Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Durerea cronica: cauze si solutii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
19 decembrie 2016
Share

Durerea cronica, indiferent daca este cauzata de artrita, migrene, fibromialgie (durerea cronica a muschilor si tendoanelor), reprezinta durerea persistenta, ce se intinde pe o durata de cateva saptamani, luni sau chiar ani. Aceasta afecteaza activitatile de zi cu zi si nu trebuie ignorata. Aceasta poate fi ameliorata prin intermediul tratamentului, indiferent de intensitate.

Durerea apare in urma transmiterii semnalelor de la nervi catre creier. Apare acut, atunci cand atingeti un lucru fierbinte, sau in afectiuni trecatoare, de exemplu. Insa, uneori, aceste semnale se transmit continuu, iar durerea devine cronica.

Orice persoana care prezinta dureri constante, care interfera cu viata de zi cu zi, trebuie sa consulte un medic. Orice durere care apare, initial de intensitate mica si ocazional, poate deveni, odata cu trecerea anilor, insuportabila si debilitanta.

Iata cateva sfaturi care va pot ameliora durerea cronica:

Plimbarile 

Plimbarea este inamicul principal al durerii cronice. Durerea cronica tinde sa apara mai frecvent si mai intens la persoanele sedentare. In plus, exercitiile fizice favorizeaza secretia de endorfine, substante naturale ce amelioreaza durerea. Faceti o plimbare de 30 de minute de cel putin 5 ori pe saptamana.

Acupunctura 

Acupunctura reprezinta o metoda chinezeasca veche de ameliorare a numeroase afectiuni, printre care si durerea cronica. Aceasta consta in inteparea usoara cu niste ace subtiri speciale a unor puncte specifice de la nivelul coprului.

Odihna

Lipsa de somn face ca durerea sa fie mai intensa a doua zi. Este ca un cerc vicios. Durerea in sine favorizeaza aparitia tulburarilor de somn, iar lipsa de somn favorizeaza aparitia durerii. Este necesar sa discutati cu un medic daca apar tulburari de somn. In plus, este recomandat sa mentineti constante orele de adormire si de trezire.

Distragerea de la durere 

Distragerea este un element esential atunci cand vine vorba de durerea cronica. Studiile arata ca atunci cand reusiti sa va distrageti printr-o conversatie, prin dezlegarea unei integrame sau cititul unei carti, zonele din creier care participa la aparitia durerii sunt mai putin active.

durere secundaraSchimbarile din dieta 

Uneori, durerea cronica poate sa apara in urma consumului de anumite alimente. Acest lucru se intampla in cazul migrenelor, atunci cand consumati vin rosu sau branzeturi. Grasimile animale sau laptele pot agrava durerea din artrita. Puteti tine un jurnal al alimentelor consumate, in care sa notati si momentele in care apare durerea, pana gasiti o conexiune intre acestea.

Respirati adanc 

Luati pauze in care sa faceti exercitii de respiratie. Respirati adanc si repede pana observati ca durerea este ameliorata. Repetati aceste exercitii oriunde, acasa sau la locul de munca.

Evitati statul prelungit la pat 

Este indicat sa stati in pat putin cate putin pentru a ameliora durerea. Insa, statul prelungit in pat favorizeaza slabirea muschilor si poate inrautati durerea. In schimb, incercati sa ramaneti activ si sa faceti exercitii fizice usoare, chiar si acasa.

Nu ignorati durerea niciodata

Indiferent de durata sau de intensitate, consultati un medic. Acesta va poate indruma catre investigatii specifice, precum si catre un tratament prin care durerea sa fie ameliorata. Pe langa medicamente, durerea poate fi ameliorata si prin fizioterapie, kinetoterapie sau infiltratii intraarticulare. Discutati cu un medic pentru a beneficia de tratamentul optim.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.