Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Caldura si soarele agraveaza bolile cronice. Atentie la simptome!

1 iulie 2015
Share

In timpul verii, pana si schimbarile minore ale temperaturii, cum ar fi cresterea acesteia cu 1° C, pot avea efecte extrem de neplacute asupra persoanelor cu boli cronice, mai ales daca acestea sunt varstnice, si pot duce chiar la deces. Exista o serie de studii care arata ca variabilitatea temperaturilor ridicate din timpul verii se asociaza cu o crestere a mortalitatii pacientilor cu boli cronice.

 Pe de alta parte, exista o serie de boli cronice care sunt exacerbate de expunerea la soare si temperaturi ridicate. In aceasta categorie se incadreaza in special pacientii cu boli cardiovasculare. Acestia urmeaza deseori tratamente medicamentoase care ii fac mai vulnerabili la temperaturi ridicate. Este vorba mai ales de medicamentele diuretice care, daca sunt administrate vara, pot expune pacientii unui risc crescut de deshidratare si hipotensiune arteriala.

Cardiacii trebuie sa se hidrateze corespunzator

In timpul verii se recomanda atentie sporita la dozele medicamentelor diuretice folosite de cardiaci, care ar trebui reduse, bineinteles la recomandarea medicului curant. Deshidratarea indusa de expunerea la temperaturi ridicate, daca nu este corectata prin consumul unei cantitati suficiente de lichide, poate creste riscul de aparitie a trombozelor venoase (cheagurilor de sange), a starilor lipotimice si a fenomenelor de ischemie cerebrala.

Cei cu boli neuropsihice au toleranta scazuta la caldura

Persoanele care sufera de boli neuropsihice cronice pot prezenta alterarea sensibilitatii la caldura, in urma interferarii medicamentelor folosite, care au functia de termoreglare a corpului. In aceasta categorie intra cei care urmeaza tratament cu medicamente antidepresive, antipsihotice sau administrate in boala Parkinson. Pacientii imobilizati la pat sunt mai vulnerabili in timpul zilelor caniculare. Cauza este accesul la apa, care depinde de cei care ii ingrijesc.

Si persoanele cu hipertiroidie au de suferit vara

O alta categorie de pacienti cu toleranta redusa la caldura este reprezentata de cei cu afectiuni ale glandei tiroide, in special cu hipertiroidie. Aceasta apare in momentul in care glanda tiroida secreta in exces hormoni tiroidieni care afecteaza capacitatea de reglare a temperaturii corpului, cu cresterea sa. Hipertiroidismul este determinat, cel mai des, de boala Graves, boala autoimuna care apare cand sistemul imun produce anticorpi impotriva glandei tiroide, stimuland-o sa secrete in exces hormoni tiroidieni.

decupat boli croniceAnumite medicamente pot creste temperatura corpului

Exista o serie de medicamente care afecteaza capacitatea de reglare a temperaturii corpului in timpul zilelor caniculare. Medicamentele antialergice, antihipertensive si decongestionante nazale se numara printre acestea. Antialergicele pot inhiba capacitatea corpului de a-si scadea temperatura prin reducerea procesului de transpiratie. Antihipertensivele si decongestionantele pot determina reducerea fluxului sangvin la nivelul pielii, inhiband, de asemenea, procesul de transpiratie prin care organismul isi scade temperatura. Decongestionantele pot favoriza si cresterea activitatii musculare, ceea ce poate mari, totodata, temperatura corpului.

Pacientii cu scleroza multipla au intoleranta la caldura

Scleroza multipla este o boala invalidanta, afectand sistemul nervos central. Aceasta boala lezeaza invelisul protector al fibrelor nervoase ale sistemului nervos central, cu aparitia unor intreruperi ale semnalelor nervoase. Pacientii cu scleroza multipla pot prezenta fenomene de intoleranta la caldura, cu aparitia tulburarilor de vedere (de la vedere incetosata pana la pierderea temporara a acesteia).

Alte semne ale intolerantei la caldura sunt: stare confuzionala, pierderea cunostintei, varsaturi, crampe musculare, cresterea frecventei cardiace, polipnee (cresterea frecventei respiratorii). Trebuie monitorizate atent la aceasta categorie de pacienti. Persoanele care sufera de afectiuni renale prezinta un risc mai mare in timpul verii de a dezvolta insuficienta renala, in urma deshidratarii. De asemenea, aceasta creste riscul aparitiei calculilor renali.

Nu folositi excesiv aerul conditionat!

Persoanele obeze sunt mai expuse riscului de deshidratare si de supraincalzire, din cauza tulburarilor de termoreglare. Cei cu boli pulmonare cronice pot avea un risc crescut de decompensare a bolii in timpul verii, ca urmare a accentuarii poluarii atmosferice in zilele caniculare. Folosirea aparatelor de aer conditionat, de multe ori necesara in timpul verii, poate avea efecte negative asupra pacientilor cu boli pulmonare cronice.

Daca filtrele acestor aparate nu sunt curatate periodic, pot contribui la transmiterea mai usoara a bolilor infectioase respiratorii. Utilizarea aparatelor de aer conditionat duce la uscarea excesiva a mucoaselor, crescand riscul de acutizare a sinuzitelor cronice si de aparitie a iritatiilor la nivelul faringelui, ca si a conjunctivitelor. Persoanele cu rinite alergice pot prezenta acutizarea simptomelor daca sunt expuse aerului conditionat.

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar boli interne, specialist cardiologie

International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari

www.familyclinic.ro

Tel.: 0374200300

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.