Revista care te menține sănătos

Dosar medical

10 trucuri pentru o inima sanatoasa

1 februarie 2017
Share

Bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral au o prevalenta din ce in ce mai mare, nu numai in randul varstnicilor, ci si al tinerilor. Dieta dezechilibrata, obezitatea, fumatul, sedentarismul si lipsa controlului asupra bolilor existente sunt doar cativa dintre factorii care contribuie la aparitia acestor afectiuni.

Aflati cum puteti preveni bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral.

1.     Constientizati cat de importanta este sanatatea

Bolile cardiovasculare reprezinta una dintre principalele cauze de deces, multe dintre ele premature. Daca aveti diabet, riscul creste semnificativ, de exemplu. Cea mai buna metoda de a preveni bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral este sa intelegeti riscurile si optiunile de tratament. Cel mai mare risc este reprezentat de ignoranta sau de lipsa de informatie. Primul pas in prevenirea tuturor afectiunilor este de a constientiza cat de importanta este propria sanatate.

2.     Cunoasteti riscurile

Cel mai influentabil factor de risc pentru bolile cardiovasculare este varsta: cu cat inaintati in varsta, cu atat creste riscul. Al doilea factor este cel genetic: daca aveti membri in familie care sufera sau au suferit de boli cardiovasculare, diabet sau accident vascular cerebral, cu atat aveti mai multe sanse de a le dezvolta.

3.     Renuntati la fumat

Fumatul, atat cel activ, cat si cel pasiv, creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a celor pulmonare si a accidentului vascular cerebral.

4.     Controlati-va periodic tensiunea

Hipertensiunea arteriala (HTA) este periculoasa, deoarece poate fi prezenta fara a determina simptome, atacand invelisurile vaselor de sange. Cu cat valoarea acesteia este mai mare, cu atat riscul este mai crescut. Factorii genetici si varsta inaintata cresc riscul de aparitie a HTA. Daca aveti acesti factori de risc, este important sa va achizitionati un aparat de masurare a tensiunii, pentru a va monitoriza la domiciliu. Este indicat sa nu va bazati pe valoarea tensiunii arteriale masurata la medic, deoarece unele persoane sufera de hipertensiunea de „halat alb”, ce presupune valori crescute doar in prezenta medicului.

Aveti tensiunea arteriala crescuta? Iata ce complicatii pot aparea

5.     Tineti sub control colesterolul

Valorile crescute ale colesterolului (lipidele sau grasimile din sange) contribuie destul de mult la aparitia bolilor cardiovasculare. Lipidele din sange includ LDL-colesterolul (colesterolul „rau”), HDL-colesterolul (colesterolul „bun”) si trigliceridele. Cu cat LDL-colesterolul este mai mic si cu cat HDL-colesterolul este mai mare, cu atat riscul de afectiuni cardio este mai mic. Daca aveti valori crescute ale colesterolului, este necesar sa adoptati o dieta echilibrata si, la sfatul medicului, sa luati medicamente care sa le reduca.

6.     Limitati caloriile

Prevalenta obezitatii a crescut semnificativ, fiind un factor de risc pentru diabet. Daca aveti diabet, riscul este asemanator cu al unei persoane care a suferit deja un infarct miocardic. Obezitatea apare atunci cand sunt consumate mai multe calorii decat arde corpul. Obezitatea abdominala este cea mai periculoasa. Pentru a gasi un echilibru alimentar, este necesar sa reduceti portiile de mancare, sa scadeti cantitatea de zahar si sa faceti exercitii fizice regulate.

7.     Faceti miscare

Sedentarismul este principalul motiv pentru care apare obezitatea. Exercitiile fizice, pe langa faptul ca va ajuta sa scapati de kilogramele in plus, pot activa si anumite gene care sunt benefice sanatatii in mai multe moduri. In plus, miscarea reprezinta unul dintre cele mai bune tratamente pentru depresie si anxietate. Plimbarile zilnice ar trebui sa fie suficiente pentru a va atinge telul, insa puteti face exercitii fizice si acasa sau alte sporturi, precum inotul sau ciclismul.

8.     Atentie la tratament

Exista din ce in ce mai mult interes pentru medicina alternativa, insa nu toate optiunile sunt benefice. Inainte de a apela la una dintre metodele naturiste sau la suplimente, este necesar sa adunati cat mai multa informatie in legatura cu acestea si, nu in ultimul rand, sa intrebati medicul. Desi unele vitamine sau alte suplimente ajuta la ameliorarea unor afectiuni, in cazul afectiunilor cardiovasculare trebuie sa aveti si mai mare grija si sa consultati medicul. Vitamina B sau uleiul de peste, de exemplu, ajuta inima. Trebuie sa retineti ca unele vitamine pot interactiona sau scadea efectele unor medicamente prescrise de medic, daca sunt luat fara acordul acestuia.

9.     Reduceti stresul

Stresul contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare si poate cauza, in unele situatii, infarct miocardic sau poate duce la moarte subita. Exista numeroase metode prin care puteti reduce stresul, precum exercitiile regulate, odihna suficienta si meditatia. In plus, este necesar sa evitati situatiile si persoanele care va fac sa va simtiti nervos sau anxios.

10.  Ramaneti informatla ultimul intertitlu result

Chiar daca urmati un tratament de multi ani, stiinta aduce mereu schimbari. Internetul este una dintre optiuni, dar nu si cea mai buna. Revistele de specialitate si medicul sunt cele mai bune metode prin intermediul carora puteti ramane la curent atat cu informatiile cele mai noi legate de afectiunile pe care le aveti, cat si cu tratamentul acestora.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.