    Sinuzita: indicatii şi contraindicaţii

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-ana-maria-apostol-puteti-ramane-cu-hipoacuzie-daca-otita-si-perforatia-timpanului-nu-sunt-rezolvate-la-timp/

    Otita poate fi recurentă?

    Vom vorbi despre otita medie care apare în cursul virozelor respiratorii, cel mai frecvent la copii.

    Această otită medie înseamnă o inflamaţie a urechii medii și o acumulare de secreții în cavitatea timpanică. Acest lucru va duce la senzația de ureche înfundată (scăderea auzului); durere în ureche; țiuit la nivelul urechii; amețeli și uneori chiar scurgeri din ureche prin CAE.

    Otita medie apare în cadrul virozelor din cauza nasului înfundat, a secreţiilor încărcate cu bacterii și virusuri. Aceste secreții vor aluneca în spatele nasului, vor curge pe gât și vor intra și în trompa lui Eustachio și în urechea medie.

    Acest lucru se întâmpla mai des la copii mai mici, care au zona mai mică și trompa lui Eustachio mai dreapta, astfel secrețiile ajung mai uşor în ureche, dar şi la cei care au vegetaţiile adenoidiene (polipii) măriți în volum.

    Astfel, pacienţii nu se vor confrunta otita medie chiar dacă sunt răciți și au nasul înfundat, dacă aceştia au grijă să desfunde nasul într-un mod corect.

    Nasul se va sufla utilizând în prealabil sprayul cu apă de mare, în poziție verticală a capului, imediat după aplicarea spray-ului.

    Ce complicaţii dă otita?

    Dacă nu se respectă toţi paşii enumeraţi, otita medie seroasă se poate complica în otita medie purulentă (invadarea cavităţii timpanice de către germeni și constituirea unor secreții purulente și a unui sindrom febril) și chiar în otită supurată. În acest caz, timpanul se poate perfora din cauza presiunii prea mare exercitate de secrețiile din interior.

    Din urechea copilului va curge un lichid galben, durerea auriculară va scădea, chiar și febra se va ameliora, cu toate acestea, hipoacuzia (scăderea auzului) se poate agrava. Pacienţii pot rămâne cu o hipoacuzie dacă otita şi perforaţia timpanului nu sunt rezolvate la timp.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-ana-maria-apostol-puteti-ramane-cu-hipoacuzie-daca-otita-si-perforatia-timpanului-nu-sunt-rezolvate-la-timp/

    Care sunt cauzele laringitei? Cum se tratează?

    Laringita înseamnă inflamația corzilor vocale, situate mai jos de faringe, datorită cărora putem vorbi și cânta. Ele sunt două pliuri ale mucoasei laringiene ridicate de ligamentele vocale, în formă de V.

    În timpul fonației (vorbit, cântat) ele se unesc și se depărtează una de alta (se lovesc). Cu cât vom vorbi mai mult sau mai repede ele se vor „lovi” mai des, creându-se o inflamație, la marginea lor liberă. În acest mod se vor forma niște noduli vocali care vor cauza răgușeală (disfonie).

    O altă metodă de inflamație a corzilor vocale sunt și germenii din aer (bacteriile și virusurile cu care ne infectăm în cursul virozelor respiratorii). Va apărea o congestie la nivelul corzilor vocale, durere la nivelul gâtului, disfonie (răguşeală) sau chiar afonie (lipsa totală a vocii).

    Alți factori iritativi ai corzilor vocale sunt fumatul și acidul gastric care vine și „arde” laringele în cursul unei boli de reflux gastro-esofagian.

    Cum ne putem proteja vocea şi corzile vocale? Ce rol joacă pauza vocală?

    Ne protejăm vocea prin pauză vocală cât mai mult timp. În timpul vorbirii sau a respirației, vom inspira un aer rece, uscat, plin de noxe care vor irita continuu corzile vocale și le vor inflama. Pauză vocală este foarte importantă. Atunci corzile vocale se vor odihni, și se vor reface. Este ceva asemănător cu somnul pentru organismul nostru.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
  • https://www.farmaciata.ro/dr-ana-maria-apostol-puteti-ramane-cu-hipoacuzie-daca-otita-si-perforatia-timpanului-nu-sunt-rezolvate-la-timp/

    Care sunt problemele cauzate de deviaţia de sept nazal?

    Deviația de sept nazal este o curbură a peretelui median care desparte nasul în două cămăruțe egale (fose nazale). În mod normal acest perete ar trebui să fie drept. Dar în multe cazuri el este strâmb, are diferite curburi ocupând parțial sau în totalitate una dintre fose. Acest lucru duce la un nas înfundat. Deviația de sept nazal o putem avea congenital (din naștere) sau posttraumatic (dobândită în timpul vieții).

    Nasul înfundat va duce încetul cu încetul la o hipoxie cerebrală care se va manifestă prin: dureri de cap; mai ales matinale oboseală; tulburări de memorie și de concentrare; insomnii; sforăit. Nasul înfundat va favoriza apariția sinuzitelor și va determina răceli recurente mult mai ușor.

    Deviația de sept nazal poate favoriza și apariția unei faringite cronice, unde resimțim o durere de gât moderată, dar permanentă zi de zi. Această faringită cronică este cauzată de secreţiile din nas care nu pot fi eliminate (din cauza deviației care obstrucționează calea de intrare și ieșire a aerului). Prin urmare, aceste secreţii vor aluneca în spatele nasului și se vor scurge pe peretele posterior al gâtului, creând o inflamaţie locală, manifestată prin durere la nivelul faringelui.

    Și otita medie poate să apară mult mai ușor la urechea cu nara obstrucționată de deviația de sept nazal, tot din cauza neputinței de a sufla nasul pe aceea parte.

    Când se impune corectarea deviaţiei?

    Corecția acestei deviații de sept nazal se impune când medicul ORL-ist va observa o curbură majoră a septului, care ocupă în totalitate fosa nazală sau în momentul în care pacientul acuză simptomele amintite. Această corecție se realizează chirurgical, cu ajutorul anesteziei generale, cu instrumente reci. Este o intervenție chirurgicală non traumatizantă pentru pacient, fără durere și vânătăi la nivelul feţei postoperator.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.